Európai népszerűségrekorder a Fidesz–KDNP

Az általános vélekedéssel szemben egyáltalán nem minden országban megfigyelhető tendencia az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági és egészségügyi válság eredményeként nő a kormányzó pártok támogatottsága – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében. Deák Dániel kifejtette: Magyarországon a sikeres kormányzati válságkezelést jutalmazták a választók, a Fidesz–KDNP a közvélemény-kutatások szerint a biztos pártválasztók több mint ötven százalékát tudhatja maga mögött.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 17:04
GYRI Enik; KOCSIS Mt; NOVK Katalin; NMETH Szilrd; ORBN Viktor; HIDVGHI Balzs; SEMJN Zsolt; GYRK Andrs; Tth Edina;
Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti választásokon Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 uniós tagállam közül több országban csökkent vagy stagnált, illetve a kezdeti erősödést követően újra gyengülésnek indult a kormányerők népszerűsége, így a magyar kormánypártok 50 százalékos támogatottsága nagyon ritka Európában – hívja fel a figyelmet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Az év első felében, a koronavírus-járvány okozta válságban bizonyította cselekvőképességét a kormánypárt, ezért támogatottsága nőtt, ugyanakkor ez a növekedés sok európai országban nem tartott sokáig, sőt több államban a járvány előtti időszakhoz képest még csökkent is a kormányzó pártok népszerűsége. Deák Dániel elemzésében hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP azon kormányzó pártok közé tartozik Európában, amelyek megerősödve jöttek ki a koronavírus-járvány első hullámából.

A magyar kormánypárt a választási részvételüket biztosra ígérők körében 50 százalék feletti támogatottságot élvez.

Ez az Európában rendkívül ritka népszerűség az első hullámot és a gazdasági visszaesést követően sem csökkent, a második hullám során is egy rendkívül magas támogatottsági szintet magáénak tudó kormány irányítja az országot. Mindez azt mutatja, hogy a sikeres válságkezelést díjazzák a választók – értékelt az Deák Dániel.

Nincs ez minden uniós tagállamban így: több helyen csökkent vagy stagnált, illetve a kezdeti erősödést követően újra gyengülésnek indult a kormányzó pártok népszerűsége – mutatott rá Deák Dániel. Ausztriában és Hollandiában is a járvány első hullámát követő kezdeti emelkedés után mára jelentősen csökkent a kormánypártok támogatottsága. A koronavírus-járvány időszakának egyik legnagyobb politikai vesztese pedig az ír miniszterelnök, akinek népszerűsége a járvány kitörése óta megfeleződött. Az elemző szerint külön kiemelendő Belgium is, amely

másfél éve tartó kormányválsággal, egy tehetetlen politikai elittel, óriási nyelvi és regionális törésvonalak mellett, stabil kormány nélkül szembesült idén tavasszal a koronavírussal.

Erősödött ugyanakkor a dán, a finn, a görög, a lett, a litván, a luxemburgi, a máltai, a portugál, a svéd és a szlovén kormánypártok támogatottsága, azonban a máltai Munkáspárton kívül egyetlen pártnak sincsen olyan magas támogatottsága az Európai Unióban, mint a Magyarországot már több mint tíz éve egyhuzamban irányító Fidesz–KDNP-nek – zárja elemzését Deák Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.