Vecsei Miklós: A társadalmat be kell vonni a közös felelősségvállalásba

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint téves nézőpont, „hogy majd a jó emberek elvégzik ezt a munkát”.

Magyar Nemzet
2021. 12. 25. 16:44
Vecsei Miklós
Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat vezetője lehet a jelölt Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha látod a tömegnyi gyereket, akiről ordít kimondatlanul is: én nem tehetek róla, hogy ide születtem! És kérlek, ne haragudj majd rám akkor, ha húszévesen nem fogom azt tudni, amit a te gyereked! Erre már nehezebben vagyunk képesek, de a kisgyerek látványa még iszonyatosan erőteljesen ösztönöz, hogy a kérdésekre választ találjunk

 – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Vecsei Miklós. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint téves nézőpont, hogy „majd a jó emberek elvégzik ezt a munkát”, és úgy gondolja, hibás a „hagyjuk csak rájuk” vélekedés. Szerinte, ha mindenkinek lenne lehetősége abból a szemszögből látni a körülöttünk zajló eseményeket, amelyből nekik van szerencséjük, akkor sokan állnának ehhez az ügyhöz hozzájuk hasonlóan. Vecsei Miklós elmesélte, hogy ők, akik a szeretetszolgálat munkáját végzik, mindnyájan hisznek abban, hogy egyetlen felesleges ember sem születik a világra. Példaként felhozott egy borsodi gyerekekről készült fényképet, amelyről egyikük képét kivágták, és egy belső kiadványban átszerkesztették amerikai reklámkörnyezetbe. 

– Kiderült, tökéletesen fest a kislány Benetton-modellként. Ha New Yorkban születik, háromezer dollárt kap a fotójáért, és ma is ügynöke van. De ő Csenyétén született. És ha mi nem leszünk az „ügynökei”, akkor ugyanaz a sors vár rá, mint az előző generációkra

– jelentette ki. Az alelnök elmondta, hogy amikor ilyen településekre mennek, az érkezésük egy tanulási folyamat, és először nekik kell integrálódniuk.

– Nem lehet úgy, hogy majd én jobban tudom, és lenyomom az illető torkán, elmondom, hova menjen iskolába, hol lakjon, hol és mit dolgozzon. Éppen ellenkezőleg, nekünk kell eljutni oda, talán csak évek alatt, hogy a közösség elfogadjon minket, figyeljen ránk

– részletezte. Mint mondta, vannak már pozitív példák, és ahol kellőképpen őszinte vagy hiteles volt az első találkozás, „ott jó irányba mentek a dolgok”, ám mindehhez türelemre van szükség.

– Nem úgy megy, hogy megjelenünk egy kis településen, és ott az elmúlt háromszáz év tartozását egy év alatt lerójuk. És nem véletlenül használtam a tartozás kifejezést. Milyen szép a magyar nyelvben a társadalom szó! Benne van a társ, azt sugallva, hogy aki többet kapott, attól többet is követelnek. A társadalom és a közösség az alap, az állam sem tud másképp működni. Valahogy ezt kellene tudatosítani, társadalmi gondolattá tenni, nem görcsösen erőltetve vagy törvénybe iktatva, hanem inkább általános felismerésként – részletezte.

Vecsei Miklós szerint ez a fajta közös gondolkozás a missziója annak, amit ők csinálnak. Mint kifejtette, szeretnék a társadalmat lépésről lépésre bevonni, hogy tudatosítsák, mindenkinek lehet felelőssége.

Borítókép: Vecsei Miklós (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.