A klímavédelem fontos és súlyos ügy

A magyar EP-képviselők szavazatával a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően megteremtették az alapot arra, hogy az Európai Unió elegendő pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a klímacélok eléréséhez. A kormány szerint a klímavédelem fontos ügy, amely kapcsán újabb konzultációk várhatóak. A magyar klímaaktivisták viszont elégedetlenek Karácsony Gergely főpolgármester eddigi intézkedéseivel.

2019. 11. 28. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímavédelem fontos és súlyos ügy, nem ez volt róla az első konzultáció és nem is ez lesz az utolsó – mondta Hollik István a Kormányinfón annak kapcsán, hogy a kormány honlapjára felkerült kérdőívet mintegy 200 ezren töltötték ki. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a kitöltött, feldogozott ívek eredményét nyilvánosságra fogják hozni. Az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőívet november 18-25. között lehetett kitölteni, s az a párizsi klímaegyezmény előírásai szerint került fel a kormany.hu weboldalra.

„A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés. Szavak után tettekre van szükség a klímavédelemért. Az EP mai döntései a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően megteremtették az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a kitűzött klímacélok eléréséhez” – fogalmaztak közleményükben a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselő annak kapcsán, hogy ma elfogadta az EP a klímavészhelyzetet kinyilvánító határozatát. A magyar kormánypárti képviselők támogatták az EP állásfoglalását a decemberi, ENSZ által szervezett madridi klímaváltozással kapcsolatos konferenciára is.

Közben Budapest új vezetésével kapcsolatos elégedetlenséget fogalmaztak meg a pénteki globális klímasztrájk fővárosi szervezői. „Ne csak hangzatos szavak legyenek, hanem tettek is” – mondta a Hvg.hu-nak Pribéli Levente. A Fridays for Future budapesti aktivistája a portálnak úgy fogalmazott: bár örültek, hogy a Budapesten kihirdették a klímavészhelyzetet, a lényeg az, milyen intézkedések fognak születni. A mozgalom szerint a döntéshozóknak hallgatnia kell a szakértőkre: a fővárosnak vissza kellene fogni a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását, kulcsfontosságú a városi zöldterületek védelme és a tömegközlekedés fejlesztése is – ezek a légszennyezettség csökkentését is segítik. Megfelelő előkészítés után a dugódíjat is jó eszköznek tartják, fontos, hogy az emberek megértsék, szükség van erre.

A főváros tüntetésen Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Dorosz Dávid is jelezte, hogy részt vesznek, de beszédet nem mondanak.

Karácsony Gergely kedden a fenntartható fejlődés bizottságában kapott kényelmetlen kérdéseket a kormánypártok részéről, hogy mi is az a klímavészhelyzet, a válaszából pedig az derült ki, hogy semmilyen konkrét intézkedési tervük nincs. A bizottsági ülésen résztvevők arra sem kaptak a konkrét választ a főpolgármestertől, hogy mikor és a város mely területeiről akarják kitiltani a dízel-, illetve a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat. Ezért továbbra is várják, hogy Karácsony Gergely ismertesse álláspontját ezekben a témákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.