Népszavazást ígér az alaptörvényről Karácsony Gergely

Tíz pontban foglalta össze vállalásait az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

MN
2018. 03. 03. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz pontban foglalta össze Karácsony Gergely miniszterelnöki vállalásait.

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje elmondta: szerinte az, aki hisz az igazában, vállalja a vitát. „Azonban az, aki pontosan tudja, hogy nem igaz, amit mond; hogy minden, amit tesz, hazugság, szemfényvesztés és félrevezetés”, nem mer kiállni, mert fél, hogy lebukik. Hozzátette: ezzel együtt ő nem adja fel a küzdelmet, és naponta bombázni fogja egy kérdéssel a miniszterelnököt.

Ezután Karácsony Gergely bemutatta vállalásait, amelyek a következők:

1. „Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat”

Szerinte sokan azt mondják, hogy ez demagógia, és nem lehet megcsinálni. „De én azt mondom, hogy meg kell” – közölte. „Létrehozunk egy antikorrupciós ügyészséget, föltárjuk az elmúlt nyolc év összes mutyiját” – jelentette ki. Ha kiderül, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, jön a vagyonelkobzás – magyarázta, és hozzátette: „nem kell ettől félni, kifejezetten jogállami módszerekről beszélek.”

2. „A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket”

„Ma Orbán Viktornak az EU-s pénzek nagyjából olyan, mint Putyinnak az orosz gáz, egy rosszul működő, nem hatékony gazdaságot tud vele finanszírozni” – fogalmazott. Azt mondta, a pénzt oda kell vinni, ahol jó helyen van, például az oktatásba, az egészségügybe, képzésbe.

3. „Visszaadjuk 13. havi nyugdíjat, megemeljük a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat”

Karácsony azt mondta: vállalják, hogy megszüntetik a „luxusnyugdíjakat”, kétszeresére emelik az alapnyugdíjat, és a százezer forintnál kisebbeket egy nyugdíjkorrekciós programban fokozatosan felzárkóztatják.

4. „Mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyet biztosítunk”

A politikus arról beszélt, hogy az elmúlt években „csillagászati összegeket” vettek ki a magyar egészségügyből. „Én csak annyit szeretnék kérni, hogy amit az elmúlt nyolc évben kivettek, azt szép fokozatosan tegyük vissza”, és érjük el azt, hogy Magyarország legalább az uniós átlagnak megfelelő szintet költi egészségügyi kiadásokra – mondta.

5. „Gyerekközpontú iskolát, jövőbarát oktatást hozunk létre”

Karácsony arról beszélt, hogy az oktatás a legfontosabb, ami kihozhatja belőlünk a tehetséget. „Ha megnézzük a ma iskoláját, akkor egy borzasztó jövő tárul a szemünk elé”, ráadásul egy olyan korban, ahol a tudás és a tudáshoz való hozzáférés fel fog értékelődni. Szerinte Orbán Viktor kalapácsot próbál adni olyan gyerekek kezébe, akiknek a felnőttkorában már nem lesz kalapács, csak robotok, amiket programozni kell. A politikus átfogó oktatási reformot, ingyenes első diplomát, csökkentett tananyagot ígért.

6. „Megemeljük a béreket, felszámoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát”

Karácsony szerint „Magyarország világelső abban, hogy mennyire adóztatja meg a legkisebb jövedelmeket”, és az egykulcsos adót „ősbűnnek” nevezte. Karácsony Gergely adómentes minimálbért, a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentését, a multik és az „óriásvagyonok” megadóztatását ígérte.

7. „Csökkentjük a rezsikiadásokat”

Ötven százalékkal csökkenti a magyar háztartások rezsikiadását, sávos rezsiköltséget vezetnek be, és odaadják azokat az uniós forrásokat, amiket az EU kifejezetten a magyar háztartásoknak szánt – sorolta vállalásait.

8. „Felszámoljuk a szegénységet”

A politikus arról beszélt, hogy tíz éve nem emelték Magyarországon a családi pótlékot, ezért ennek megduplázását ígérte. „Azt a Zuglóban már működő szociális modellt, amiben mindenki számíthat egy szociális minimumra”, országosan bevezetnék, és szerinte néhány év alatt felére tudnák csökkenteni a szegénységet.

9. „Fejlesztjük a hazai kis- és közepes vállalkozásokat”

Azt ígérte, a bérnövekedést úgy fogják elérni, hogy ne legyen plusz teher a munkaadóknak, és támogatási formákat hoznának létre a kis- és középvállalkozásoknak.

10. „Népszavazással megteremtjük a szociális demokráciát”

A politikus közölte: népszavazást írna ki, ahol megkérdezné az embereket, egyetértenek-e az alaptörvénnyel. Ha nem, akkor mondják ki, hogy az alaptörvény semmis – közölte.

Karácsony Gergely végül bejelentette, hogy március 15-én a Szabadság híd pesti hídfőjénél várják a megemlékezőket délután három órára.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.