Nem véletlenül próbálták titkolni Kecskeméten az OLAF jelentését

Ott is úgy alakították, hogy csak az Elios tudjon elindulni, és több összeférhetetlenségre is fény derült.

MN
2018. 03. 01. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kecskeméti polgármesteri hivatal ugyan – a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva – nem adja ki az ellenzéki képviselőknek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését, a 24.hu által megszerzett dokumentumok közt szerepel a város közvilágítás-korszerűsítési tenderéről szóló egyik dokumentum is. Ebből kiderül, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios Innovatív Zrt. milyen feltételekkel nyerte el a projektet, és az is, hogy sok más városhoz hasonlóan Tiborcz üzlettársának cége végzi a karbantartást.

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az első ütem összköltségét 575 millió, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Miniszterelnökség átvállalta. A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását, a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Kecskeméten az ajánlattevőknek egyebek mellett azt kellett igazolniuk, hogy a pályázatot megelőző hatvan hónapban rendelkeznek két olyan, ledes közvilágítási megbízással, amelyek összértéke 630 millió forint, közülük az egyik legalább 450 millió forint értékű volt, és minimum 4500 ledlámpa felszerelésére vonatkozott; illetve volt olyan egymást követő öt hét, amikor a cég legalább 400 lámpát szerelt fel hetente.

Az önkormányzathoz – nem meglepő módon – egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól. A cég alvállalkozója mindkét ütemben a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel több településen is együtt dolgoztak. Ezzel a társasággal kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az OLAF: például azt, hogy manipulálhatták az árakat, illetve hogy Horváth Dezső, a Simó tulajdonosa előbb részt vett közbeszerzés előkészítésében, majd alvállalkozóként is dolgozott – ez pedig ellentétes a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel.

A projektmenedzsmenttel az Eupro Projektmenedzsment Kft.-t bízta meg a Zombor Gábor polgármester által képviselt önkormányzat, ez a társaság Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-vállalkozás is, a Sistrade Kft. amely a kivitelezési szerződést kötő Polar-Stúdióval együtt látja el a feladatot. Erről a cégről a Magyar Nemzet írta meg, hogy 13 megyében, 70 településen látja el a világítási rendszerek karbantartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.