időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo
A miniszter emlékeztetett, baloldali győzelem esetén a múlt tér vissza

Gulyás Gergely szerint áprilisban arról döntünk, eredményesen dolgozzunk-e tovább

Magyar Nemzet
2021.12.31. 13:49 2021.12.31. 17:22
Gulyás Gergely szerint áprilisban arról döntünk, eredményesen dolgozzunk-e tovább

Az a kérdés, hogy a múlt térjen vissza vagy a jelen folytatódjon – fogalmazta meg az április választások tétjét Gulyás Gergely az ATV-nek adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt Novák Katalin államfői jelöléséről is.

Határozottan fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott interjújában a közvélemény-kutatásokkal és az április választások eredményének méregetésével kapcsolatban. 

„Kovács László egykori MSZP elnökkel értünk egyet, a választásokat kell megnyerni, nem a közvélemény-kutatást. 

A lényeg, hogy ‘22-ben azok térnek-e vissza, akik 2002 és ’10 között egyszer már bizonyították, hogy alkalmatlanok az ország kormányzására vagy pedig a polgári kormányzás folytatódik” 

– mondta.

A baloldali esélyekkel kapcsolatban Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy Márki-Zay Péter szerepe csak színjáték, a baloldal erőkoncentrációja teljesen mást mutat.

„Semmi nem változtat azon a helyzeten, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ma a Demokratikus Koalíció, és annak elnöke Gyurcsány Ferenc. Akik a baloldalon hatalomra akarnak kerülni, azoknak nagy többsége már 2002 és 2010 között megmutatta, hogy mire képes kormányon. 

És a kirakatküzdelmek mögött teljes az elvi egyetértés: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag szerves egységet alkotnak” – fogalmazott a politikus, aki szerint áprilisban az dől el, a múlt tér-e vissza, vagy a jelen folytatódik? – „A jelen folytatása ezt jelenti: a rezsicsökkentést, a benzinárplafont, a minimálbér-emelést, a gyermekvédelmi törvényt, a migráció elutasítását és kerítéssel körülbástyázott szigorú határvédelemet, munkahelyteremtést, munka alapú gazdaságot. A múlt visszatérése pedig a Gyurcsány-koalíció.”

Gulyás Gergely hozzátette:

„Márki-Zay Péter ellenzi a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc kormányon kétszeresére emelte az áram és háromszorosára a gáz árát. A bevándorlás kapcsán Márki-Zay “befogadó társadalmat“ szeretne, Gyurcsány Ferencék kerítést bontanának. A minimálbért a baloldali kormányok alig emelték, Márki-Zay Péter magát a minimálbért is ellenzi. A mi kormányzásunk alatt pedig mindig nagymértékben, jelentősen nőtt a minimálbér. Az első Fidesz-kormányzás idején négy év alatt 19500 forintról 50 ezerre, 2010 óta 73500 forintról 200 ezerre emeltük a minimálbért. Márki-Zay Péter szavai és Gyurcsány Ferenc tettei között teljes az összhang.”

Az interjúban kérdezték az államfői jelölésről is. Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor felajánlotta Kövér Lászlónak a címet, de ő jelezte, hogy ezt nem fogadhatja el. A miniszter elismerően nyilatkozott Áder János tíz hivatali évéről, majd Novák Katalin felkérése apropóján összehasonlította a magyar köztársasági elnöki és a német szövetségi elnöki szerepeket.

„A magyar köztársasági elnöki jogkörök a német szövetségi elnökéhez hasonlítanak leginkább. Ha valaki megvizsgálja német államfők közéleti tevékenységét – Steinmeier a tizenegyedik elnök a világháború óta –, akkor Joachim Gauck kivételével mindegyik pártpolitikus volt” – fejtette ki.

Az interjúban számos egyéb kérdés mellett újra előkerült, lehetséges e a Huxit? Gulyás Gergely erre határozott nemmel válaszolt.

„A helyreállítási alapról nagy valószínűséggel a választások előtt nem lesz megállapodás. A programokat elindítottuk, azokat kifizetjük, de ezek nem növelik a hiányt, mert azokat a pénzeket Brüsszelből ugyanúgy megkapjuk. Az előző évtizedben is előfinanszírozta a költségvetés az uniós projekteket, így ez semmilyen változást nem jelent az eddigi gyakorlathoz képest” – mondta.

Borítókép: Gulyás Gergely szerint az április választások tétje, hogy visszatér-e a múlt vagy folytatódhat-e a jelen (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.