Orbánnal egyeztetett a Népszaváról Puch László

A rejtélyes hatvanpusztai birtokon zajlott a találkozó a miniszterelnök és a szocialista politikus között.

MN
2018. 03. 09. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor személyesen állapodott meg Puch Lászlóval, az MSZP egykori pénztárnokával még 2016 végén – ezt állítja a 444. Mint írták, az Orbán–Puch találkozóra a hatvanpusztai majorságban került sor, ahová egy Volkswagen Transporterrel szállították le az egykori MSZP-pénztárnokot egy bicskei parkolóból. A hatvanpusztai birtok az a rejtélyes uradalom, amit papíron Mészáros Lőrinc bérel, de például valamiért ott látták a miniszterelnök kutyáját. 

Egy volt népszabadságos, ma népszavás újságíró arról beszélt a lapnak: Puch László azt mondta nekik, nincs ok aggodalomra, van pénz, „csináljunk egy jó újságot”. „Tényszerűen számoljunk be az eseményekről, de ha lehet, az Orbán családot ne bántsuk”– mondta. 

A 444 emlékeztetett: az elmúlt tíz évben a lap Puch László tulajdona és az MSZP nem hivatalos pártlapja volt, mielőtt a svájci TGD Intermedia SA nevű cége 2016 februárjában eladta a Szabad Földet és Vasárnapi Híreket (VH) is kiadó magyar Geomédiának. Fél évvel később viszont már vissza is vásárolta a kiadót egy másik Puch-cég, a 70 ezer euró jegyzett tőkéjű osztrák Horizont Handels und Industrie AG. A Népszava iránt érdeklődött a liechtensteini XXI. Century Invest AG is, ám kiderült, hogy a cég mögött Habony Árpád egyik hitelezője, Tombor András áll. Ugyanis mint az Átlátszó kiderítette, a liechtensteini céget Tombor ügyvédje, Illés Géza Márton képviselte Magyarországon. 

Miután a Népszabadság megszűnt, az immár ismét Puch tulajdonában álló Népszava 2017 februárjában 17 újságírót vett át a régi népszabadságos stábból, és 110 millióval megemelték a kiadó alaptőkéjét is. Sőt: mióta Puch visszavásárolta a lapot, azóta nemcsak, hogy nem késnek a fizetések, de sok állami hirdetéshez is jutnak. 

A 444 kérdezte Puch Lászlót az Orbánnal való találkozóról, aki annyit reagált, hogy „ezt önök biztosan jobban tudják”. Szerinte csak „meg kell nézni a Népszavát, hogy ellenzéki-e, és ha igen, onnantól kezdve nincs értelme firtatni, hogy milyen forrásból él meg”. Ezután vonalat bontott. 

A 444 szerint a Népszava mindennapjaiban kevéssé érzékelhető a kormányzati befolyás. Egy szerkesztő arról beszélt a lapnak: nem nehéz betartani az „íratlan szabályokat”, mivel a Jobbikot egyébként sem kedveli a szerkesztőség, Orbán Gáspár és Ráhel családi történetei pedig nem érdeklik az olvasókat (sic!). Ezt leszámítva viszont a Népszavának szabad keze van a Fidesz ügyeivel kapcsolatban. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.