Megint a pénzügy lett a legnépszerűbb

A közgazdászoknak áll a világ a felsőoktatásba készülő fiatalok szerint, az idei felvételin ugyanis sokadik éve ismét a gazdálkodási és menedzsment alapszakot választották a legtöbben. Nincs sok meglepetés: az intézmények dobogójáról letaszíthatatlan az ELTE—Debrecen—Szeged hármasa.

Csókás Adrienn
2019. 04. 04. 13:00
null
Nem csak fiatalok vannak a felvételizők között Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca tegnap beszámolt az idei felvételi adatairól, az egyetemek és főiskolák ősszel induló képzéseire összesen 112 034-en szeretnének bekerülni. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár közlése szerint ez négyszázalékos emelkedést jelent a tavalyi 107 ezres létszámhoz képest. Különösebb meglepetéseket nem hozott az idei jelentkezési időszak: gyakorlatilag letaszíthatatlan a dobogóról az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem, amelyek ezúttal is a legnépszerűbb három intézménynek bizonyultak. Az abszolút győztes ELTE-t csaknem 14 ezren jelölték meg első helyen.

Horváth Zita elmondta, alapképzésre 77 211, mesterszakra 17 893, osztatlan képzésre 12 ezer, felsőoktatási szakképzésre pedig 4930 diák jelentkezett. A leendő hallgatók zöme nem kíván fizetni a tanulmányaiért, több mint 97 ezren választottak állami ösztöndíjas képzést, és mindössze 14 722-en vállalnák önként a szemeszterenként több százezer forintos képzési költségeket.

Nem csak fiatalok vannak a felvételizők között
Fotó: Bach Máté

Nincs változás a szakválasztási tendenciákban, sokadik éve végez első helyen a gazdálkodási és menedzsmentképzés, amire több mint tízezren jelentkeztek. Második a kereskedelem és marketing, harmadik a mérnökinformatikus szak lett, de sokan készülnek óvodapedagógusnak és pszichológusnak is. Összességében majd minden ötödik diák a gazdaságtudományi terület valamelyik szakára adta be jelentkezését. A mesterképzések között a tanári vezet.

Érdekesség, hogy nem az érettségiző, vagyis a 18 éves korosztály alkotja a felvételizők többségét. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta, 24 év az átlagéletkor, vagyis többen képviselik a felnőtt korosztályt. A legextrémebb próbálkozó 78 éves nyugdíjasként méreti meg magát.

Fontos tudni, hogy a megjelölt szakok sorrendjén egy alkalommal még lehet változtatni, legkésőbb július 10-ig, majd ezt követően július 24-én hirdetik ki a ponthatárokat. Sokan azonban már most kalkulálni tudnak, hiszen negyvenegy alap- és osztatlan szakon központilag meghatározott pontszámok vannak, amelyek előre ismertek. Kommunikáció- és médiatudomány szakon például 440, nemzetközi tanulmányokon 455 az elégséges minimum, míg a kereskedelem és marketinghez 400 is elég.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.