Az európai vagyonnyilatkozati minta sem elég jó a Soros-szervezetnek

A Transparency Internationalnak sem tetszik a tervezett új vagyonnyilatkozati rendszer. A fennálló rendszert már hosszabb ideje folyamatos, nemtelen támadások érik Brüsszel és a baloldal részéről, ám úgy tűnik, az európai minta sem felel meg nekik.

Domján Anikó
2022. 06. 24. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció megfékezésére, külföldi mintára létrehozott szervezet, a Transparency International (TI) a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszerben is az átláthatatlanságot kifogásolja, ám jogi igazgatójuk szerint azzal, hogy Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, a rossz megoldást még rosszabbra cseréli.

A jelenleg hatályos vagyonnyilatkozati rendszer legalább nagyon sok tisztségviselőre kiterjed – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency International jogi igazgatója. Lapunk azért kereste meg Ligeti Miklóst, mert a Népszava tegnapi számában azt ecsetelte, hogy egyértelműen rossz alternatíva átemelni a magyar gyakorlatba az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét.

Az NGO jogi igazgatója arra hivatkozott, szervezetükkel már 2015-ben kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben az EP vagyonnyilatkozatainak átláthatatlanságára hívták fel a figyelmet. Azonban a TI az akkori kifogásaival kapcsolatos dokumentumot lapzártánkig nem csatolta szerkesztőségünk részére. 

Ligeti Miklós magyarázata szerint nincsenek olyan megoldások, amelyek egy az egyben átültethetők lennének Magyarországon. Olyan követendő példákat említett, mint Észtország, ahol szerinte nagyobb a nyilvánosság, valamint kiemelte még az Egyesült Államok szövetségi szintű nyilatkozatainak rendszerét is. Arra a kérdésünkre, hogy szervezetük bírálja-e Németországot, ahol a vagyonnyilatkozati szabályok lényegében az Európai Parlamentével megegyezők, azt válaszolta: még nem tudja, hogy valóban azonosak-e, ezzel kapcsolatban pont a napokban kezdett levelezésbe német jogász kollégáival. Hozzátette: nem foglalkozott még átfogó összehasonlítással, és nem azért kell megváltoztatni itthon a rendszert, mert máshol működőképes vagy mert nem az. 

 

A TI jogi igazgatója azonban megerősítette ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak tett minapi kijelentését, miszerint a hazánkban jelenleg fennálló vagyonnyilatkozati rendszer Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszerei közé tartozik.

Ligeti Miklós hozzátette: a vagyonnyilatkozatok esetében mindig van ok gyanúra. Majd Lenint idézte: „A bizalom jó dolog. Az ellenőrzés még jobb.”

– A kormány a döntésével eleget kíván tenni a nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetéseknek – mutatott rá lapunknak korábban ifj. Lomnici Zoltán, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének keddi javaslatára reagálva. Hozzátette: az európai uniós integráció erősítéséről szól az átemelés, az pedig, hogy a baloldal és a Soros-szervezetek a jelenlegi és jövőbeni vagyonnyilatkozati rendszert is bírálják, az válságos erkölcsi állapotukat mutatja. 

 

Borítókép: Ligeti Miklós. (Fotó forrása: ATV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.