Az albánok és a magyarok is rendkívül szabadságszeretőek

Azt gondolnánk, az albán–magyar kapcsolatok tíz-tizenöt évvel ezelőttig ritkák és lazák voltak, pedig valójában a két népet évszázadok óta összeköti a történelem, a politika, a sport, a gazdaság. Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja segített nekünk átnézni ezeket a kapcsolatokat annak apropóján, hogy egy frissen megjelent kötetben igyekezett összefoglalni magyarországi munkásságát.

Kerékgyártó György
2022. 02. 20. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Preshevából jött a jótevő, aki lovag lett – ez a címe annak a most megjelent kötetnek, amely Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzuljának társadalmi szerepvállalását igyekszik összefoglalni. Nem könnyű, hiszen a könyv „főhőse” településeket, helyi közösségeket támogat, polgárőr, a Shotokan Karate Sportvilágszövetség elnöke, békenagykövet, a Szent György-lovagrend tagja és sok egyéb még, miközben saját vállalkozását vezeti, és rendíthetetlenül dolgozik az albán–magyar kapcsolatok erősítéséért. 

– Az albán kereskedelmi kamara felkért 2010. november 11-én, hogy két évig képviseljem Albániát – emlékezett vissza lapunk kedvéért a konzuli munka kezdeteire. – Ezen idő alatt rengeteg találkozót szerveztem üzletembereknek. Sőt együttműködési szerződést írtunk alá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Azóta dolgozom a diplomáciában, de megtartottam a vámszakmában a vállalkozásomat is. Tagja vagyok a VJASSZ-nak, teljes nevén a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének, a balkáni tagozatot vezetem, mint szakértő is közreműködöm.

Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja és Áder János köztársasági elnök a városligeti Szkander bég szobor avatásán (Fotó: Avnija Hafuzi archívuma)

Avnija Hafuzi szerint a két nép kapcsolata sokkal régebbi száz évnél, a történelem gyakran sodorta már össze Albániát és Magyarországot.

– Szívügyem, hogy a két nép által ismert történelmi személyek méltó elismerésben részesüljenek – mesélt diplomáciai küldetéséről. – 2019-ben Pécsett rendeztek egy nemzetközi folklórfesztivált. Albániából Berat városából érkeztek táncosok, akik bemutatták kultúrájukat. Szkander bég neve mindenki számára ismerős a történelemből. Hunyadi Jánossal közösen űzték ki a törököt a Balkánról. Szkander bég emléke egy téren megtalálható Egerben, és Budapesten tavaly nyáron avatták fel Szkander bég emlékszobrát a városligeti Vajdahunyad várában. Szerénytelenség nélkül kijelenthetem: az elmúlt évek eredményei alátámasztják, hogy jól képviselem az albán–magyar érdekeket politikai, sport, és kultúra területén egyaránt. 

A két nép hasonlóan szabadságszerető. Közös múlt: a pécsi köztemetőben található az ismeretlen albán katonák sírja, akik az I. világháborúban részt vettek. Kevéssé ismert, hogy I. Zogu albán király Apponyi Geraldine magyar grófnőt vette feleségül 1938-ban. Geraldine királyné szobrát a közelmúltban avatták fel Tiranában.

A kapcsolatokban legújabban megjelent a sport, ezen belül a labdarúgás. Például Myrto Uzuni albán futballista most igazolt el a Fradiból Spanyolországba.

A tiszteletbeli konzul szerint a két ország kapcsolata sokat változott az elmúlt évtizedekben, de még mindig vannak olyan területek, ahol szorosabbra lehet fűzni a szálakat.

– A két ország kapcsolata erősödhet a turizmus fejlesztésében. Az albán vámrendszer kialakításához megadok minden támogatást – mondta a civilben a vámszakmában sikeres vállalkozást vezető Avnija Hafuzi. Hozzátette: 

– A gazdasági kapcsolatok bővítésében, illetve a sport területén látok még nagy lehetőségeket. Továbbá szorosabb kapcsolatok épülhetnek a kereskedelemben (az élelmiszertől kezdve a mezőgazdasági termékek kereskedelméig). Érdekesség: kevesen tudják, hogy a kadarka szőlő alapfajtája is Albániából származik. 

A turizmus fejlődését elősegítheti, hogy Albániában éves szinten háromszáz a napsütéses napok száma, és nagyon tiszta a tengerpartja. Kiaknázatlan lehetőségek vannak az Albániába irányuló turizmusban. Magyarországra az vonzza az albánokat, hogy hazánk gazdag termál- és gyógyvizekben. Viszont sok magyar vásárolt lakóingatlant Albániában. Számos területen kialakítható együttműködés, például akár még az informatikában is. Tehát igen széles a skála.

Borítókép: Avnija Hafuzi a Városligetben felállított Szkander bég szoborral (Fotó: Avnija Hafuzi archívuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.