Szintet lépett az MSZP felbomlása

Barbarics Ildikó, a komlói szocialisták elnöke, valamint több tag is kilépett az MSZP helyi alapszervezetéből, miután a párt kizárta soraiból Szakács Lászlót. Információink szerint hamarosan az MSZP hajdú-bihari, illetve Veszprém megyei szervezeténél is sokan búcsút mondhatnak a Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezette, teljes szétesés felé sodródó szocialistáknak.

Bákonyi Ádám
2021. 07. 03. 6:56
SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt országos választmányának elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek a kilépések az MSZP-ből, miután a Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes-féle vezetés a napokban kizárta a pártból annak volt alelnökét, a komlói Szakács Lászlót, volt Hajdú-Bihar megyei választmányi elnökét, Juhászné Lévai Katalint, illetve egykori elnöküket, Molnár Gyulát. A Magyar Nemzet elsőként írta meg, hogy a szocialistáknál kilépési hullám kezdődhet a DK-s kollaborációval vádolt politikusok eltávolítása miatt, amit most a Bama.hu-nak a MSZP komlói szervezetének elnöke is megerősített.

Gyurcsány Ferenc és Tóth Bertalan Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Barbarics Ildikó a portálnak elmondta: benyújtotta az elnöki tisztségéről való lemondását, egyúttal ki is lépett a pártból, de rajta kívül több tag is távozott a helyi alapszervezetből.

– Sérelmezzük, hogy a megkérdezésünk nélkül döntött az országos elnökség arról, hogy az MSZP mégsem Szakács Lászlót fogja támogatni a Baranya 2-es választókörzet előválasztásán. Ugyanígy nem kérdeztek meg minket arról sem, hogy Szakácsot kizárják a pártból – indokolta a kilépéseket Barbarics Ildikó. Elmondása szerint a komlói szervezet már régóta nem ápolt felhőtlen kapcsolatot a párt vezetésével, például azért, mert az 2018-ban nem indította Szakácsot a Baranya 2-es körzetben az országgyűlési választáson.

– Már akkor is ő volt az egyik legesélyesebb jelölt, mégis félreállították. Azt sem vettük jó néven, de ez a mostani történet különösen felháborító – hangoztatta.

A portál kérdésre, hogy a komlói MSZP-t elhagyók átlépnek-e a DK-ba, Barbarics nem tudott tájékoztatást adni. A maga részéről állította, hogy egyelőre nem áll szándékában a Gyurcsány-párthoz csatlakozni.

A Magyar Nemzet információi szerint hamarosan az MSZP hajdú-bihari szervezeteinél is sokan búcsút mondhatnak a Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes duó vezette szocialistáknak, de kilépésekre lehet számítani a párt Veszprém megyei szervezeteiben is.

Mindeközben egy, a baloldali média számára összehívott háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan azt mondta az MSZP-ből a DK-ba átlépőkről, hogy „ez nem személyes ügy, én nem haragszom Gyurcsány Ferencre”. A Népszava beszámolója szerint az MSZP társelnöke azt is mondta, legitimnek tartja, hogy Gyurcsány pártja és a Jobbik is arra törekszik, hogy minél nagyobb frakciót hozzanak össze 2022-ben, és ezzel ők vigyék a prímet a kormányban. – Ilyen a politika – tette hozzá.

Tóth szavai önmagában is meghökkentők, úgy pedig végképp azok, hogy amikor Kiss László III. és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester otthagyta az MSZP-t, majd belépett a DK-ba, a pártelnök még úgy fogalmazott: „A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját.”

A baloldali média számára összehívott háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan lényegében megerősítette a Magyar Nemzet azon információját is, miszerint egy esetleges választási győzelem után az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely 99 Mozgalmának bázisán jöhetne létre, a jelenlegi főpolgármester vezetésével. – A célunk, hogy ez a szövetség nyerje meg az előválasztást, és ez a szövetség adja az erőt Karácsony mögött – mondta.

A háttérbeszélgetésen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt pedig úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöldegyüttműködésnek, amelynek a Párbeszéd, az MSZP és az LMP

lesz a része, nagyon is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.