A legszélesebb körű összefogásra törekszik a kormány

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – közölte Gulyás Gergely.

Veres László István
2020. 04. 01. 20:04
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz fõnél nagyobb beltéri és az ötszáz fõnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezõkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – közölte Gulyás Gergely. A tervezett változtatás egyik leghangosabb ellenzője Karácsony Gergely főpolgármester volt, pedig ő maga is tagja a főváros védelmi bizottságának, amelynek elnöki tisztjéről korábban önként lemondott.

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák ezt a gyakorlatot.

– A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni. Mivel a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak – jelentette be Gulyás Gergely.

„Kezdődik. Benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket. Ha ezt elfogadja a parlament, Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben. Viszlát demokrácia…” – kezdte a baloldali siránkozást közösségi oldalán ma reggel Baranyi Krisztina.

Ferencváros – pártja, az Együtt megszűnésé óta – független polgármestere ezzel arra a kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosító javaslatra utalt, amely előírta volna, hogy veszélyhelyzetben a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnök bizonyos döntéseihez az illetékes védelmi bizottság előzetes jóváhagyása szükséges. A diktatúrát vizionáló kórushoz nemi késéssel, délután Karácsony Gergely is csatlakozott, ami azért is furcsa, mert ő maga is tagja Budapest Főváros Védelmi Bizottságának.

A grémium tagjai között – a főpolgármester mellett – ott van a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója, a fővárosi tisztifőorvos, valamint az összes rendvédelmi, honvédelmi, katasztrófavédelmi szervezet vezetője. A bizottság elnöke Sára Botond, korábbi VIII. kerületi polgármester, jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal vezetője.

Karácsony felháborodása azért is különösen álságos, mivel tavaly, a november 6-i kormányülést követően – amelyen az új, ellenzéki főpolgármester is részt vett – kijelentette: kormánypárti elődjével, Tarlós Istvánnal szemben nem akar a fővárosi védelmi bizottság elnöke lenni. Kijelentését arra alapozta, hogy Budapesten az árvízi védekezésért a jövőben nem a főváros, hanem a kormány felel majd.

Néhány példa a katasztrófavédelmi törvény kihirdetésekor született ellenzéki reakciókból: A 24.hu A veszélyhelyzet hirtelen helyi diktátort csinál a polgármesterekből címmel jelentetett meg egy cikket, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pedig egy mintabeadványt készített, amellyel bárki a kormányhivatalhoz fordulhat, ha úgy érzi, hogy valamely település polgármestere túllépi a veszélyhelyzet idejére kapott felhatalmazás kereteit.

És így értékelte az ellenzék a jelenleg hatályos szabályozás módosításának javaslatát: Soproni Tamás Terézváros momentumos polgármestere szerint amennyiben az országgyűlés elfogadja Semjén Zsolt törvényjavaslatát, a fideszes kormányhivatal-vezető Sára Botond és csapata veszi át a hatalmat a kerületekben.

Pikó András, Józsefváros független polgármestere úgy vélekedett: a tervezett törvénymódosítás veszélyeztetné az állampolgárok biztonságát, a polgármesterek különleges jogosítványai épp azt a célt szolgálják, hogy a lehető leggyorsabban szülessenek meg a polgárok érdekében a leghatékonyabb intézkedések. Az az MSZP szerint a Fidesz a járvány elleni sikeres védekezést veszélyezteti azzal, hogy meg akarja fosztani a városvezetőket a jogköreiktől és politikai kinevezetteket akar a helyükre ültetni.

A Jobbik közleményében ez áll: Az önkormányzatiság és a demokrácia végét jelentené, ha a fideszes kétharmad – feltéve a koronát az elmúlt tíz év jogtiprásaira –, a veszélyhelyzet ürügyén elvonná a választott önkormányzatok, polgármesterek önálló döntési jogkörét. A DK szerint pedig felháborító, hogy a Fidesz törvényben akar diktatúrát bevezetni és kivenné a demokratikusan megválasztott polgármesterek kezeiből a településeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.