Századvéges szakértő: Itt nincs akkora bürokrácia, mint az EU-ban

Árok Norbert a harmincezres várólista és a helyettes államtitkárok országában méltatta a gyors ügyintézést.

MN
2018. 03. 01. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országok azért működnek jól, mert kevésbé terheli őket a bürokrácia, mint az Európai Uniót, így informális politikai együttműködésük gyors és hatásos – jelentette ki Árok Norbert, a Századvég Alapítvány kutatója az M1 csatorna csütörtöki műsorában, amit a távirati iroda is idézett.

A kutatónak, úgy tűnik, a műsorban nem jutott eszébe az egyszerű magyarázat, hogy az informális együttműködés mindig gyorsabb a hivatalos útnál. A hazai helyzet kapcsán pedig az nem ugorhatott be neki, hogy Magyarországon harmincezer fős a betegvárólista, és van, akinek 2020-ig kell várnia egy térdprotézisműtétre az állami ellátó rendszerben. Arról sem esett szó, hogy a bürokráciacsökkentett kormányban már mintegy háromszáz miniszter, államtitkár és helyettes államtitkár, valamint miniszteri biztos dolgozik.

A kabinet tavaly novemberben fejezte be a közigazgatási bürokráciacsökkentést. Nem sokkal később felmerült, hogy tömeges létszámleépítés jöhet a közszférában.

Az önkormányzati képviselők februárban is sztrájkoltak, mert lényegében 2008 óta nem emelkedett a fizetésük.

Árok Norbert a V4-ek és a közép-ázsiai külügyi vezetők keddi tárgyalására is kitért, és gyakorlatilag megismételte Szijjártó Péter külügyminiszter keddi nyilatkozatát, miszerint infrastrukturális szempontból a visegrádi országok a híd szerepét tölthetik be Közép-Ázsia és Európa között.

A V4-ek tárgyalásán részt vevő Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán évtizedes terve, hogy Oroszországot megkerülve szállítsanak gázolajat Európába. Az együttműködéssel ebben is előre tudnak lépni – mondta Árok Norbert. A szakértő kitért arra is, hogy a magyar politika keleti nyitása nem szűkíthető le Kínára és Oroszországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.