A fekete képű Hitler

Az őszödi beszédre nemcsak a hazai, hanem a világsajtóban is felfigyeltek: néhány kivételtől eltekintve a legtöbb sajtóorgánum elmarasztalóan nyilatkozott az exminiszterelnökről, szavait bal- és jobboldali médiumok egyaránt éles kritikával illették.

2020. 05. 26. 6:44
null
A tudósítások élére került az ország Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Magyarország szocialista miniszterelnöke beismerte, hogy a választások megnyerése érdekében „reggel, éjjel meg este” hazudtak szavazóiknak a gazdaság valódi állapotáról, nehéz megállapítani, maga a vallomása megdöbbentőbb, vagy az az elképesztő tény, hogy politikai tőkét próbál ebből kovácsolni – írta az International Herald Tribune című napilap.

A Wall Street Journal Europe úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferenc beismerő vallomása legalább azt az érzetet kelti, hogy a fiskális (költségvetési) alkoholista végre túljutott a tagadás stádiumán”.

Egy, a Neue Zürcher Zeitungban megjelent írás szerint a Gyurcsány-beszéd, illetve az egész ügy jól érzékelteti, milyen az ország politikai kultúrája. Évek óta ugyanis ezt a kultúrát a jobb- és baloldal gyűlölet által vezérelt hatalmi harcai jellemzik. „A politikai hangulat velejéig mérgezett” – állapította meg az újság Kelet-Európa-szakértője.

Az egyik legnépszerűbb amerikai show-műsorban is foglalkoztak Gyurcsány Ferenc beszédével. John Stewart műsorában a magyar miniszterelnököt horogkeresztes ruhában, fekete képű Hitlerként jelenítették meg. „Oh, blackfaced Hitler, you make everything sound bad”, vagyis, „Ó, fekete képű Hitler, a te szádból minden olyan rosszul hangzik” – mondta a showman.

Bár a The Washington Postnak adott interjúban Gyurcsány úgy fogalmazott, nem hazudott a beszédében, azonban a lap szerint a kimerültnek látszó kormányfő azt „próbálta magyarázni”, miért vallotta be, hogy pártja bután vezette az országot, és hogy ő maga hazudott a szavazóknak az újraválasztási győzelem érdekében.

A BBC „Hazudtunk, hogy nyerjünk” – címmel közölte a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét rögzítő hangfelvétel kiszivárgásáról szóló hírt.

A CNN elemzésében azt írta, a felháborodás azt jelenti, hogy a magyarok eddig elhitték, a Gyurcsány-kabinet igazat mond. „Ez sokak számára megmosolyogtató naivitásnak tűnhet” – áll az elemzésben.

A tudósítások élére került az ország
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A beszédet követően a The Guardian baloldali brit lap publicistája, Stuart Jeffries készített paródiát Gyurcsány Ferencről és saját, akkori miniszterelnökéről, Tony Blairről. Az újságíró a politikai bukás előtt álló brit kormányfő számára olyan búcsúbeszédet írt, mintha azt Gyurcsány Ferenc küldte volna Blairnek. „Tudjátok, hogy a magyar miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy posztján maradjon, miután maga is beismerte, hazudott, zavargásokat okozott a fővárosban és 15 ezer ember követeli esténként a lemondását? Nos, van egy ötletem: elhatároztam, hogy mégis kormányfő maradok” – olvasható az elképzelt levélben.

Az FT.com globális brit lap szerkesztőségi állásfoglalásában Gyurcsány mellé állt. Kiszivárgott beszédéről „elkésett őszinteségként” írnak, míg az ellenzéket azzal vádolják, hogy „mindent megtesznek azért, hogy utcai tüntetéseket szítsanak”.

A brit The Independent című lap írásában arra a következtetésre jut, hogy Gyurcsányt elsősorban azért gyűlölik a magyarok, mert fiatal kommunistaként szerezte a vagyonát. „A szerény körülmények között felnőtt Gyurcsány pazar villában él harmadik feleségével, Dobrev Klárával, egy volt kommunista vezető unokájával”.

A liberális svéd lap, a Dagens Nyheter A satuba fogott magyar vezető című írásában Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került őszödi beszédét „feneketlenül arrogánsnak” nevezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.