A keleti vakcinák hozták meg a korai sikert

A keleti vakcináknak köszönhetően Magyarország már legyőzte a koronavírus-járvány harmadik hullámát. Az Európai Unió átoltottsági átlaga jelentősen elmarad hazánkétól, ami a brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcát mutatja. Mind a gazdag nyugat-európai országok, mind a V4 államai le vannak maradva Magyarországtól az oltások terén, az előnyünk a második beadott vakcinákat tekintve pedig még tetemesebb.

Csekő Imre
2021. 05. 22. 14:30
NAGY Ádám
Beoltanak egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával Egerben Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Legyőztük a járvány harmadik hullámát – jelentette ki Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök nem tehetett volna ilyen magabiztos kijelentést, ha nem javulnának hetek óta jelentősen a járványügyi adatok, amely pozitív tendencia egyértelműen az oltási programnak köszönhető. A hétvégén elérjük az ötmillió első oltást, ami lehetővé teszi, hogy újabb részt kaphassunk vissza szabadságunkból.

Korántsem ennyire örömteli a helyzet azonban számos más uniós tagállamban, ahol a brüsszeli vakcinabeszerzés hibái miatt még nem sikerült a lakosság ekkora részét beoltani.

Magyarország február közepén kezdett jelentősen ellépni az uniós átlagtól az oltások terén, és azóta folyamatosan szélesedik a szakadék hazánk és az Európai Unió adata között, ami egyértelműen a keleti vakcinák alkalmazásának tudható be.

Magunk mögött hagytuk az Európai Uniót az átoltottság terén
Fotó: Ourworldindata.org

Május 19-ig Magyarországon a lakosság 49,9 százaléka kapta meg legalább az első oltását, míg az unió átlaga még mindig csak 33,36 százalék. Hazánkat egyedül a mindössze félmilliós lélekszámú Málta előzi meg, és a legnagyobb és leggazdagabb uniós országok is jelentősen elmaradnak tőlünk. Németországban csak a lakosság 38,61 százaléka kapta meg az első adag vakcinát, és Franciaországban is csupán a 31,98 százaléka.

Régiós összehasonlításban is jól állunk, hiszen a másik három visegrádi ország is jelentősen le van maradva hazánkhoz képest az oltások terén.

Lengyelországban a lakosságnak mindössze 32,68 százaléka kapta meg az első vakcinát. Csehországban 31,27 százalék, Szlovákiában pedig mindössze 27,55 százalék ez az adat.

Még nagyobb az előnyünk a többi uniós tagországhoz képest, ha azt vizsgáljuk, hányan kapták már meg a védőoltás mindkét dózisát. Magyarországon ez az adat 29,14 százalék, az EU átlaga viszont csupán 14,02 százalék.

A második dózisok beadása terén még jelentősebb az előnyünk az unió többi tagállamához képest.
Fotó: Ourworldindata.org

A franciáknak csupán 13,99 százalékát oltották be kétszer, a németeknek pedig mindössze 12,47 százalékát.

A visegrádi országok esetében Lengyelország van a legkevésbé lemaradva tőlünk. Az ő adatuk 13,8 százalék. Csehországban a lakosságnak 10,65 százaléka, Szlovákiában pedig csak 12,99 százaléka van túl már mindkét oltáson.

Az adatokból jól látszik, jó döntést hozott a kormány, amikor a baloldal oltásellenes kritikái ellenére szerződést kötött az orosz és a kínai vakcinagyártókkal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.