Lesz, aki mégis szóbelizhet

Ebben a vizsgaidőszakban a járvány miatt javarészt csak az írásbeli érettségiket szervezik meg, ám aki nagyon gyengén szerepel, ezúttal is kap lehetőséget, hogy szóbeli fordulón javítson. Jól járnak a nyelvvizsgára pályázók is, mivel most kivételesen az érettségi egyik fele is elég a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez.

Csókás Adrienn
2020. 05. 21. 7:47
null
A mai napon véget ér az írásbelik szakasza Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol és az olasz nyelvi vizsgákkal a mai napon véget ér az érettségi írásbeli szakasza. Holnaptól megkezdődik a dolgozatok javítása, majd június 4-től az emelt szintű, június 11-től pedig a középszintű szóbelik következnek. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint a kijavított írásbeli dolgozatokat a jövő hét második felében tekinthetik meg a diákok, és akinek észrevétele van, június 2-ig jelezheti ezt.

Mint ismert, a járványhelyzet ­miatt a kormány jelentősen csökkentette a vizsgaalkalmak számát, így az idén csak kivételes esetekben lesz szóbeli vizsga. Például olyan tárgyakból, amiből eleve nem létezik írásbeli (hittan), valamint testnevelésből, illetve a tanulási nehézség miatt felmentett diákok számára is szerveznek szóbeliket.

A többség számára viszont egyfordulós lesz az érettségi, vagyis a javítási lehetőség elmarad. De nem mindenkinek. Aki ugyanis középszinten nem éri el a ketteshez szükséges 25 százalékos eredményt az írásbelin, ám minimum 12 százalékot sikerül produkálnia, tehát nem teljesen értékelhetetlen a dolgozata, az szóbelin javíthat, és így elkerülheti a bukást. Kivételt csak egyetlen tantárgy, a mozgóképkultúra és médiaismeret képez, mert ennek nem létezik szóbeli része. Az osztályzás idén is a szokásos rendben zajlik.

A mai napon véget ér az írásbelik szakasza
Fotó: Kurucz Árpád

Fontos tudni azt is, hogy aki eleve csak szóbelin vesz részt, ám valamilyen okból mégsem megy el vizsgázni, annak következmények nélkül törlődik a jelentkezése, és ősszel újra próbálkozhat. Aki viszont az írásbelin nyújtott rossz teljesítménye miatt hivatalos egy szóbeli második fordulóra, tehát a vizsgáját alapvetően megkezdte, annak muszáj megjelennie a szóbelin, különben megbukik. A visszalépés joga tehát csak akkor él, ha valaki egyáltalán nem jelenik meg az érettségin.

Jó hír viszont, hogy a nyelvvizsgát most könnyebben megszerezhetik azok, akik az idegen nyelvi érettségivel szeretnék kiváltani azt. Emelt szinten a hatvanszázalékos nyelvi érettségi középfokú (B2), a 40-59 százalékos eredménnyel záruló vizsga pedig B1 szintű nyelvvizsgának minősül. Két tann­yelvű iskolában, aki a célnyelven elért hatvanszázalékos eredménye mellett két másik tantárgyból is idegen nyelven érettségizik, az C1 (felsőfokú) nyelvvizsgát kaphat. Az egyenértékűséget most kivételesen a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani, és az egyetemi felvételin is ugyanannyi többletpont jár a rész­eredményért, mint máskor a komplex nyelvvizsgákért: középfokú bizonyítványért 28 pont, felsőfokú bizonyítványért negyven pont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.