Országszerte Tiborcz István barátja biztosítja a fényt

Az Elios-botrány kulcsszereplője 13 megyében üzemelteti a közvilágítást. Orbán személyes kinevezettje engedélyezte.

Vég Márton
2018. 03. 01. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Legalábbis erre utal, hogy a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik főszereplője – Tiborcz jó barátja és üzlettársa –, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert – derítette ki a Magyar Nemzet. A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható dokumentumok szerint hat fideszes megyeszékhely: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg tartozik Hamar Endre cégéhez. Továbbá gyakorlatilag a felcsúti közös önkormányzat összes települése is leszerződött a Sistrade Kft.-vel: Orbán Viktor két kedvenc faluja, a kisvasúttal is összekötött Felcsút és Alcsútdoboz mellett Bicske és Csabdi is. Utóbbi település érdekessége, hogy egyben Tiborcz István lakhelye is, ahol a Tiborcz-tanya található. Hamar Endre cége a szintén a felcsúti körzethez tartozó Vértesacsán 2015 januárjától végzi a lámpák karbantartását, de a Sistrade itt közvilágítási tenderterv készítésére is tett ajánlatot.

Bicske pedig azért érdekes, mert ott a két jó barát két legyet ütött egy csapásra. Hamar cége azt a közvilágítási rendszert üzemelteti, amit 2014-ben (csaknem 90 millió forintos) pályázaton a Tiborcz-féle Elios nyert el. Érdekesség, hogy a Tiborcz család legidősebb fia, Péter 2006-ban fideszes képviselőként bekerült a város képviselő-testületébe.

A megyék közül egyébként – az egyik legszegényebb – Szabolcs-Szatmár-Bereg számít hazai terepnek Hamar Endre cégének, itt húsznál is több falu része a hálózatnak. Tiszabőre a MEKH tavaly márciusban adta meg az engedélyt, áprilisban pedig a szolgáltató lekapcsolta az áramot a tiszabői önkormányzatban, mert 3,4 millió forintos tartozást halmoztak fel. Nem mellékes, hogy a Sistrade Kft. által üzemeltetett lámpatestek körülbelül 830 ezer embernek világítanak éjszaka országszerte.

Figyelemre méltó, hogy az engedélyeket az a rezsicsökkentés megvédésére létrehozott Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adta a Sistrade Kft.-nek, amelynek elnökét személyesen Orbán Viktor nevezte ki. Nem is akárkit; a kormányfő Dorkota Lajost nevezte ki hét évre, aki 1998-tól 2013-ig fideszes parlamenti képviselő volt.

Érdemes egy pár szót ejteni még a MEKH-ről: 2013 márciusában az Országgyűlés átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt. „A rendkívüli parlamenti ülésen Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (ma propagandaminiszter) megerősítette, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal létrehozása lehetőséget ad arra, hogy a kormány megvédhesse az eddigi rezsicsökkentést” – közölte 2013 márciusában az állami hírügynökség. Dorkota Lajos 2013. július 1-jén állt munkába, és a rezsicsökkentési harc kellős közepén, három héttel kinevezése után gyakorlatilag az első cégek között már három településre – Hódmezővásárhely, Pécs és Szolnok – közvilágítási üzemeltetési engedélyt adott a Sistrade Kft.-nek. Innen jutott el a társaság a mostani 70 településig, amelyeken összesen 113 ezer lámpatestet üzemeltet, ezek közül 44 ezer ledes technológiájú.

A MEKH-nek piacfelügyeleti joga is van, tehát egyáltalán nem zavarta a 2015 óta tartó OLAF-vizsgálódás, amely végül Hamar Endre cégére vonatkozóan is súlyos megállapításokat tett. A 24.hu cikkei szerint jellemzően az önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Eliost találták meg. Hamar Endre pedig 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. A 2014–2016 közötti időszak igazán sokat hozott a konyhára, hiszen a céges beszámolókból kiderül: három év alatt összesen 158 millió forint osztalékot vett ki Hamar Endre a Sistrade Kft.-ből.

Mint ismeretes, a kormány nem hozta nyilvánosságra, de a 24.hu megszerezte az OLAF-jelentést. Úgy fogalmaztak, hogy a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az uniós hivatal feltárt az Elios-ügyben. A 35 önkormányzati közvilágítási projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, de 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. (Ezzel összefüggésben említették meg a Sistrade Kft.-t is.) Például a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. Végül az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak: a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget vonják vissza. Míg a kormány azt állítja, csak egy egyszerű lámpacseréről van szó, amihez Orbán Viktornak semmi köze, addig az ellenzék szerint ez az elmúlt 27 év legnagyobb, a legmagasabb szintig felnyúló korrupciós ügye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.