Védetté nyilvánított tó környékét dúlta fel a főváros

Ősszel kivágtak egy erdőrészt a XV. kerületben, a Szilas-patak mentén. Valószínűleg erre senki nem figyelt volna fel, ha nem természetvédelmi területen történt volna, és az illetékes hatóság nem sietett volna rögtön mindenkit megnyugtatni. Egyelőre nem tudni, van-e a főváros vezetésének bármilyen koncepciója Budapest igazi zöld kincsére.

Kerekgyártó György
2021. 01. 09. 18:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem derül ki semmi konkrétum abból a válaszból, amelyet a főváros küldött el a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy mi a stratégiája a városvezetésnek az úgynevezett helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatban. Ezekből „természetvédelmi terület” jelzéssel ellátott összesen 39 van Budapesten, a lapunknak adott tájékoztatás szerint összesen 875 hektáron. Bár mi az ezekre vonatkozó stratégiára kérdeztünk rá, csak annyit tudhattunk meg: „a helyi védett területek természetvédelmi kezelését a Főkert látja el a területek természetvédelmi kezelési terveinek megfelelően, amelyek tartalmazzák az egyes területek hosszú távú fejlesztési céljait a biodiverzitás növelése és a természeti értékek megőrzése érdekében”.

A kivágott erdő egy részlete a Szilas-patak mellett Fotó: Kerékgyártó György

Pedig e területek jelentőségét nem nehéz felismerni. Természetesen az sem közömbös egyetlen fővárosinak sem, hogy az Andrássy út fái, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester és Bardóczi Sándor főtájépítész olyan lelkesen védelmébe vett, milyen állapotban vannak, ám a főváros ehhez képest nagyságrendekkel jelentősebb zöldállománnyal rendelkezik a külső kerületekben, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Pedig úgy tűnik, Karácsonyék pillanatnyilag tényleg nem rendelkeznek olyan átfogó koncepcióval erre vonatkozólag, a fővárosnak inkább az a fontos, hogy az Andrássy úton lefektetett tíz méter műfüvet mindenáron lecserélje.

Erre jó példa az, ami a XV. kerületben történt. A közgyűlés a 25/2013. (IV.18.) Főv. Kgy. rendelet módosításával július 1-jével védetté nyilvánította a Szilas-tavat – ez egy nagyon pici tavacska a Szilas-patak és az M3 találkozása közelében, tulajdonképpen a védetté nyilvánításig neve sem volt. Alighogy ez megtörtént, erdészeti munkák kezdődtek a tó körül, gyakorlatilag az erdő nagy részét kivágták. Ez azért is különös, mert az az erdősáv, amely a patak mellett befelé, az Ázsia Center mögötti kis hídig húzódik, a Turjános természetvédelmi terület. Ám, mint kiderült, ez sem egészen így van: a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat, amely a terület védelméért felelős, október 1-jén saját közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a területen húsz hektár erdő magántulajdonban van. Az őrszolgálat azzal is nyugtat, hogy a kitermelést szakemberek ellenőrzik, továbbá a holtfa nagyon fontos az erdei ökoszisztémában, ezért azt a gazdálkodónak helyben kell hagynia.

Nem teljesen világos, miért éri meg egy erdőtulajdonosnak, hogy az ökoszisztéma fenntartásáért termeljen ki fát, de az igaz, hogy amit kivágtak, most is a területen van.

Az október 1-jei posztban azzal is nyugtat az őrszolgálat, hogy „a fakitermelés, amelyet az erdőgazdálkodó végez, a Szilas-tavat (Nevesincs-tavat) nem érinti”.

Erre válaszolva egy olvasó fotót csatolt a poszthoz a letarolt erdőről ezzel a kommentárral: „Köszönjük a megnyugtató sorokat!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.