Márki-Zay: Bajnai volt a legeredményesebb

Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat, „az egyébként nagyon tehetséges” Bajnai Gordon kormányzása „sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon” – vélekedik Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

2021. 12. 20. 5:45
null
20211210 Veszprém Veszprém megyeszékhelyére látogatott és fórumot tartott Márki-Zay Péter - Hódmezővásár polgármestere -, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje Csonka Balázzsal a városi piacnál Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló Képen: Márki-Zay Péter (k) - Hódmezővásár polgármestere -, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje Fotó: Balogh Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. […] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. […] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani” 

– olvasható Márki-Zay Péter nyilatkozata Kálmán Olga 2019-ben megjelent, Szeretemország című könyvében. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének – úgy tűnik – azóta sem változott az álláspontja, hiszen a baloldali előválasztás augusztusi kampányrendezvényén is Bajnai Gordont és a hozzá köthető megszorítócsomagot méltatta: Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon 

– nyilatkozta akkor Márki-Zay Péter. A vásárhelyi polgármester úgy folytatta, szerinte kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott akkor az a kormány. Mint mondta, az volt a benyomása, hogyha előre hozott választást tartottak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek nem lett volna kétharmada. – Ő megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen azt mondhatnám, hogy rehabilitáltam – zárta gondolatait a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Emlékezetes, hogy amikor Gyurcsány Ferenc belebukott a katasztrofális gazdaságpolitikájába és az őszödi beszéd következményeibe, régi barátjának és bizalmasának, Bajnai Gordonnak adta át a hatalmat. 

Az országot 2009 és 2010 között irányító Bajnai folytatta elődje gazdaságpolitikáját: a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorítócsomagját vezette be. A Bajnai-féle szocialista kormány 2009-ben 350–400, 2010-ben pedig 900 milliárd forinttal tervezte csökkenteni a költségvetés kiadásait (azaz a büdzsé tíz százalékával). A csomag részeként a Bajnai-kormány a közszférában megszüntette a 13. havi bért, csökkentette az önkormányzatoknak járó támogatásokat. Emellett számos, az idős embereket érintő megszorítást is bevezettek. Így előre hozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták és megszüntették a 13. havi nyugdíjat. Emellett tíz százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Balogh Ákos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.