Többen tanulnak az egyetemeken, mint az elmúlt tanévben

Csökkent az óvodás gyermekek és a középfokú intézmények tanulóinak a száma, de nőtt az általános iskolásoké, és a felsőoktatásban is többen tanulnak, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsorából. Úgy tűnik, a fiatalok zöme élt a diplomamentő program nyújtotta előnyökkel, a legtöbb oklevelet a Debreceni Egyetemen vették át nyelvvizsga nélkül.

Csókás Adrienn
2021. 01. 04. 16:27
null
A nagy egyetemeken néhány hét alatt hozzájutnak okleveleikhez a hallgatók Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiadta a KSH a 2020/2021-es tanévre vonatkozó oktatási adatokat, amelyek szerint jelenleg1,8 millió gyermek és fiatal vesz részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben. 322,7 ezer gyermek óvodai nevelésben, 729,3 ezer tanuló általános iskolai, 469,5 ezer tanuló középfokú oktatásban részesül. További két és félezer súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek fejlesztő nevelés keretében teljesíti tankötelezettségét. A felsőoktatásban 287,9 ezer hallgató folytat tanulmányokat.

A korábbi adatsorokkal való összehasonlításból kiderül: az óvodások közel nyolcezerrel lettek kevesebben egy év alatt, ám a főállású óvodapedagógusok száma a korábbi évekhez hasonlóan szerencsére még mindig 31 ezer fő. A szakemberhiány azért így is fenyegető ebben az intézménytípusban, elsősorban ennek a problémának az enyhítésére léptették életbe szeptemberben a köznevelési törvény módosítását,

ami most már lehetővé teszi, hogy a kora reggeli órákban és délután asszisztensek, dajkák is vigyázhatnak a gyerekekre, amennyiben nincs elegendő óvónő az intézményben.

Az általános iskolákban ezzel szemben emelkedtek a létszámok: nappali rendszerű oktatásban az előző évinél mintegy ötezer-négyszázzal többen vesznek részt. A diákokat jelenleg 75,2 ezer főállású pedagógus tanítja, ami azt jelenti, hogy nemzetközi összehasonlításban továbbra is jónak számít a hazai tanár–diák arány.

A magyar általános iskolákban 9,7 gyerek jut egy pedagógusra, miközben az OECD-átlag pedagógusonként 15 gyerek.

A KSH anyaga szerint a középfokú iskolák nappali oktatásában összesen 98,3 ezren tanulnak. Megfigyelhető némi eltolódás a gimnáziumok felé, ebben az iskolatípusban ugyanis emelkedett a létszám, miközben összességében 12 és félezerrel kevesebben lettek a középiskolások. A gimnáziumokban az idei tanévben 191,5 ezren, technikumokban, szakgimnáziumokban 143,2 ezren, szakképző iskolákban 56,6 ezren, szakiskolában és készségfejlesztő iskolában pedig – az előző évekhez hasonlóan – közel hétezren töltik a napjaikat.

A 2020/2021-es tanévben a középiskolába felvételizők 42,1 százaléka technikumba, 35,8 százaléka gimnáziumba, 20,3 százaléka szakképző iskolába került be, 1,8 százalék pedig szakiskolában vagy készségfejlesztőben kezdhette meg a tanévet. A főállású pedagógusok száma a középfokú oktatási intézményekben 40,2 ezer fő.

A teljes köznevelési rendszerben több mint 93 ezer sajátos nevelési igényű gyermek van, gyakorlatilag ugyanannyi, mint tavaly.

A KSH szerint tavalyhoz képest nőtt a sikeresen érettségizők és a szakmai vizsgázók száma, igaz, a többlet mindössze néhány száz főt jelent. 2020-ban összesen 67,5 ezren mentek át az érettségin, és több mint 49 ezer fiatalnak sikerült a szakmai vizsgája.

A diploma megszerzéséért most valamivel – ezerkétszáz fővel – többen küzdenek, mint tavaly, a felsőoktatásban 204,8 ezer nappali tagozatos hallgató van jelenleg. Csaknem kilencezren tanulnak doktori képzésben, ami ugyancsak kismértékű, néhány száz fős emelkedést jelent. Elmondható továbbá, hogy

a vírushelyzet ellenére idén még mindig nagyon sok a külföldi a magyar felsőoktatásban: jelenleg 38,1 ezren tanulnak hazánkban más országból, ez mindössze négyszáz fős visszaesés a korábbi évhez képest.

A jelentésből kiderül az is, hogy nagy sikere volt az idei diplomamentő programnak. Ismert, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként márciusban a kormány lehetővé tette, hogy mindazok, akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, a kötelező nyelvvizsga nélkül is átvehessék a diplomájukat. A kedvezmény mindegyik képzéstípusra vonatkozott, függetlenül a végzés évétől.

A mentességre országosan több mint 123 ezer volt hallgató jogosult, akiknek 92 százaléka már élt is a lehetőséggel: eddig 114 ezren vették át a diplomájukat könnyített feltételekkel.

A legtöbb ilyen oklevelet – 12 ezret – a Debreceni Egyetem adta ki, míg a Szent István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE nyolc-nyolcezer hallgatót örvendeztetett meg a régen várt diplomájával. Sok beragadt oklevél talált gazdára Szegeden és Nyíregyházán is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.