Többet veszített a néppárt a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz

A mostani koronavírus-járvány során széthúzás helyett összefogásra lenne szükség Európában, hiszen ez a járvány okozta társadalmi és gazdasági problémák leküzdésének az ideje. Ennek ellenére, egymás segítése és támogatása helyett az Európai Néppárt hangos liberálisai most is a frakció létszámának csökkentésére törekednek – hangsúlyozza lapunknak készített elemzésében Deák Dániel. Horn Gábor szerint borítékolható a Fidesz néppártból történő kilépése is borítékolható.

Kincses Krisztina, Kárpáti András
2021. 03. 04. 11:06
HAVASI Bertalan; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint mindez jól mutatja, hogy az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló liberális formációk a saját érdekeik érvényesítésére igyekeznek felhasználni a koronavírus-járvány okozta válságot is. Azt akarják, hogy végérvényesen liberális irányba tolódjon a néppárt, amelynek útjában leginkább a Fidesz állt az utóbbi években.

Az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége mára a liberális elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább baloldali értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé tette az Európai Néppártot.

Az elemző kifejti: a néppárt több nyugat-európai tagja is már régóta baloldali értékeket képvisel a konzervatív normák helyett,

illetve olyan „progresszív”, zömmel liberális politikai célokat fogalmaz meg, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása.

Ennek hatására a néppárti tagpártok az utóbbi években jelentősen meggyengültek, az Európai Néppárt pedig gyakorlatilag mélyrepülésbe kezdett.

Ráadásul most, hogy a Fidesz távozott a frakcióból, és várhatóan többen követik majd, a néppárt még gyengébb lett. Ugyancsak a néppártot gyengíti, hogy innentől kezdve szinte alig maradnak bent, akik figyelmeztetnék őket az eredeti értékek megtartására, így a balratolódás folytatódása garantált, ami ugyancsak a néppárt további népszerűségvesztését eredményezi majd.

A néppárt tehát többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz

– mutat rá Deák Dániel.

A Fidesz volt az Európai Néppárt frakciójának legsikeresebb pártja, egyik néppárti tagpárt sem tud felmutatni ötven százalék körüli társadalmi támogatottságot a saját országában. Így most a legnépszerűbb pártot veszítette el a néppárt, a Fidesznek ebből fakadóan nagy mozgástere lett. Orbán Viktor már hosszú ideje készült ennek a döntésnek a meghozatalára: korábban többször is egyértelművé tette, hogy a néppárton túl is van élet – véli az elemző, ismertetve: a néppárt mellett két jobboldali pártcsalád van még, az Európai Konzervatívok és Reformerek, amelynek tagja a lengyel kormánypárt, a PiS, illetve az Identitás és Demokrácia nevű pártcsalád, amelynek például Marine Le Pen francia jobboldali pártja is a tagja.

Deák Dániel szerint könnyen elképzelhető, hogy a Fidesz az előbb említett két jobboldali pártcsaláddal közösen egy újabb jobboldali és egyébként a néppártnál erősebb pártcsaládot hoz majd létre.

Ez még inkább elszívná a balra tolódott néppárt elől a levegőt, amely sem a baloldali, sem a jobboldali szavazókat nem tudja már érdemben megszólítani. Ugyancsak veszélyt jelentene egy ilyen, új jobboldali formáció a néppártra abból a szempontból is, hogy a néppárton belül több fontos szövetségese is van a Fidesznek, a szlovénok például korábban jelezték, hogy ha a Fidesz távozik, akkor ők is velük tartanak. Ugyancsak erős partnerei a Fidesznek az olaszok is, így könnyen elindulhat egy kilépési hullám. De ez még a jövő kérdése, ahogyan az is, hogy mennyien távoznak még a mostani kilépés hatására az Európai Néppártból – hangsúlyozza az elemző.

Hozzáteszi: azt fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az Európai Parlamenten belüli pártcsaládok szerepe az utóbbi években leértékelődött, amit jól mutat, hogy Orbán Viktor a liberális francia elnökkel, a V4-en belül a korábbi szocialista Robert Ficóval vagy például a mostani liberális cseh miniszterelnökkel, Andrej Babišsal is kiválóan együtt tud működni, hiába tartoznak különböző pártcsaládokhoz.

– Egy végletekig elnyúló szappanopera végére került pont a Fidesznek az EPP frakciójából történő kilépésével, régóta világosan látszott, hogy a néppárt, és a Fidesz összeegyeztethetetlenül különböző dolgokat gondolnak a világról – jelentette ki lapunknak Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke. Úgy vélte, a magyar kormánypárt nemzetállamokra építő, „befelé forduló, populista” politikát képvisel, ami szembe megy az európai kereszténydemokrácia fősodrával. Ezért szerinte az EPP frakciója után magából a néppártból is kilép a Fidesz, amely előtt „jelenleg nincs más út”, mert csak „béna kacsaként”, végletekig beszűkölt mozgástérrel foglalhatna helyet a pártcsaládon. – Azonban a frakcióból történő távozással is jelentősen csökkent a magyar kormánypárt érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban, ami nagyon ártalmas Magyarországnak. A független képviselőség szóba jöhető alternatívái sem túl biztatóak, hiszen jelen állás szerint a Fidesz delegáltjai az Európa ellenes populistákhoz, vagy a szélsőjobbhoz csatlakozhatnak – fejtette ki Horn Gábor. Mindezzel együtt irreális predikciónak nevezte, hogy az Európai Unióból is kilépne Magyarország. Mint szerdán megírtuk, a Jobbik közleményében vizionáltak, hogy a Fidesz „ott hagyja” az uniót is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.