Tiltott pártfinanszírozás gyanúja vetül a baloldalra

Sok százezer vagy akár több millió forintos hirdetési kedvezményeket adhattak a baloldali vezetésű Érden az előválasztáson induló pártoknak, és mivel nem klasszikus kampányidőszakról volt szó, ezzel tiltott pártfinanszírozást valósíthattak meg. Aradszki András, az érdi körzet Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta: könnyen lehet, hogy országos jelenségről van szó.

2021. 11. 30. 11:18
BSZ Anett
Budapest, 2018. prilis 18. Bsz Anett, Magyar Liberlis Prt gyvivje az MSZP-Prbeszd megvlasztott orszggylsi kpviselinek tancskozsa utn tartott sajttjkoztatn a Kpviseli Irodahzban 2018. prilis 18-n. MTI Fot: Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónappal a baloldali előválasztás előtt, 2021. augusztus 13-án meglepő elektronikus levéllel kereste meg az Érdi Médiacentrum a Fidesz helyi frakcióvezetőjét. A cég arról tájékoztatta Simó Károlyt, hogy lehetőség van az önkormányzati tulajdonú helyi médiában felületek és médiamegjelenések vásárlására. Kiemelték: a „kampányidőszakban” a Médiaajánló listaáraiból a jelöltek/jelölő szervezetek hetvenszázalékos kedvezményt kapnak.

Azt nem tudni, miért küldték ezt a levelet a baloldali előválasztás előtt a Fidesznek, és miért gondolták azt, hogy a nagyobbik kormánypárt is szeretne indulni a helyi háziversenyen. 

Mivel az egész ügyet, a megkeresést és az ajánlatot is nagyon furának tartotta, Simó Károly közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzat médiacégéhez. A cég ügyvezetője a veszélyhelyzetre hivatkozva kilencven napra kitolta volna a válaszadás határidejét. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata nyomán végül előbb kellett válaszolni, és kiadni a kért szerződéseket. 

Éltek a pártok a lehetőséggel 

Mint kiderült, a médiacég nem ok nélkül akarta az időt húzni. A baloldali előválasztás előtt és alatt ugyanis három párt is szerződést kötött az Érdi Médiacentrummal politikai hirdetések megjelentetésére.

Közülük az LMP fizetett a legtöbbet, csaknem 1,8 millió forintot. A DK jelöltjeként induló Bősz Anett pártja, a Liberálisok gyakorlatilag mintegy 450 ezer forintot utalt át. Az MSZP-nek pedig alig 150 ezer forintjába fájt a kampány a helyi közmédiumokban a szeptember 15. és 22. közötti időszakban.

Az már csak a tájékoztatóhoz mellékelt szerződésekből derül ki, hogy a pártok kedvezményt kaptak a hirdetési díjakból. Az nem világos, hogy ennek mértéke a Fidesznek küldött levélben is szereplő hetven százalék vagy annál kisebb, esetleg nagyobb. Csak egy biztos, hogy a pártok kedvezményt kaptak.  

A jelöltkeresés nem választás 

A hirdetések közzétételéről szóló egyedi megállapodásokban az áll, hogy az egyedi kedvezmények mértékét a megrendelőben határozták meg. Kiemelték továbbá, hogy a meghatározott kedvezmények a megkötött egyedi szerződések időtartamára érvényesek. Vagyis a kedvezmények mértékét egyelőre nem lehet tudni, de ha hetven százalékkal kalkulálunk, akkor is az összeg többmilliós lehet csak erre a néhány hétre. A konkrét kedvezmény mértékéről szóló tájékoztatást Kövesdi Péter, a Médiacentrum igazgatója megtagadta. 

A gond mindezzel az, hogy mint azt az Állami Számvevőszék jó előre rögzítette: az úgynevezett „előválasztás” nem választás, a jogszabály által meghatározott kampányidőszak pedig nem egyenlő az „előválasztási kampánnyal”.

Vagyis ebben az időszakban tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető aktuális ár alatt vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. Vagyis, ha a három párt kedvezményeket kapott a hirdetési díjakból, akkor tiltott pártfinanszírozás valósulhatott meg. 

A DK frakcióvezető-helyettese, Bősz Anett az érdi polgármester felesége. Ő nyerte a baloldali háziversenyt Érden, és mint látható, ebbe besegíthetett a férje és/vagy a csapata által kontrollált önkormányzati média is. 

Összehangolt támadások balról? 

Könnyen lehet, hogy az érdi nem elszigetelt eset, előfordulhat, hogy más baloldali vezetésű önkormányzatoknál is előfordulhatott ez.

A témában kedden a parlamentben Aradszki András, a térség Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője felszólalásában elmondta, hogy a baloldali vezetésű önkormányzati sajtótermékek hálózatot hoztak létre, és központilag irányított propagandatevékenységet folytatnak.

Legutóbb például terjedelmes cikkekben, összehangoltan támadták a rezsicsökkentést, azt bizonygatva, hogy a kormánynak emelni kellene a víz- és csatornadíjakat. Az is előfordulhat, hogy máshol is komoly kedvezményeket kaptak a baloldal jelöltjei. Tehát helyi adóforintokból folytattak kampánytevékenységet.

Borítókép: Bősz Anett (Fotó MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.