Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból

A magyar álláspont az, hogy ebből a konfliktusból ki kell maradnia az országnak. Ezért sem járult hozzá a magyar kormány ahhoz, hogy emberi élet kioltására alkalmas fegyverek Magyarország területén keresztül jussanak el az ukrán területekre – fogalmazott Kovács Attila Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője, Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei a legutóbbi adásban, ahol szó esett az orosz–ukrán háború legfontosabb kérdéseiről és a magyar baloldal felelőtlen, magyarokat veszélyeztető kijelentéseiről.

Forrás: Karc FM2022. 03. 03. 15:03
null
Kijev, 2022. február 28. Ukrán katona a kijevi Függetlenség terén 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze Fotó: Zurab Kurcikidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Attila az orosz–ukrán háború kirobbanásával kapcsolatban leszögezte, hogy a délszláv válság óta nem volt olyan fegyveres konfliktus, amely Magyarország határaihoz ennyire közel robbant volna ki. 

Ebben a szituációban a legfontosabb Magyarország, a magyar emberek biztonságának a garantálása. Koskovics Zoltán, érzékeltetve a helyzet súlyosságát, hozzátette:

amikor két akkora ország, mint Ukrajna és Oroszország egymásnak feszül, akkor az csak nagy háborút eredményezhet. 

Én azt gondolom, hogy Putyin elnök célja az első mozzanatoktól kezdve világos: az ukrán haderőt jelentős mértékben meg akarják gyengíteni, második lépésként pedig egy új ukrán kormányt akarnak hatalomra segíteni – foglalta össze az orosz fél háborús indítékait Horváth József.

Koskovics Zoltán szerint 

új időszámítás kezdődött, amikor Putyin bevezényelte az orosz csapatokat Ukrajnába, melynek eredményeként a jövőben az Oroszország és Európa közötti gazdasági, kulturális és kereskedelmi kapcsolatok jelentősen csökkenni fognak. 

Az Oroszországra kivetett szankciókkal kapcsolatban Kovács Attila arról beszélt, hogy „a baloldal egy olyan helyzetben, amikor nemzeti egységet kellene mutatni, a háborút ezzel ellenkezőleg önös pártpolitikai érdekei elérésére próbálja meg felhasználni.”

„A hazai baloldal a nemzetközi médiával karöltve olyan dezinformációkat terjeszt, miszerint Magyarország az uniós egységes fellépés kerékkötője, pedig a valóság az, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel a közös uniós szankciók mellett foglalt állást.”

Minden bizonnyal jelentős hatása lesz a háborúnak az áprilisi választások végkimenetelére is. 

– Azok a kampánytémák, amelyek az elmúlt hetekben uralták a belpolitikai porondot, most mind a háttérbe szorulnak, és a kérdés leegyszerűsödik arra, hogy melyik az a politikai erő, amelyik békét és megnyugvást képes hozni ezekben a nehéz időkben Magyarország számára – elemezte Kovács Attila a helyzetet. 

A választópolgárok előtt két lehetőség áll: a jobboldal békét, stabilitást és kiszámíthatóságot, a baloldal pedig bizonytalanságot és veszélyt tud kínálni 

– húzta alá a központ projektvezetője.

A március 1-jei adás itt hallgatható meg:

Borítókép: Ukrán katona a kijevi Függetlenség terén 2022. február 28-án (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.