A keresztény egyházaknak sikerült megerősödniük az online térben

Bár a hívek nem vehetnek részt személyesen a szentmiséken és az istentiszteleteken, de a keresztény egyházak szertartásaiba az ­online térben be tudnak kapcsolódni. Az egyes felekezetek a világhálón keresztül minden fontos informá­ciót megadnak a híveiknek, online bibliaórákat tartanak, imaláncokat hoznak létre, áhítatokat tesznek közzé. Akad olyan pap, aki autós miséket tart, mások karanténzenekart alakítottak.

2020. 04. 23. 7:47
null
Húsvétkor számos településen ült autóba a pap, hogy onnan osszon áldást a híveknek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szünetelteti a nyilvános miséket és a liturgikus alkalmakat, azonban a templomok – mint a lelki feltöltődés és imádság fontos helyei – nyitva állnak. Erről Tóth Tamás, az MKPK titkára tájékoztatta lapunkat, hozzátéve: bár a hívek fizikai részvétele nélkül, de értük és lélekben velük együtt imádkozva továbbra is folynak az istentiszteletek a főbb templomokban. – Mind a hívektől, mind a papságtól kreativitásra van szükség, hiszen egy olyan helyzet előtt állunk, ami az egyház kétezer éves történe­tében már többször előfordult, de a mi életünkben még nem – fogalmazott.

Kifejtette azt is, hogy a modern technikai eszközöknek köszönhe­tően élő közvetítéssel bárki otthonról bekapcsolódhat a cselekményekbe, amelyeket sok helyről közvetítenek. – A közvetítések látogatottsága eddigi tapasztalataink szerint magas. Sokan kapcsolódnak be a különböző imaláncokba is: egy adott időben sok helyen imádkoznak együtt a járvány elmúlásáért, betegeinkért. Ugyanúgy imádkozunk az imaláncokban azokért is, akiket munkájuk, szolgálatuk révén leginkább érint ez az időszak, és akiknek ezért köszönettel tartozunk – mondta el Tóth Tamás, aki szerint a mostani helyzetben jobban felidézhetjük és megélhetjük azt, amit Szent II. János Pál pápa „családi egyháznak” nevezett.

Ebben is igyekeznek a hívek segítségére lenni, ötleteket adni, imádságokat ajánlani. – A személyes találkozások hiányoznak, mégis sok lehetőség van az egymással való kapcsolattartásra a modern technikai eszközök segítségével. Ezeken keresztül a bajba jutott embertársaink is segítséget kaphatnak. Több szervezetünk működtet telefonos lelkisegély-szolgálatot – hívta fel a figyelmet Tóth Tamás.

Az MKPK március 19-én kiadta a Szentségek kiszolgáltatása járvány idején című liturgikus mellékletét, amelyben útmutatást adott. Eszerint az egészségügyi előírásokat figyelembe véve keresztelés és házasságkötés csak a legszűkebb körben (keresztszülők, szülők, tanúk jelenlétében) történhet, a legegyszerűbb módon. Gyóntatást és áldoztatást szintén kizárólag a hatóságok által előírt higiéniai előírások betartásával lehet végezni.

Húsvétkor számos településen ült autóba a pap, hogy onnan osszon áldást a híveknek
Fotó: Kurucz Árpád

Növekvő érdeklődés

– Lelkészeink igyekeznek sokféleképpen kapcsolatot tartani gyülekezetük híveivel. Telefonon vagy kinyomtatott igehirdetések postázásával keresik azokat az időseket, akiknél nincsen internetes lehetőség – közölte lapunkkal a Magyarországi Evangélikus Egyház. Hozzátették: a fiatalabbakat a különböző hírekkel, információkkal, áhítatokkal és igehirdetésekkel – többek között gyülekezeti oldalon, Facebook-oldalon és -csoportban, illetve YouTube-csatornán – érik el.

Emlékeztettek arra, hogy az egyházak közül elsőként az evangélikus püspökök tanácsolták nyomatékosan azt az egyházközségeknek, hogy március 16-tól kezdve bizonytalan ideig ne tartsanak sem istentiszteleti, sem más gyülekezeti alkalmat. – A gyülekezetek ehhez tartják magukat, a templomok a karantén feloldásáig zárva maradnak. Egyházunk hivatalos honlapján összegyűjtöttük azokat az elérhetőségeket, ahol adva vannak a feltételek a gyülekezeteknek, hogy online istentiszteleteket tartsanak. Vasárnaponként ezek közül emelünk ki istentiszteleti közvetítéseket azoknak is, akiknek a saját gyülekezetében ilyen lehetőség nincs – fejtették ki.

Rámutattak arra: örömmel tapasztalják, hogy megnőtt az érdeklődés az online tartalmak iránt, a lelkészeik pedig folyamatosan keresik az istentiszteleteken túlmutató alternatív formákat. – Bár mindenki számára hiányzik a személyes kontaktus, de híveink megértik, hogy ez jelen helyzetben nem lehetséges – fejtették ki. Hozzáfűzték ugyanakkor: a bajba jutottak keresik az egyházat, rajtuk a diakóniai ellátórendszerükön keresztül, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve igyekeznek segíteni.

Istentisztelet a parkolóban

– Az eddigi csatornákat – telefon, levelezőlista, Facebook-csoport és -oldal, illetve YouTube-csatornák – mi is intenzívebben használjuk, ezek mellé kerültek újabbak, így a telefonos konferenciahívások és a videókonferencia-platformok – emelte ki a Magyar Nemzetnek a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa. Gér András hozzátette: a legtöbb gyülekezetük átállt online istentiszteletekre, a vasárnapi és a hétközi alkalmakat is közvetítik az interneten.

– Honlapunkon egy folyamatosan bővülő listában érhetők el a magyarországi és a határon túli gyülekezeteink online közvetítései. Online bibliaórákat is tartunk, akár interaktív változatban is (videókonferencia). Emellett a Zsinati Hivatal hétfőn, szerdán és pénteken Minden időben címen tesz közzé rövid áhítatokat – mondta el Gér András. A konfirmációra való felkészítést is online végzik, a zsinat elnöksége korábban a szertartás elhalasztását javasolta.

A tanácsos beszélt arról is, hogy a Budai Református Gyülekezet április 19-én „P+R istentiszteletet” tartott az őrmezői P1-parkolóban. A rendőrség előírásait betartva a gyülekezeti tagok az autójukban vehettek részt az istentiszteleten. Falvakban pedig gyakori, hogy az idős híveknek – a biztonsági előírások betartásával – kézbesítik a kinyomtatott igehirdetéseket. Jelezte továbbá: a Magyar Televízió a Magyarországi Református Egyháznak is lehetőség biztosít a reggeli áhítat közzétételére, illetve több városban helyi televíziócsatornák is közreműködnek ebben.

Karanténzenekar

– Több gyülekezetben tartanak vasárnap „rendes” istentiszteleteket, de a résztvevői kör a parókián lakó lelkész, az egyházfi, a kántor és a családja, és ezekbe az istentiszteletekbe tudnak a gyülekezeti tagok videómegosztókon keresztül bekapcsolódni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy általánosságban a rendszeresen templomba járó családok számához hasonló mértékű az online jelenlét – fogalmazott Gér András. Sőt olyanok is beléptek a Facebook-csoportokba, akik eddig nem jártak istentiszteletekre.

S közben az egyház nem felejtkezett el a bajba jutottakról sem, a telefonos lelkigondozói szolgálatukat egyre többen keresik a kialakult helyzetben. A presbitérium és a fiatal egyháztagok több helyen segítik az idősebb hívek ellátását. Bevásárolnak, postára járnak, időről időre valamilyen módon felkeresik az idősebb testvéreket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok múlik a papok, lelkészek egyéni kreativitásán. A Fejér megyei Előszállás plébánosa, Mihályi Miklós a Kossuth rádióban arról számolt be, hogy autós miséket tart a koronavírus-járvány idején. A szertartásokon több tucat autóval vesznek részt. A Pest megyei Taksony és Dunaharaszti plébánosa, Láng András és káplánja, Bógár Zsolt pedig megalapították a PapZárBand karanténzenekart. A produkció a híveknek és az atyáknak is sok erőt ad, amire nagy szükség van ebben a nehéz időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.