Nemesi visszaadná Szeged rangját

- Hitelesek lehetünk a szegedi emberek előtt, ha meggyőzzük őket arról, hogy lehet másképp is vezetni a várost, mint ahogy Botka ­Lászlóék teszik – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Nemesi Pál szegedi független polgármesterjelölt, aki a Fidesz-KDNP-vel szövetségben indul az önkormányzati választáson. A politikus kemény kampányra számít, s ha a város élére kerül, át kívánja világítani az önkormányzat működését. Elképzelhetőnek tartja, hogy Botkáék távozása után újabb csontvázak dőlnek majd ki a szekrényből, de ha egyszer rendet tesz, akkor új politikai kultúrát szeretne megvalósítani a városban.

2019. 08. 03. 7:34
null
A független jelölt szerint új politikai kultúrára van szükség Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor július 4-én bejelentette, hogy független polgármesterjelöltként elindul a szegedi polgármester-választáson, azt mondta, hogy minden párttal tárgyalásokat folytat, még a városvezetéssel is. Azt is megjegyezte, hogy Botka Lászlóval, Szeged MSZP-s polgármesterével nincsenek rossz viszonyban. Mit hoztak az egyeztetések?

– Végül is nem váltottam szót Botka László polgármesterrel, akivel a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként korábban munkakapcsolatban voltam. Ami kettőnk viszonyát illeti, 2002 és 2010 között, két ciklus idején még jól együtt tudtunk dolgozni, de az utóbbi években a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos véleménykülönbségünk miatt megromlott a kapcsolatunk. A pártokkal való egyeztetést pedig az szűkítette be, hogy egy nappal az én sajtótájékoztatóm után az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum bejelentette, hogy közösen indulnak, és Botka László mögé kívánnak felsorakozni; ehhez az összefogáshoz másnap a DK is csatlakozott.

– A kormánypártokkal viszont sokáig folyt a tárgyalás.

– A polgármester-jelöltséget civil szervezetek és vállalkozók biztatására vállaltam. Ehhez a körhöz később egyre többen csatlakoztak, és ez a lehetőség felkeltette a kormánypártok érdeklődését is. Aztán tárgyalóasztalhoz ültünk, és hosszas megbeszéléseket folytattunk az együttműködésről, ami nem volt ellenemre, hiszen hozzám is közel áll a polgári értékrend, függetlenül attól, hogy nem voltam és nem is leszek párttag. Fontos megjegyeznem, hogy én nem a pártokra szeretnék koncentrálni, hanem a szege­diekkel közösen a városért szeretnék dolgozni. Magunk mögött szeretnénk hagyni azt a civakodást, kardcsörtetést, ami a közéletet az utóbbi években jellemezte. Ennek érdekében független polgármesterként megpróbálom majd összefogni a Szegedért tenni akaró civil szervezeteket, vállalkozásokat és a polgári erőket.

– Melyek voltak azok a pontok, ahol nehezebben közeledtek az álláspontjaik a Fidesz–KDNP-vel?

– Meg kellett találnunk azokat a jelölteket, akik hitelesek, és akiket elfogad a szegedi közösség. Ez azért is fontos, mert vissza kell szerezni az emberek bizalmát a polgári oldal iránt, ennek a módszertanában voltak különbségek a felek között. Sok időbe került, mire közös nevezőre jutottunk, de megegyeztünk. S azt hiszem, azzal, hogy a Fidesz szegedi szervezete titkos szavazáson egyhangúlag a támogatásáról biztosított, elismerik azt is, hogy más politikai kultúrára van szükség, mint amilyen eddig volt.

– A kampány hivatalosan augusztus 24-én kezdődik. Milyen választási küzdelemre számít?

– Csak arra akarok koncentrálni, hogy milyen lehetőségeink vannak, milyen jövőt képzelünk el Szegednek, és ezt hogyan kívánjuk megvalósítani. Remélem, nem billentenek ki ebből az egyensúlyi állapotomból. Ami biztos: politikai sárdobálással nem foglalkozom, de abból kiindulva, hogy folyamatosan támadnak, nem számítok barátságos és kulturált kampányra. Szerencsére az eddigi pályafutásom során elegendő edzőtermi gyakorlatot végeztem, és remélem, ütésálló leszek. Vissza viszont nem ütök, a kampányt úriember módjára szeretném végigvinni.

– Ha megnyeri a választásokat, melyek lesznek a legfontosabb teendők, amelyeket az első hetekben elvégez?

– Minden az átadás-átvétellel kezdődik, amihez rendelkezésemre áll a megfelelő szakembergárda. Ha ez megvan, független szakértőkkel haladéktalanul át kell világítanunk a város működését. Már a pártokkal való egyeztetésen is elmondtam, nem vagyok híve annak, hogy azonnal felmentsük az összes vezetőt. Ha viszont az átvilágítás, illetve az eredmények kiértékelése után úgy látjuk, hogy valahol személycserére van szükség, akkor azt megtesszük, mert meg kell teremtenünk a biztonságos működés feltételeit. A kampányban bemutatott programunk néhány elemét szeretnénk karácsonyig megvalósítani. A harmadik Tisza-híd megépítését Szeged életében létfontosságúnak tartjuk, fel kell deríteni, hogy hol tartanak az előkészületek, hogy a fejlesztésről hitelesen tudjunk beszélni az embereknek. Nemcsak a híd ügyét kell rendeznünk, hanem a rendőrséggel együttműködésben dinamikussá kell tenni a közlekedést a városban, hogy ne legyenek dugók. A rengeteg autó elhelyezése érdekében pedig parkolóházakra lenne szükség a belvárosban. A helyzet rendezéséhez komplex, több cikluson átívelő fejlesztési programot kell alkotni, amihez széles körű társadalmi egyeztetések szükségesek.

A független jelölt szerint új politikai kultúrára van szükség
Fotó: Teknős Miklós

– Botka László közel két évtizede áll a város élén, az összes fontos kulcspozícióban az ő emberei ülnek, akik lojálisak a szocialista városvezetőhöz. Őszintén el tudja képzelni, hogy közülük többen is a helyükön maradhatnának, ha ön lenne a polgármester?

– Igen, de csak szakmai megfontolások alapján. Úgy vélem, van annyi hitelem a polgári oldal képviselői előtt is, hogy ha azt mondom, egy vezetőnek szakmai okokból maradnia kell, akkor ezt el tudják fogadni.

– A Botka-éra alatt egy sor büntetőeljárás árnyékolta be az önkormányzatot és a polgármesteri hivatalt. Hogyan szabadítaná meg Szegedet a sötét múlttól?

– Ha többséget kapunk, az már egy komoly üzenet lesz. Azt gondolom, hogy én és a csapatom kellően hitelesek lehetünk a szegedi embereknél. Elhiszik rólunk, hogy képesek vagyunk másképp vezetni a várost, mint ahogy azt Botka Lászlóék teszik. Ez talán annak is köszönhető, hogy az emberek látták, hogyan dolgoztam az eddigi pályafutásom alatt, és ezáltal hiteles ember vagyok. Az is javunkra válhat, hogy amit gazdasági téren a saját pozíciómban elérhettem, azt elértem, ráadásul külső segítség nélkül. Szerintem mindez elegendő lehet arra, hogy a választáson eredményesek legyünk, és utána közmegelégedésre tudjunk tovább dolgozni. Fontos persze az is, hogy szót tudjunk érteni a büszke szegedi emberekkel.

– Számít arra, hogy újabb csontvázak hullhatnak ki a szekrényből?

– Három hete egy hasonló kérdésre azt válaszoltam, hogy remélhetőleg nem, de azóta gazdagabb lettem néhány információval. Most már azt mondom, elképzelhető, hogy lesznek újabb ügyek, de még mindig bízom abban, hogy a feltételezések nem válnak valóra.

– Amikor bejelentette indulását, arról beszélt, hogy Szeged lemaradásban van a nagyvárosokhoz képest. Hogyan fejlesztené a csongrádi megyeszékhelyet gazdaságilag?

– Szegednek ma is jó adottságai vannak, az viszont igaz, hogy két évtizede a település ipara sokkal erősebb volt, mint most, akkor a megyeszékhely a nagyvárosok rangsorában az elsők között volt. Mára a Pick, a tejipar, valamint a gumigyár maradt meg, az összes többi üzem bezárt, barnamezős területeket hátrahagyva. S közben ­hiába épültek az autópályák, nem jöttek a befektetők a városba, hanem továbbmentek Arad és Temesvár irányába. Pedig a megfelelő infrastruktúra mellett a szükséges munkaerő rendelkezésre áll, kiváló a szakképzés és az egyetemi oktatás színvonala, és a tudományos élet is erős. A kormány és az önkormányzat adópolitikája is kiszámítható, a gond azonban az, hogy a településen nincs olyan terület, ahol egy nagyobb beruházást versenyképes idő alatt meg lehet valósítani. Ma Szegeden ehhez akár három év is kell, ami elfogadhatatlan, és ez a városvezetés sara. Máshol évekkel ezelőtt több száz hektáros, zöldmezős ipari parkokat hoztak létre, erre Botkáék nem gondoltak. Pedig fontos a megfelelő területek kialakítása, mert a digitális technoló­giáknak, a jármű-, illetve a gyógyszeriparnak lenne Szegeden létjogosultsága. A városvezetés nem ápol jó kapcsolatokat a kormánnyal, és erről nem a miniszterelnök tehet. Pedig a város fejlesztéséhez mindenképpen szükség van központi támogatásra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.