időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Az egyetemisták üdvözlik a felsőoktatási modellváltást

Csókás Adrienn
2021.02.02. 13:27
Az egyetemisták üdvözlik a felsőoktatási modellváltást

Nagy lehetőség az egyetemeknek, hogy egy kissé fénytelibb irányba mozduljanak el a modellváltás következtében. A liberális túlsúly a nagyobb ellenőrizhetőség miatt megcsappanhat – írta legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Egyetemi Ellenállás nevű hallgatói csoport.

Nagy reményekkel fogadjuk a közeledő oktatási reformot és az egyetemekre érkező jelentős anyagi támogatásokat – fogalmaz legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Egyetemi Ellenállás nevű hallgatói csoport. A konzervatív gondolkodású fiatalokat tömörítő, szélsőliberalizmussal szembehelyezkedő hálózat szerint napjainkra a magyar felsőoktatás válságba került, annak struktúrája és oktatási színvonala nem felel meg a kor kihívásainak.

„A nagyobb probléma ugyanakkor a szemléletben mutatkozik meg. A 2000-es évek elején erőteljesen hangoztatták, hogy az egyetemeknek apolitikusnak kell lenniük, és független világnézettel kell rendelkezniük. Ezen jelszó azonban csak álca volt, a függetlenség köpenyét szép lassan lerántották, és előkerült alóla a szörnyszülött, az ateista liberalizmus.

A hallgatókra azóta a legtöbb egyetemen folyamatosan ömlik a liberális szenny, LMBTQP-propagandával megfűszerezve. Azonban a modellváltás most jelentős változásokat hozhat el, végre újra nőhet a konzervatív hallgatók élettere ”

– fogalmaz az Egyetemi Ellenállás.

A hallgatói csoport szerint az alapítványi irányítással sokkal jobban ellenőrizhetővé válnak az egyetemek. A liberális oldal legnagyobb félelme jelen pillanatban pontosan ez – folytatják – , mivel ők a kutatói és oktatói szabadság alatt azt értik, hogy szabadságukban álljon elnyomni a normalitás képviselőit. A megvalósult liberális diktatúrát féltik.

Az Egyetemi Ellenállás szerint a modellváltás révén csökken a bürokrácia és újra nőhet a konzervatív hallgatók élettere
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szükségszerű, hogy a modellváltással eljöjjön egy ideológiai irányváltás is – húzták alá, hozzátéve: a kurzusok tematikáját szigorú ellenőrzés alá kell vonni, ugyanis

számos olyan tárgyba csempésztek bele LMBTQP-propagandát, ahova az egyáltalán nem is illene bele.

„Kérjük az új vezetőket, hogy ne újonnan megszerzett státusuk élvezéséből álljon tevékenységük, hanem vigyenek véghez üdvös tetteket. Szabadítsanak meg minket a genderideológia rémuralmától!” – olvasható a közleményben.

Mint azt megírtuk, a modellváltás lényege, hogy az állami felsőoktatási intézmények alapítványi fenntartásban működnek tovább, annak érdekében, hogy rugalmasabban, kevesebb kötöttséggel tudjanak gazdálkodni. Az ingyenes férőhelyek megmaradnak, de az érintett egyetemek kikerülnek az államháztartási rendszerből és saját vagyont kapnak.

A felsőoktatás újraszervezését az egykori miniszter és volt alkotmánybíró Stumpf István fogja levezényelni, aki február elsejétől kormánybiztosként felel a modellváltás koordinációjáért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.