Eltévedhetett az iszlám vallási útvesztőiben V. Kende

A szunnita vahhabista szekta tagja volt V. Kende, az Iszlám Államra felesküdött magyar egyetemista. Ezt a magyarországi síita iszlamista közösség imámja is állítja és a világhálón is nyoma maradt.

Forrás: hirado.hu2021. 06. 21. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Államhoz hűségesküvel kötődő, a terrorcselekmények előkészítésének alapos gyanújával elfogott V. Kende egy láthatatlan ellentét közepébe keveredett, írják a hirado.hu oknyomozói. Az iszlám bonyolult, sokéves tanulmányozást igénylő szabályai, a vallási szubkultúra összetett rendszerében sok neofita összezavarodik, ahogyan történt ez a fiatal kecskeméti férfival is. V. Kende útkeresésének a magyarországi iszlám közösségekben nyomon követhető állomásaiból élesebben kirajzolódnak a muzulmán világ árnyalatai, és ez magyarázattal szolgálhat arra is, mi lehetett az, ami a zavart fiatalembert csapdába ejtette.

Az Iszlám Államra felesküdött, merényleteket fontolgató V. Kende eltévedhetett az iszlám útvesztőiben
Fotó: V. Kende Facebook-oldala

A portál szerint Magyarországon az iszlám vallásgyakorlatának szabadabb, kevésbé intézményesített jellegéből adódóan több ellenőrizetlen és önjelölt tanító is működik, akiket sokan naivan követnek. A huszonegy éves V. Kende egy ilyen csoport hatása alatt írt gúnyolódó üzeneteket a Magyar Iszlám Közösség elnökének. Az egyik ilyen „ismeretlen mester” a libanoni származású Nidal Abiad, aki a szalafista, vahhabita szekta egyik online működő imámja – vagy ahogyan a tágabb magyar muszlim közösségben ezt gunyorosan nevezik: fotelkalifája. Az ő felügyelete alatt működik a Muszlim falu elnevezésű Facebook-csoport, amelynek bárki szabadon a tagja lehet. Nincs ellenőrzés, nincs korlátozás. Ezen a felületen rendszeresen feltűnnek a többi irányzatot kritizáló, becsmérlő szélsőséges hangvételű bejegyzések.

Lapunk úgy tudja, Nidal Abiad libanoni, és 1980-ban egyetemi tanulmányokat folytatni jött Magyarországra. Letelepedett Miskolcon, ám a Muszlim falu tevékenységét firtató egyik Facebook-bejegyzés szerint jelenleg Libanonban lehet.

A vahhabizmus radikális és a mindenféle misztikát, szúfizmust mellőző jellege villámgyors igazodási pontokat kínál egy frissen muszlimmá váló bizonytalan, saját hitgyakorlati rutinnal még nem rendelkező neofita számára, aki az első perctől kezdve megkapja a kiválóság, a felsőbbrendűség öntudatát.

A hirado.hunak nyilatkozó Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja szerint

„ebben a szélsőséges csoportban, a Muszlim faluban óvatosak, látszólag nem buzdítanak erőszakra, de aki ismeri ezt az iszlám szektát, az tudja, hogy a vahhabizmus előszoba a radikalizálódás útján, olyan, mint a heroinistának az ecstasy vagy a marihuána. Az egyik a másikból következik”.

A vahhabizmus a terrorizmus kapudrogja. Az erőszakra azonban értelemszerűen nem egy nyilvános csoportban fognak buzdítani

– magyarázza, és emlékeztet: V. Kende is zárt chatszobákban beszélgetett az Iszlám Állammal (ISIS), szerinte az ilyen csoportok arra viszont alkalmasak, hogy vallási tanítás címszava alatt elültessék az érdeklődőben ideológiájuk alapjait.

A hirado.hu cikkében mindenesetre leszögezik: nem állíthatják, hogy Nidal Abiadnak bármiféle szerepe volna a kecskeméti fiú radikalizálódásában. Az ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy a fiú figyelme a vahhabizmus felé fordult. Hogy ezek után mi történt vele, ki vezette el az ISIS rejtett, a darkweben működő szervereire, egyelőre titok marad.

Maga Nidal Abiad a Muszlim falu közösségi oldalán reagált az oknyomozásra, belinkelve a cikket. „Kedves testvéreim, itt van a bizonyíték arra, hogy a szúfizmusban bemocskolják a muszlim testvérüket, ha az ő véleménye ellentmond az övének. És majd figyeljétek meg, hogy a következő szúfi is fog jelentkezni, és bebizonyítani, hogy ők profik abban, hogy hogyan kell bemocskolni a másikat, ha ellenvéleményt hallanak tőle, ami nem egyezik meg az ő ideológiájukkal. Akkor én, ha látok ferdeséget bennük, akkor ne beszéljek róluk, attól félve, hogy bemocskoljanak? Ha most viselkednek így, akkor mi van, ha ezek hatalomra kerülnek ezzel a ferde szúfizmus ideológiájukkal?”

Mi a vahhabizmus?

A vahhabizmus a szélsőséges, kizárólagos iszlám ortodoxiát képviselő irányzat. Követői az „igaz” muszlimok, ők azok, akik a prófétát igazán, eltérések és vadhajtások nélkül követik. Ez a „valódi” iszlám hit volt a táptalaja a Nyugat-ellenes fundamentalista törekvéseknek, valamint a modern terrorizmus lelkisége és szellemi hátországa is ebből a szektából fakad. Az Iszlám Állam (ISIS), az al-Kaida és a Boko Haram mind a vahhabizmus útját járták, és ezer szállal kötődtek a vahhabizmust finanszírozó politikai erőkhöz. A mai vahhabizmus legszélsőségesebb leágazásai nem tiszta lelki igények betöltésére létrejövő vallási gyülekezetek, hanem politikai termékek. (hirado.hu: Magyarországi muszlim szekta radikalizálhatta V. Kendét)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.