„Itt bizony hosszú távra kell berendezkedni”

Bár a Nyugati és a Keleti pályaudvaron kialakult rendszer jól működött, most viszont már szervezett segítségre van szükség – állapítják meg a BOK-csarnokban segítő önkéntesek, hangsúlyozva, hogy a humanitárius tranzitváró megnyitása sokkal átláthatóbbá teszi a feladatokat. Itt ugyanis – a szállások biztosításától kezdve az idegenrendészeti ügyintézésig – egy helyen összpontosul minden olyan szolgáltatás, ami az ukrajnai menekültek ellátását segíti.

2022. 03. 24. 6:05
null
20220322 Budapest ukrajnai menekültek BOK csarnok Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötfős beregszászi család ácsorog a Budapesti Olimpiai Központban (BOK) arra várva, hogy a helyszínen tevékenykedő szervezetek mielőbb szállást találjanak nekik. Megszólítom őket azzal, hogyan utaztak, nem éhesek-e, vagy van-e olyan dolog, amire szükségük van. Bár illedelmesen válaszolgatnak, szemmel láthatóan csak a hova tovább és a hogyan tovább kérdései körül forognak a gondolataik. Amikor elmondom, hogy hozzájuk hasonlóan én is ezer szállal kötődöm Kárpátaljához, az édesanyából hirtelen kibukik:

Akkor segíts nekünk, drágám!

Elkísérem őket az információs pulthoz, és ameddig a tájékoztatásra várunk, elmondják, hogy mivel a fiuk – akinek szerencsére sikerült átkelnie a határon – katonaköteles, ők hosszabb távon terveznek Magyarországon maradni.

A kormány jóvoltából megnyitott tranzitváróban kulturált körülmények fogadják a menekülteket. Fotó: Mirkó István

Minden egy helyen

A sportcsarnok több ezer négyzetméteres B épületében szerencsére egy helyen összpontosul minden olyan szolgáltatás, amit a pályaudvarokon kiépült menekültközpont körülményei érdemben nem tettek lehetővé. A szervezettségnek köszönhetően néhány percen belül már a katasztrófavédelem munkatársai veszik kézbe a kárpátaljai család sorsát, és azon dolgoznak, hogy mielőbb szállást találjanak nekik.

Ám nemcsak a rendvédelmi szervek, hanem az élelmiszereket, frissítőket és higiéniai termékeket biztosító karitatív szervezetek, a családszervezetek által jól felszerelt baba-mama és gyermeksarok, orvosi ellátóhely, idegenrendészeti pult, MÁV-jegypénztár, állatsegélypont, az ideiglenes szállás koordinálását biztosító Migration Aid, valamint két telefontársaság, a Telekom és a Vodafone – amelyek ingyenes SIM-kártyákat, internet-hozzáférést és telefontöltési lehetőséget biztosítanak az orosz–ukrán háború elől menekülőknek – is megtalálható a sportcsarnokban.

A játszadozó gyermekekkel önkéntesek is foglalkoznak Fotó: Mirkó István

 Az éjjel-nappal rendelkezésre álló fűtött épületben emellett étkezési célokra kihelyezett padok és asztalok, szeparált pihenőhelyek, valamint tisztálkodási helyiség is biztosított. A BOK-csarnokban a lopások és visszaélések elkerülésére is figyelnek, így a határról különvonatokkal érkező menekültek – akiket a Nyugati és a Keleti pályaudvarról, valamint a kőbányai vasútállomásról szállítanak a tranzitpontra – azonnal karszalagot kapnak, amivel az ott töltött idő alatt szabadon járhatnak-kelhetnek az épületben. Abban az esetben, ha a kijáraton keresztül elhagyják a helyiséget, levágják róluk a karszalagot, így már nem térhetnek vissza.

Elterelik a kicsik figyelmét az átélt megpróbáltatásokról Fotó: Mirkó István

Természetesen az átutazó ukrajnai menekültek továbbjutását is segítik, így folyamatosan jönnek-mennek azok a buszok, amelyek a pályaudvarokra és a repülőtérre szállítják őket. Az átutazók esetében pedig az is nagy segítséget jelent, hogy akár helyben, a MÁV kitelepült jegypénztáránál is megvehetik a helyjegyet. Az utaztatáshoz hasonlóan a menekültek elhelyezése is szervezett formában történik. Azoknak, akik csak néhány napig maradnak Magyarországon, főként a Migration Aid keres szállást, azokról pedig, akik huzamosabb ideig terveznek maradni, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik.

A csarnok minden szegletében többnyelvű tájékoztató található, valamint tolmácsok sokasága segíti a kommunikációt Fotó: Mirkó István

Számukra szintén nagy könnyebbséget jelent, hogy rögtön a csarnokban tájékoztatást kaphatnak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársaitól az itt-tartózkodáshoz szükséges jogosító okmányok igényléséről, kitölthetik a szükséges formanyomtatványokat, ám a kérelmek benyújtását a Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálati irodában tehetik meg. A főigazgatóság tájékoztatása szerint egyre nagyobb számban keresik fel az idegenrendészet ügyfélszolgálatait, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást 1754 embernek állítottak ki, menedékstátust pedig 4444 fő kérelmezett.

Átláthatóbb feladatok

A rendezettebb és kulturáltabb körülményekről a segítők is elismerően vélekednek. Lapunk kérdésére a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa megjegyzi, hogy

 a humanitárius tranzitváró kialakítása azért is kedvező intézkedés, mivel sokkal átláthatóbbá teszi a feladatokat, így leegyszerűsíti a munkát.

Révész Szilviától megtudjuk, hogy a hat nagy karitatív szervezet 12 óránként váltja egymást, beszélgetésünkkor éppen ők vannak ügyeletben. Mint mondja, folyamatos egyeztetés zajlik a többi segélyszervezettel, így ha a készleteik ürülni kezdenek, rövid időn belül kisegítik egymást, tehát az egész ellátás koordinációja biztosított. Ezzel szemben – folytatja a kommunikációs munkatárs – Tiszabecsen, ahol a szeretetszolgálat már a háború első napjaitól jelen van, sokkal összetettebb a helyzet, mivel ott az összes ellátási és segítségnyújtási feladat rájuk hárul.

Munkában a Baptista Szeretetszolgálat Fotó: Mirkó István

Amikor a határon intenzíven, egyfolytában érkeztek a menekültek, mi pedig mindenben igyekeztünk segíteni nekik, akkor heteken át csak menekültekkel álmodtam, folyton szállást vagy utazást szerveztem valakinek. Ugyanakkor ha fáradtak is vagyunk, mert nincs hétvégénk, és vannak olyan időszakok, hogy 0–24 órában dolgozunk, kárpótol az a tudat, hogy például Francesca eljutott Valenciába, a magyarok összefogása pedig különösen nagy érzelmi töltetet ad

 – hangsúlyozza Révész Szilvia.

A kisállatok is rettegnek

Az épület egy másik szegletében a Keleti pályaudvarról áttelepült civil önkéntesek viselik gondját a szatyrokban, dobozokban, jobb esetben pedig ketrecekben és hordozókban lévő kisállatoknak.

Mint mondják, olyan menekült lánnyal is találkoztak, aki egy fazékban hozta át a cicáját Ukrajnából.

Az önkéntesek kiemelik, hogy gazdáik­hoz hasonlóan az állatok is rettegnek, ennek hatására pedig előfordul az is, hogy napokig nem tudják elvégezni a kis- és nagydolgukat. Szerencsére a helyszínen többféle állateledel, pórázok, szájkosarak, ketrecek és hordozók is nagy számban állnak rendelkezésre. Utóbbi a vonaton történő szabályos utaztatás miatt kiemelten fontos. Tájékoztatásuk szerint a továbbutazást illetően az is problémát jelent, hogy a legtöbb házi kedvencnek – többnyire kutyáknak és macskáknak, de olyasvalaki is akadt, aki mosómedvét vagy egy digut hozott magával – útlevele, oltási könyve és csipje sincs. Szerencsére csatlakoztak hozzájuk olyan önkéntes állatorvosok is, akik ingyen vállalják a veszettség elleni oltások beadását és mikrocsipek behelyezését is.

A kisállatok ellátása is biztosított. Fotó: Mirkó István

Az állatokat ellátó önkéntesek szintén elégedettek az új hellyel. Hangsúlyozzák, hogy a Keleti pályaudvarhoz képest a BOK-csarnokban megnyitott tranzitváró leírhatatlanul jobb.

Nagyon jók a körülmények, itt nem fúj keresztül a szél, az épület pedig sokkal tágasabb és melegebb. Persze mondhatjuk, hogy a Nyugatiban és a Keletiben kialakult rendszer jól működött, és szinte önmagát építette fel, most viszont már szervezett segítségre van szükség. Akárhogy is bízunk a legjobbakban, itt bizony hosszú távra kell berendezkedni, arra pedig a pályaudvarok nem alkalmasak

– állapítják meg.

Borítókép: menekültek érkeznek a BOK-csarnokba (Fotó: Mirkó István)

A kormány biztosítja a menekült gyerekek iskoláztatását. Azért, hogy a magyar iskolákba beiratkozó ukrán gyerekek minél előbb megtanulják a magyar nyelvet, a kormány a kötelező iskoláztatáson felül heti öt délutáni, egyéni foglalkozást biztosít azoknak, akiknek a szülei menedékes kérelmet nyújtanak be. Ehhez havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosítanak a menekült diákokat befogadó iskoláknak, köznevelési és szakképző intézményeknek – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az óvodai nevelésben való részvétel hároméves kortól kötelező, ez a korosztály rendkívül gyorsan megtanulja a nyelvet, de az iskolákban is cél a gyerekek minél gyorsabb integrációja és felzárkóztatása. Az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága természetesen a menekülteket is megilleti, de a körzetes intézményeknek az érintetteket fel kell venniük. Emellett arról is döntött a kormány, hogy április 20-ig megnyitják az érintettek számára a magyarországi érettségire való jelentkezés, illetve a korábbi jelentkezés módosításának a lehetőségét, illetve ingyenesen biztosítják, hogy hazánkban érettségi vizsgát tegyenek. (Sz. R. Zs.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.