Súlyos büntetés vár a korrupt rendőrökre

Vizoviczki László sokallta az első fokon kapott hét év fegyházat, ugyanakkor a katonai ügyészek kevesellték azt, így az ítélőtáblán folytatódik a rendőröket megvesztegető „diszkópápa” pere. A továbbra is tagadó, vesztegetéssel vádolt rendőrtisztek pere első fokon zajlik a Fővárosi Törvényszéken. A rendőrök nagyon súlyos büntetésre számíthatnak.

2020. 07. 23. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két különböző bíróságon folytatódik ősszel az egykor az éjszaka császárának is hívott Vizoviczki László és 17 bűntársának vesztegetési pere. A mindent beismerő Vizoviczki hét év fegyházat kapott a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán hozott részítéletben, és kizárták a feltételes szabadlábra helyezése lehetőségét. A titkosított ügyben július 16-án kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc, teljes körű beismerést tevő vádlott esetében hirdettek első fokon ítéletet, amelyben valamennyi vádlottat a vádiratban foglalt – hivatali és korrupciós – bűncselekmények elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a bíróság.

Vizoviczki és védője még a tárgyalóteremben megfellebbezte a döntést, a büntetés enyhítését kérve. A vádképviseletet ellátó ügyész öt vádlott esetében tudomásul vette az ítéletet, míg Vizoviczki és további két terhelt vonatkozásában súlyosabb büntetésért fellebbezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Vizoviczki László esetében hosszabb szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, egy vádlott esetében – a pénzbüntetés mellőzése miatt – pénzbüntetés kiszabása, míg a harmadik terhelt esetében súlyosabb pénzbüntetés kiszabása végett jelentett be jogorvoslatot. A három vádlott ügye másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán fog folytatódni, várhatóan ősszel. Vizoviczki esetében a vád szerinti bűncselekmények felső büntetési határa 15 év, így nem zárható ki, hogy amennyiben az ítélőtábla elfogadja a KNYF indítványát, a hét év fegyháznál többet rónak ki az egykori „diszkópápára”. Vizoviczkinek ráadásul még három év fegyházbüntetése is hátravan a különösen nagy összegű költségvetési csalás miatt kapott hét évéből, amit szintén teljes egészében ki kell töltenie.

Ismert, a nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. A bilincs 2012 június elején kattant Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. Gulyás Imrét június közepén tartóztatta le a vádat képviselő ügyész indítványára a bíróság, mert a felmerült adatok szerint egyik vádlott-társának fizetett volna azért, hogy helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt.

Az alapügyben érintett volt rendőrtisztek, köztük több magas beosztású főtiszt ügye továbbra is a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán folytatódik ősszel, ahol összesen 14 vádlott ül majd a vádlottak padján. Valamennyi rendőr tagadja a vádakat. Ezzel szemben áll Vizoviczki teljes körű beismerő vallomása, amivel állítólag a korrumpált rendőrtisztek szerepét is egyértelműen bemutatta. Az elsőfokú részítélet kihirdetése után a vádat képviselő katonai ügyész azt mondta a sajtónak: a volt rendőrök akár háromszor nagyobb büntetést kaphatnak, mint az őket megvesztegető Vizoviczki. Fejes Erik katonai ügyész kifejtette, hogy korrupciós ügyekben a büntető jogszabályok különbséget tesznek a jogtalan előnyt (esetünkben pénzt) felajánló és az azt elfogadó között: azokat a vádlottakat – jelen esetben a lefizetett rendőröket és más hivatalnokokat –, akik kapták vagy kérték ezt a jogtalan vagyoni előnyt, sokkal szigorúbban kell büntetni.

Azok a bűncselekmények, amelyekért az elsőrendű vádlott egyenként 1–5 év büntetésre volt ítélhető, az ő esetükben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, vagyis akár háromszor annyit is kaphatnak, mint Vizoviczki – jelentette ki a katonai ügyész.

 

Az éjszaka volt császára, a diszkópápa, azaz Vizoviczki László nem volt kíváncsi az elsőfokú ítélete kihirdetésére; a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében Kiss Róbert hadbíró a távollétében közölte: többrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal történő visszaélés és más bűncselekmények miatt hét év fegyházra és 108 millió forintos pénzbírságra ítélte részítéletében a katonai tanács. Vizoviczki mellett hét vádlott-társ, köztük egy tűzoltó százados is beismerő vallomást tett, őket szintén elítélte a hadbíró. Tizennégy további vádlott – köztük a megvesztegetett főrendőrök – azonban továbbra is mindent tagad, így ügyükben tovább tart a bizonyítási eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.