időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Adóprést ígér a baloldal

Kreft-Horváth Márk
2021.01.08. 05:45
Adóprést ígér a baloldal

Újabb részletek derültek ki a baloldal kormányprogramjából. Új adók kivetése és az adórendszer átalakítása következik abban az esetben, ha megnyerik a választásokat egy év múlva – fejtették ki a baloldali pártvezetők. Ingatlanadót, vagyonadót vezetnének be, de a tervek között szerepel a személyi jövedelemadó megemelése, a társasági adó átszabása és emelése is.

– A „progresszív” jövedelemadó bevezetése csak a kezdet lenne, azt követhetné a vagyonadó – nyilatkozta az ATV-nek Fekete-Győr András azt követően, hogy a baloldali pártok kedden közös posztban álltak ki a közösségi oldalaikra. A Momentum elnöke részletekbe nem bocsátkozott, annyit említett, hogy a sort az ingatlanadóval kezdené, majd jöhetnének az emelések, átalakítások. A parlamenten kívüli balliberális párt vezetője nem árul zsákbamacskát, mivel 2018-as programjukból már kiolvasható volt, hogy csökkentenék a két-, illetve háromgyerekeseknek nyújtott családi adókedvezményt. A Momentum által favorizált két- vagy többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer szintén az egykori MSZP–SZDSZ-kormányok idején volt hatályban. A párt programja szerint a jelenleg egységes 15 százalékos szja-kulcs helyett a bruttó ötszázezer forint feletti fizetések esetén 25 százalékos lenne az adó mértéke.

– Az, aki tehetősebb, igenis többel hozzá fog járulni a közöshöz – erősítette meg Szabó Tímea a többkulcsos adórendszer tervét. A Párbeszéd társelnöke által elmondottakat a szocialista Kunhalmi Ágnes is megismételte, aki méltányos közteherviselésről beszélt. Az ATV Híradójának Vadai Ágnes DK-alelnök azt nyilatkozta; a társasági adó rendszerét is felülvizsgálnák. A milliárdos Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselőjének állítása szerint ezzel tudnának elmozdulni az „oligarcharendszer” felszámolásának irányába. Jakab Péter, a Jobbik vezetője a kommunista diktatúrát idéző javaslatot szellőztetett meg, szerinte egyes nagyvállalkozókkal szemben a vagyonelkobzás jelenthet megoldást, melyet 99 százalékos rendkívüli különadó formájában kíván megvalósítani. Jakab nem tért ki arra, hogy mi történne azokkal, akik az általa oligarchának kikiáltott tulajdonosok üzemeiben dolgoznak.

A Momentum visszahozná az MSZP–SZDSZ-kormányok idején hatályban volt szja-kulcsokat, és az ingatlanok után is közterhet fizettetne
Fotó: Havran Zoltán

Adóemelés mellett állt ki Szekeres Imre is. Lapunk is beszámolt róla, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok honvédelmi minisztere az iparűzési adó lefelezését sem tartja helyesnek, de a kormány által három százalékkal leszállított járulékkulcsot is visszaállítaná, ezzel növelve a jövedelmeket terhelő járulékokat. A baloldal egyébként konzekvensen az adóemelés pártján áll, amellett, hogy kormányzásuk idején növelték többek között az áfát és a rezsidíjakat is, bukásuk után, már 2011-ben is magasabb szja-t követeltek. A javaslat előadója már kilenc évvel ezelőtt is Szekeres Imre volt, aki a többet keresőket és a vállalkozásokat sarcolta volna meg.

Akkor is folytatjuk az adócsökkentést, ha a baloldalnak ez kínt okoz

nyilatkozta lapunknak a jobboldal adópolitikájáról Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese összefoglalta, a 2021-es év is könnyítésekkel indult itthon: január elsején 22 százalékponttal, öt százalékra csökkent az új lakások értékesítésének áfája, és az illetéket is eltörölték a csokos lakásoknál, emellett az iparűzési adó csökkentése is könnyebbé tette mintegy nyolcszázezer vállalkozás helyzetét, továbbá csökkent a kisvállalati adó is.

Korábban is új adók kivetését hirdették meg

A baloldal már 2019-ben is azzal kampányolt, hogy egyes, általuk kiválasztott csoportokat különadókkal sújtanak majd. A Tiborcz-adónak nevezett ingatlanadó bevezetéséről az önkormányzati választások óta annyit tudni, hogy „készül a jogszabály”. A főpolgármester újraindítási adónak nevezett iparűzésiadó-emelését pedig az iparkamarák tiltakozása után a kormányzat sem támogatta. Míg a főváros a munkát adó cégek terheit növelte volna, a kormányzat szerint az jelent segítséget, ha ezeket a terheket csökkentik, hogy a vállalatok meg tudják őrizni a munkahelyeiket. A kormány emellett januártól rendelettel tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek.