Újból szabad az alvilág bankára, Kisbandi

Dáciákkal csaphatott be román állampolgárokat, ám hiába fogták el Bécsben, az osztrák hatóságok elengedték Kisbandit.

2020. 10. 18. 9:34
null
Debrecen, 2017. július 7. A hatodrendû vádlott L. András, az 1990-es évek magyarországi szervezett bûnözésének „Kisbandi” néven elhíresült alakja az ellene és társai ellen indított büntetõper ítélethirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2017. július 7-én. Különösen nagy kárt okozó, bûnszervezetben, üzletszerûen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bûncselekményekkel elkövetett csalás bûntettében mondta ki bûnösnek a törvényszék azt a hat vádlottat, akik 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvar szállítmányát saját raktáraikba irányították, 355 millió forint kárt okozva a megrendelõknek. A törvényszék a vádlottakat halmazati büntetésként 3 és fél év - 5 év közötti fegyházbüntetésre ítélte, illetve 4-5 évre eltiltotta õket a közügyek gyakorlásától is. Az ügy hatodrendû vádlottja, L. András, 5 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottaknál a törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt, emellett meg kell fizetniük csaknem másfél millió forint bûnügyi költséget. A bíróság két vádlottat 5 évre kiutasított Magyarország területérõl. Az ítélet értelmében a vádlottak nem bocsáthatóak feltételes szabadlábra. Az ítélet nem jogerõs. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos András, vagyis az egykor az alvilág bankárának mondott Kisbandi ismét szabad. Még nyáron fogták el az osztrák hatóságok Bécsben román nemzetközi elfogatóparancs alapján. Mára azonban kiderült, a körözésben nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy az osztrákok kiadhassák Romániának, így szabadon engedték Kisbandit. A hírről a PestiSrácok.hu hírportál számolt be.

Kisbandit szabadon engedték az osztrák hatóságok
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Román nemzetközi körözés alapján Lakatos Andrást, alias Kisbandit valóban elfogták Bécsben, erősítették meg a Magyar Nemzetnek az Index.hu információját, írtuk meg július közepén.

Kisbandi bécsi elfogása egy románok százait még 1994-ben megkárosító csalássorozat miatt történt. A hatvádlottas büntetőper vádirata szerint 1994-ben Lakatos András három társával megalapította a Maru-Trans Kft.-t, majd hirdetést adtak fel Romániában, amely szerint a cégnél 1200-3000 német márka ellenében nulla kilométeres Dacia személygépkocsikra lehet előfizetni. Azt ígérték, hogy a megvásárolt autókat egy hónapon belül szállítják. Lakatosék azt mondták, hogy aki a teljes vételárat kifizeti, hamarabb kapja majd meg az autót. 1994 márciusa körül több száz román állampolgár kereste fel a Teréz körút 34. szám alatti irodájukat, hogy autóra fizessen elő. Összesen 38 millió forintot gyűjtöttek össze, a beszedett pénzt szétosztották egymás között.

Az eljárás eddigi adatai szerint részben a cég, részben egyes vádlottak az ügylet során hamis papírokat használtak, és még csak szándékukban sem állt a megrendelések teljesítése.

Kisbandi folyamatosan szökésben volt

Az 1993–94-es bűncselekmények nyomán 1996-ban már egyszer megkezdődött a büntetőper, Lakatos András azonban ugyanazon ősszel az Egyesült Államokba távozott, ezért vele szemben felfüggesztették az eljárást. Kisbandit 2000 júniusában nemzetközi elfogatóparancs nyomán kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően 2001 februárjában szállították Magyarországra.

Az ügyészség 444-rendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással, továbbá közokirat-hamisítással vádolta, ami miatt legfeljebb hét és fél éves szabadságvesztést lehetett volna kiszabni rá. Kisbandi két év nyolc hónap szabadságvesztést kapott 2002-ben, és szabadlábra helyezték.

Az ítélet nem volt jogerős, az összes vádlott enyhítésért, illetve felmentésért, az ügyész viszont súlyosbításért fellebbezett – Kisbandi pedig eltűnt. A brazíliai 2015-ös kiadatása csak a magyarországi, 2011–12-es csalássorozatra vonatkozott, az 1994-es sorozat miatt nem lehetett felelősségre vonni, sem kiadni a román hatóságoknak.

Bukarestben ugyanis nem ejtették az ügyet, és nemzetközi körözést adtak ki Kisbandi ellen, amelynek a fentiek miatt Magyarországon nem lehetett érvényt szerezni.

Nyáron Bécsben ugyan elfogták, ám napjainkra kiderült, hogy az osztrákok elé nem tártak elegendő bizonyítékot Kisbandi kiadásához, így elengedték Lakatost.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hazajött-e, ha igen, tíznapos karanténba kellett vonulnia. Nagyobb a valószínűsége, hogy vagy Bécsben maradt, vagy továbbutazott például Dél-Amerikába.

Csak májusban szabadult a magyar börtönből

A többszörösen visszaeső Kisbandi csak május 19-én szabadult Budapesten, a különösen nagy értékre elkövetett csalás miatt kapott ötéves szabadságvesztés letöltése után. Az ítéleti tényállás szerint Kisbandi és társai 2011 októbere és 2012 augusztusa között bűnszervezetben 21 vagyon elleni csalást követtek el, amivel 355 millió forint kárt okoztak. Hazai és nemzetközi szinten is nagynevű társaságokat károsítottak meg, így több ismert édességgyártó, élelmiszeripari cég, gyógyszergyártó és tisztítószergyártó céget is. A bűnszervezet budapesti raktárában rakodtak le például 22 tonna 24 millió forint értékű márkás csokoládét, amit Belgiumból Ausztriába kellett volna szállítani. Lakatos András, több társához hasonlóan, részleges beismerő vallomást tett, azt ugyanakkor tagadta, hogy cselekményüket bűnszervezetben követték el. Kisbandi a nyomozás kezdetén megszökött a büntetőeljárás elől, és 2015 áprilisában Brazíliában fogták el, majd hozták haza a magyar kiadatási kérelem alapján. Jogerősen 2018 novemberében ítélték el bűnszervezetben elkövetett csalás miatt öt évre a Debreceni Ítélőtáblán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.