Oltási terv, regisztráció, vakcinák – ezek a legfontosabb tudnivalók

Kell-e regisztrálni, hogy megkapjuk az oltást? Milyen vakcinák vannak/lesznek? Segítünk eligazodni.

2021. 01. 06. 19:10
null
Oxford, 2020. december 9. Az Oxfordi Egyetem által 2020. november 23-án közreadott képen az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében egy ember. A december 8-án a The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon közzétett vizsgálati beszámoló szerint a ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű koronavírus-oltóanyag biztonsági és hatékonysági mutatói jók. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) már elkezdte az AstraZeneca/Oxford-vakcina engedélyezési eljárását, és a brit kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet. MTI/Oxfordi Egyetem/AP/John Cairns Fotó: John Cairns
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az év utolsó napján tette közzé az oltási tervet. A dokumentum egyelőre kevés részletet tartalmaz, hiszen a rendelkezésre álló vakcinák száma is alacsony. Vélhetően az NNK kiad majd további pontosításokat a dokumentumhoz.

Oltási terv

Mint írták, „a vakcinával történő oltás a taj-számmal rendelkező, 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a Covid–19-fertőzés. Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen, oltható.”

Az NNK javaslata alapján először az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltásokat.

A beoltottak körét pontosan meghatározták: „Minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban” – írta az NNK, amely egy felsorolást is közzétett. Az oltás jelenleg az orvosoknak, asszisztenseknek, szakasszisztenseknek, az ápoló személyzetnek, a népegészségügyi szakembereknek, az orvostanhallgatóknak, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező, adminisztratív feladatokat ellátó személyzetnek, a védőnőknek, az egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyeknek jár. A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Az NNK hozzátette: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet is azok között van, akik elsőként kaphatnak oltást.

A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának fiolája a Hargita megyei sürgősségi kórházban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása 2021. január 4-én – Fotó: MTI/Veres Nándor

Utánuk következnek a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek, majd a Covid–19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A sorban a következők a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, majd a 18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alapbetegségek. A sorban az utolsók a kritikus infrastruktúrában dolgozók, és végül mindenki, aki szeretné beoltatni magát.

Regisztráció

A vakcinainfo.gov.hu oldalon december elején elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra. Müller Cecília országos tiszti főorvos akkor az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a feliratkozás során nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A nyugdíjasok levélben is tudtak regisztrálni. Fontos megjegyezni, hogy

azokat is beoltják, akiknek nincs egészségbiztosításuk, de szeretnének vakcinát kapni.

Az országos tiszti főorvos leszögezte: a regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Müller Cecília elmondta azt is, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a védekezésben részt vevők és a krónikus betegek. Kiemelte: önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését.

A koronavírus elleni oltása helyét mutatja egy nővér a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál.

Elsőként a Pfizer–BioNTech vakcináját engedélyezték, ám az orosz vakcinából már novemberben érkezett Magyarországra néhány adag. Miután a szert bevizsgálták, hazánk hamarosan bekapcsolódhat a Szputnyik V nevű oltóanyag tesztelésébe, amelyhez 3000 önkéntest keresnek.

Elérhető vakcinák

A magyar kormány sokféle vakcinát kötött le, mivel ezekre óriási igény mutatkozik világszerte, és nem biztos, hogy egyfajta vakcinából a lehető legrövidebb idő alatt eleget tudtak volna szállítani hazánkba.

A hatóságok elsőként a Pfizer–BioNTech oltóanyagát engedélyezték, és ezzel kezdték el beoltani a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat. Az oltás egy mRNS-technológián alapuló vakcina. A technológia lényege, hogy az emberi sejtekbe a vírus RNS-ének, vagyis örökítőanyagának egy szakaszát juttatják be, és ennek alapján a sejtek előállítják a vírus egy, ilyen formában ártalmatlan fehérjéjét, amely azonban kiváltja a vírus elpusztításához szükséges immunreakciót.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) uniós forgalmazásra ajánlotta szerdán az amerikai Moderna által kifejlesztett, az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot.

A vakcinát már használják az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben is. A gyártó előrejelzése szerint 2021-ben összesen 600 millió dózis előállítására lesz képes – ebből az EU előzetesen 180 millió adagra jelentkezett be. Akárcsak a Pfizer és a BioNTech vakcinája esetében, egy személy beoltásához itt is két dózis szükséges. A biotechnológiai cég szerint az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen – számolt be róla lapunk.

A 88 éves Herbert Bellót beoltják a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával a Florida állambeli Delray Beach településen – Fotó: MTI/The Palm Beach Post/AP/Greg Lovett

Egy másik ígéretes oltóanyag az AstraZenecától érkezik, ebből eddig 400 millió adagot kötött le az Európai Unió.

A készítménnyel Nagy-Britanniában már megkezdődött az oltás. Az oltás alapja egy csimpánz-adenovírus, ami emberekben nem tud szaporodni. Ebbe a vírusba szerkesztették bele a koronavírus tüskefehérjéjét. Az oltás beadásakor az immunrendszer erre reagál, és a későbbiekben megvéd minket a fertőzéstől. Az oltás hatékonyságát 90 százalékra értékelik a szakemberek.

Az orosz Szputnyik V vakcina lényege, hogy a koronavírus felszíni tüskefehérjéje ellen indítsanak be immunreakciót. Ehhez a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe. Oroszországban már megkezdődött az oltás a készítménnyel, amelyet kezdetben rosszul fogadott a nyugati közvélemény, ám az eredmények a szakértők szerint ígéretesnek tűnnek. Magyarországon várhatóan az idén nem kezdődik tömeges oltás ezzel a vakcinával, mivel az orosz gyógyszergyárak a hazai keresletet is csak nehézkesen tudják kielégíteni.

A kínai Sinopharm cég vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, a szer 79 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben. A távol-keleti országban már hónapok óta tesztelik a vakcinákat és oltják a lakosságot, eddig csaknem 4,5 millió ember kapta meg a védőoltásokat. A Magyar Nemzet az üzleti élet szereplőitől olyan visszajelzést is kapott, amely szerint a nyáron Magyarországra érkező kínai üzletemberek nagy része már beoltva érkezett hozzánk tárgyalni, a koronavírus elleni védettségről a helyi hatóságoktól tanúsítványt is kaptak.

Jelenleg összesen több mint száz oltóanyag esetében folynak klinikai vizsgálatok világszerte.

További információk

Ezeken az oldalakon naprakész tájékoztatást kaphat a koronavírus-járvány alakulásáról és a vakcinákról is:

– a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala,

– az igényfelmérés miatt létrehozott vakcinainfo.gov.hu oldal,

– a kormányzat tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu.

Ezek mellett ajánlunk egy szakemberek által szerkesztett oldalt is, amelyen számos kérdésre fellelhető a válasz. Az oldalt egyetemi tanárok, orvosok szerkesztik és készítik, a neve Koronavírus-kisokos.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.