A Horthy tér megálmodója is a Gyurcsány-listán jutott be az Országgyűlésbe

Bár Gyurcsányék pártjában Horthy Miklós megítélése meglehetősen negatív, a baloldal DK által dominált közös listáján vasárnap bekerült a következő Országgyűlésbe Sas Zoltán jobbikos politikus, aki korábban a gyömrői Horthy tér névadójaként vált ismertté.

2022. 04. 09. 6:58
Mirkóczki Ádám; Schiffer András; Gerstmár Ferenc; Sas Zoltán
Budapest, 2015. január 27. Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője (b), Sas Zoltán szakértő (b2), Schiffer András, az LMP társelnöke (j2) és Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője (j) a terrorellenes fellépésről megtartott egyeztetés után az Országgyűlés Irodaházában 2015. január 27-én. Az LMP kezdeményezésére eredetileg ötpártinak tervezett egyeztetésen két párt, a Jobbik és az LMP képviselői jelentek meg. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi azonban úgy vagyunk vele, hogy nem szeretnénk olyan országban élni, ahol Horthy emlékét hivatalosan ápolni lehet. A népirtásért felelős, politikai tetteit a fasiszta eszmékre építő vezér ünneplése nem más, mint a népirtás és a fasiszta eszmék ünneplése. Ez pedig nyilván nem Gyömrő belügye – olvasható a Magyar Narancs 2013-as, név nélkül közölt cikkében.

A balliberális portál akkoriban a gyömrői Horthy Miklós tér kérdésével kiemelten foglalkozott.

Az idézett cikk pedig annak a helyi népszavazási kampánynak volt a része, amely során azt a helyhatósági döntést kívánták megváltoztatni a kezdeményezők, amelynek részeként a város főterét Szabadság térről „visszanevezték” Horthy Miklós térré (a referendum 18 százalékos részvétel mellett érvénytelen lett).

A Horthy tér ötlete Sas Zoltán (Jobbik) helyi politikustól származott, aki a Jobbik kompenzációs listáján jutott be az önkormányzati testületbe 2010-ben. Gyömrőt 2002 óta egy helyi politikai egyesület irányítja, Gyenes Levente polgármester vezetésével, akik rendre minden önkormányzati választást megnyernek. Az agglomerációs kisvárosban 2010-ben sem volt ez másként, azonban ez nem jelentett akadályt Sas Zoltán számára, aki ötletével maga mellé állította a várost vezető Gyömrő 2000 Kör képviselőit.

Így 2012-től Gyömrőn Horthy Miklósról nevezték el a város főterét.

A döntést később megmásították, csak a tér melletti füves terület neve lett Horthy Miklós park, bár 2014 nyarán a Magyar Narancs arról írt, hogy a helyi kormányablak címe Horthy Miklós tér 1. lesz. Pár nappal később Gyenes Levente a közösségi oldalán jelentette be, hogy eltörlik a Horthy park/tér nevét.

Sas Zoltán karrierje azonban Gyömrőn kívül is folytatódott egy helyi lap 2013 végén már a Horthy tér névadójaként hivatkozott rá, amikor kiderült, hogy a Jobbik őt indítja Pest megye 7. számú egyéni választókerületében a 2014-es országgyűlési választásokon. Sas Zoltán 19,6 százalékos eredményével a harmadik helyen zárt, majd négy év múlva, 2018-ban ismét a Jobbik jelöltjeként immár a második helyre jött fel a fideszes Szűcs Lajos mögé, 29 százalékos eredményével, de akkor sem tudott bekerülni a parlamentbe. Ezután rövid időre ki is lépett a Jobbikból, majd egy Alfahírnek adott miniinterjúban bejelentette, hogy visszatér. Idén februárban pedig váratlanul befutó helyet kapott a baloldal 2022-es listáján.

Sas Zoltán előkelő helyezése valószínűleg egy belső alku következménye, ugyanis a vecsési központú körzetben (ide tartozik Gyömrő is) idén a botrányhős Fricsovszky-Tóth Pétert indította a baloldal, akit a Jobbik jelölt, Sas Zoltánt mellőzve. Az eredmények ismeretében utóbbi jobban járt, ugyanis 

a jobbikos politikus közvetlenül a DK pártigazgatója (Sebián-Petrovszki László) és frakciószóvivője (Varga Zoltán) mögött foglal helyet a baloldali listán, így a Horthy Miklós tér megálmodója a következő négy évben Gyurcsányék listájáról bekerülve ülhet benn az Országgyűlésben.

A baloldalon Horthy Miklós megítélése 2013 óta mit sem változott. Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-kormány korábbi kommunikációs főtanácsadója (aki szintén bekerült a következő parlamentbe) már 2008-ban, az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktort is vezénylő tábornoknak nevezte. Jelenleg pedig a Gyurcsány-párt kommunikációjában Orbán Viktor a XXI. század Horthy Miklósa, akinek a kormányzóhoz hasonlóan egy háborúközeli helyzetben kellene helyt állnia, persze a DK-s prekoncepció szerint ez nem fog sikerülni neki. Ennek ellenére Gyurcsányékat az nem zavarja, hogy listájukon a Horthy tér megálmodóját is a parlamentbe juttatták.

Fotó: Mirkóczki Ádám, a Jobbik egykori szóvivője, és Sas Zoltán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.