Rengeteg külföldi várta az eredményeket az MCC-ben

Szeretnék, hogy a Magyarországon megforduló külföldiek is tudjanak első kézből tájékozódni a magyar választások eredményéről, a választási rendszerről és a magyar politikai helyzetről – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója. A telt házas eseményen az intézet tanárai panelbeszélgetéseken vesézték ki az eredményeket.

2022. 04. 03. 20:44
Fotó: Gyurkovits Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontosnak tartottuk, hogy legyen Budapesten egy angol nyelvű eredményváró is a vasárnapi országgyűlési választások után

– hangsúlyozta lapunknak Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) igazgatója. A Magyar Nemzet is ellátogatott arra az eredményváróra, melyet az MCC Tas vezér utcai bázisán tartottak telt házzal. Szalai Zoltán elmondta, hogy már tavaly óta rendszeresen tartanak választási esteket, ami azt jelenti, hogy bárhol a világon számottevő voksolás van, a tehetséggondozó oktatási intézményben összegyűlnek, és kibeszélik az eredményeket, és az adott ország politikai viszonyait az intézetben tanulók és tanáraik. Természetesen nekik is a legfontosabb a vasárnapi magyarországi országgyűlési választás.

Az igazgató megemlítette, hogy például a német parlamenti választásokat értékelő eseményükre is sokan voltak kíváncsiak, és hasonló érdeklődést vár a jövő heti francia elnökválasztást górcső alá vevő esten is. Szerinte az ilyen események amellett, hogy jók az MCC diákjainak is, hiszen angolul is meghallgathatják, mit gondolnak az intézmény előadói az adott választásokról, nagy segítséget jelent a Budapesten tartózkodó külföldieknek is. Mint mondta, egyre többen érdeklődnek, és nem ritka, hogy a sajtó is bejelentkezik egy-egy ilyen estre. 

Szalai Zoltán azt szeretné, ha a Magyarországon megforduló külföldiek a saját országukban működő sajtó beszámolói mellett, első kézből is tudnának tájékozódni a magyar választások, a választási rendszer és egyéb politikai témákban. 

Az esti eredményváróra rengetegen jöttek a Facebookon publikált esemény alapján is. Az eseményen az érdeklődők különböző panelbeszélgetéseket is meghallgathattak. Az első ilyen dispután a magyarországi választások nemzetközi kontextusát vizsgálták, a felszólalók megerősítették, hogy szinte mindenhol a világon foglalkoznak a vasárnapi voksolással, nagyon sokan kíváncsiak az eredményre. 

Szóba került természetesen a magyar választók orosz–ukrán háborúhoz való viszonya is, amellyel kapcsolatban Demkó Attila biztonsági szakértő, aki egyébként az MCC geopolitikai műhelyének a vezetője, elmondta; Magyarországon az általános hozzáállás az, hogy ez nem a mi háborúnk. 

Lehet, hogy ez a külföldiek számára rosszul cseng, de ez a közvélekedés

– magyarázta Demkó Attila, aki a rossz történelmi tapasztalatokkal magyarázta a hozzáállást. 

A második panelen a magyar választási rendszert vesézték ki az MCC intézetvezetői angol nyelven. A felszólalók a legalapvetőbb adottságokat is ismertették, például, hogy 106 egyéni választókerület van az országban, melyekben egyszerű többséggel lehet mandátumot szerezni. Emellett megemlítették a listát is, melyen a pártokra leadott szavazatok alapján 93 mandátumot osztanak ki. Bauer Bence, a német–magyar intézet vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar választási rendszerben nincs elveszett szavazat, hiszen a mandátumot nem eredményező voksok a listás eredményeket befolyásolhatják, akár a vesztesre, akár a győztesre adták le őket egy adott választókerületben.

Borítókép: Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója (Fotó: Gyurkovits Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.