időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Momentum: Nem csak Cseh Katalinék körül akadnak kétes pénzügyek

Jakubász Tamás (MWH)
2021.08.05. 12:42

Hivatalos vizsgálat és feljelentés a kétes pénzügyek miatt – akár így is jellemezhető a Cseh Katalin körüli kialakult botrányos helyzet. A tömör leírás azonban a politikus pártjára, a Momentumra is igaz, amely ellen korábban a számvevőszék tett feljelentést, mivel a párt nem tudott elszámolni félmilliárd forint kampánytámogatással.

Lassan három hete dagad az a botrány, amely a momentumos Cseh Katalinék korábbi családi cége körül alakult ki. Az ügynek súlyos politikai vetülete van: Cseh Katalin volt a vállalkozás ügyvezetője, amikor a cég a budapesti olimpiára is hivatkozva pályázott – és utóbb nyert – uniós pénzt, majd nem sokra rá a politikus komoly szerepet vállalt a Nolimpia kampányban, vagyis abban a politikai akcióban, amely végül megfúrta a játékok magyarországi megrendezésének lehetőségét.

Érdekli a Cseh Katalin körüli botrány legújabb epizódja? Kattintson IDE.

Az uniós képviselő e mozzanat miatt kapta meg több megszólalótól a kétszínű jelzőt.

Ezenfelül azonban kétségek merültek fel az egykori családi vállalkozás, a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatainak és bizonyos közbeszerzéseinek szabályossága körül. A kételyeket akár hatósági eljárások is ellenőrizhetik, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett a versenyhivatalhoz is érkezett már bejelentés a Cseh Katalin körül kialakult botrány cégügyei miatt.

Hatósági bejelentés éppenséggel Cseh Katalin pártjának, a Momentumnak a gazdálkodása miatt is született, méghozzá nem is olyan régen.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019 januárjában tett feljelentést – hogy pontosan miért, arról a szervezet szóvivője adott felvilágosítást a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére.

Az első eset

Horváth Bálint azzal kezdte, hogy az ÁSZ eddig két alkalommal ellenőrizte a 2017-ben létrejött Momentum Mozgalom gazdálkodását, először a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzésekor. – Az ÁSZ akkor egyebek mellett megállapította, hogy a Momentum Mozgalomnál a költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A szervezet nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó előírásokat.

A baloldalon mindenre van bocsánat? Videónkat erről Hollik Istvánnal ITT nézheti meg.

A Momentum mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta – idézte fel a szóvivő.

A második eset

A második alkalommal az ÁSZ a Momentum 2018–2019-es gazdálkodását tekintette át. – Ekkor az derült ki, hogy a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége 2018–2019-ben nem volt biztosított.

A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát,

ezért az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy erősíteni kell a törvényességet – emlékeztetett Horváth Bálint. Hozzáfűzte: a számvevőszék kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a párt elnökének harminc napon belül intézkedési tervet kellett készítenie. – A Momentum Mozgalom elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét, amelynek értékelése folyamatban van – tudatta a szóvivő.

Lobog a zászló, de hol a pénz?
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Feljelentés, de miért?

A feljelentésre kitérve Horváth Bálint közölte: a Momentum a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzei kapcsán mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta,

a párt a törvényben előírt határidőben és azután sem bocsátott a számvevőszék rendelkezésére semmilyen, a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot, szerződést, számlát, bizonylatot.

– Az ÁSZ emiatt 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett – húzta alá a szóvivő.

Érdekli, mi indította el a lavinát? Kattintson IDE.

Horváth Bálint ennek kapcsán arról beszélt, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek vállalják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el. – Az ÁSZ feladata, hogy visszajelzést adjon az Országgyűlésnek és az állampolgároknak arról, hogy az egyes pártok gazdálkodásában ténylegesen érvényesül-e ez a vállalás – fogalmazott, majd hozzátette: megállapításaival, javaslataival, tanácsaival a számvevőszék igyekszik hozzájárulni a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Az a cél ugyanis, hogy a pártok törvényesen gazdálkodjanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.