Csendbe burkolózik a Demokratikus Koalíció

Érdekes jelenség volt megfigyelhető a héten a parlamentben, mivel újra szerepet kapnak a napirend előtti felszólalások, azonban a Demokratikus Koalíció politikusai – élükön Gyurcsány Ferenccel – nem éltek a lehetőséggel, amivel folytatták az országgyűlési munka bojkottját, amit még a május 2-i alakuló ülésen kezdtek meg, ahonnan a képviselői eskü letétele után kivonultak a DK politikusai. Hasonlóan néma maradt Jakab Péter, a Jobbik elnöke is, aki valószínűleg így akarta elkerülni, hogy a pártját övező botrányokról kelljen beszélni a Tisztelt Házban.

2022. 05. 12. 5:54
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. május 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten az új Országgyűlés már a szokásos rend szerint dolgozott, a Demokratikus Koalíció azonban folytatta a parlamenti bojkottot, mivel a Gyurcsány-párt sem a hétfői, sem pedig a keddi ülésen nem élt a parlamenti vitaformák közül a legnagyobb érdeklődéssel kísért napirend előtti felszólalás lehetőségével, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-frakcióvezető egyik nap sem jelent meg a parlamentben, mellette a DK-frakció nagyjából fele szintén nem fáradt be a Házba, a padsorokban – többek között – csak az Országgyűlésbe visszatérő Gréczy Zsoltot, valamint a párt új képviselőjét, az újságíróból politikussá avanzsált Kálmán Olgát lehetett látni.

Emlékezetes, hogy az Országgyűlés múlt heti alakuló ülésén az eskütétel után a baloldal egy része Gyurcsány Ferenc vezetésével kivonult az ülésteremből. A DK 15 fős frakciója mellett így tett a Momentum tízfős képviselőcsoportja, hozzájuk csatlakozott a hatfős Párbeszéd-frakció. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a pozíciószerzésben így is erős a DK, mivel még az alakuló ülésen a baloldal végül a DK-s Oláh Lajost jelölte az Országgyűlés alelnökének, annak ellenére, hogy Gyurcsányékon kívül az összes párt az MSZP-s Hiller Istvánt szerette volna a poszton látni.

A DK-val ellentétben a Jobbik mindkét ülésnapon élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével, ám – a többi frakcióvezetővel ellentétben – egyik alkalommal sem Jakab Péter volt az, aki a plénum elé állt volna.

A Gyurcsány Ferenccel közösen indult párt elnöke a Telexnek adott interjúban azzal magyarázta a némaságát, hogy ügyvezető kormánya van az országnak, és arra vár, hogy Orbán Viktor letegye a miniszterelnöki esküt.

Emellett Jakab – aki a botrányos felszólalásai, valamint viselkedése miatt többször is büntetést kapott Kövér László házelnöktől – arról is beszélt, hogy az új parlamentben a nép hangja akar lenni.

Jakab Péter hallgatása nem meglepő, miután a múlt hétvégén botrányos körülmények között választották újra a Jobbik elnöki posztjára.

Ahogy azt a kongresszust megelőző napokban lapunk is megírta, a gyanú szerint néhány hónapja a párt alelnökének, Szilágyi Györgynek az élettársát meg akarták erőszakolni az egyik pártrendezvényen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Tegnap a Pesti Srácok írta meg, hogy személyi szabadság megsértésének bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást szerdán a jobbikos nemierőszak-botránnyal összefüggésben a rendőrség.

„Bocsánat, de ezt ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot? Ezt ki se kell Magyarországon mondani” – reagált a botrányt firtató kérdésre Jakab Péter.

Minden bizonnyal az Országgyűlésben is szóvá tették volna a Jobbik elnökének a történteket, aki a Tisztelt Házban inkább csendbe burkolózott.

Emellett arra a felvetésre, hogy többen már temetik a Jobbikot, Jakab az interjúban megjegyezte: „Jakab Péter él, és élni is fog, a pártjával együtt” Ismert: a választáson közösen induló baloldali pártok közül a Jobbik bukta a legnagyobbat, mivel a párt egyetlen egyéni körzetet sem tudott megnyerni, a Gyurcsány-listáról pedig mindössze tíz hely jutott neki a parlamentben, amivel a párt elvesztette a korábbi képviselői helyek kétharmadát.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.