Alaptalan a baloldal felháborodása

Az álszentek tort ülnek a napokban: azok, akik az elmúlt években fedezték a „holokamuzó”, homofób, mélyen rasszista Jobbikot, most elkezdték hirtelen félteni az emberi jogokat – nyilatkozta lapunknak ifj. ­Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. A baloldal napok óta Orbán Viktort támadja, mert a kormányfő tusványosi beszédében a faj szót használta egyik mondatában. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője rögzítette: ilyen alapon náci Soros György, a Helsinki Bizottság és minden olyan szervezet, amely használja a szót, amely egyébként szerepel többek között az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is.

Máté Patrik–Kincses Krisztina
2022. 07. 27. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal napok óta Orbán Viktort támadja, mert a miniszterelnök tusványosi beszédében a faj szót használta, amikor úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni”. Azóta a baloldal össztűz alá vette az elhangzottakat, pedig a faj szó, valamint az önazonosság védelme szinte az összes jelentős emberi jogi egyezményben megjelenik.

Ahogy azt lapunk is megírta, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egyenesen nácinak titulálta a kormányfő beszédét, azonban Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője rögzítette: Gyurcsány el akarja terelni a figyelmet arról, hogy éppen a baloldal fogott össze a Jobbikkal.

 – Ha Orbán Viktor náci lenne azért, mert használta a faj kifejezést, akkor náci Soros György, a Helsinki Bizottság és minden olyan szervezet, az EU parlamentje, a bizottság és akár az ENSZ is, amely szó szerint használja a faji egyenlőség, faji diszkrimináció és más, egyéb kifejezéseket – hangsúlyozta lapunknak Nagy Ervin. 

A XXI. Század Intézet elemzője szerint kétségtelen tény, hogy vitatható kifejezésről van szó, de éppen a Helsinki Bizottság 2008-as jelentése a következőképp fogalmaz a faj kifejezésről: „legszélesebb értelemben kell érteni, ideértve mindazon etnikai csoportokat, amelyeket a közvélemény ilyenként tart számon. Gyakran ez magában foglalja a közös leszármazás szerinti sajátos társadalmi csoportot, mint a nagyobb populáción belüli kisebbséget. Világszerte a faji okokból történő diszkriminációnak tekintik az emberi jogok legszembetűnőbb megsértésének. A faji diszkrimináció ezért fontos elem az üldözés fennállásának meghatározásában.”

Emellett Nagy Ervin hangsúlyozta, hogy az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában a következő passzust olvashatjuk: „Mindenki, bármely megkülönböztetésre, nevezetesen fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy bármely más véleményre, nemzeti vagy társadalmi eredetre, vagyonra, születésre, vagy bármely más körülményre való tekintet nélkül hivatkozhat a jelen Nyilatkozatban kinyilvánított összes jogokra és szabadságokra.” 

A fogalmi vitán túl sokkal fontosabb a politikai tett, hisz akkor járunk el helyesen, ha tettek alapján ítéljük meg a politikusokat

– mutatott rá az elemző.

A faj szó, valamint az önazonosság védelme szinte az összes, jelentős emberi jogi egyezményben is megjelenik: a már említett Emberi jogok egyetemes nyilatkozata mellett az az Európai Unió alapjogi chartájában és az emberi jogok európai egyezményében is.

– Az álszentek tort ülnek a napokban, azok akik az elmúlt években fedezték a „holokamuzó”, homofób, mélyen rasszista Jobbikot, most elkezdték hirtelen félteni az emberi jogokat – nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. 

Mint mondta, ez valójában a baloldal saját alternatív gyűlöletrendszere, amelynek alapját az a meggyőződés képezi, hogy ők a közbeszédben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának hitbizományosai. Hozzátette: persze, a nyílt zsidózók és Hitler-éltetők mentegetése ugyanakkor jelentősen összefügg azzal, hogy migrációpártiak, és helyeslik olyan bevándorlók tömeges Európába érkeztetését, akik semmilyen mértékben nem osztják, és nem is kívánják osztani az európai zsidó-keresztény civilizáció morális fundamentumait.

A Századvég jogi szakértője szerint a szólásszabadság egyoldalú relativizálása kapcsán meg kell jegyezni, hogy az angolszász országokban hagyományosan nagyobb a „tűrésküszöb”, de Kelet-Közép-Európában is sokszor következmények nélkül maradnak az embereket állatokhoz lealacsonyító politikai megszólamlások. Ifj. Lomnici Zoltán példaként említette a 2019. április 25-i antiszemita New York Times-karikatúrát, amelyen a kipás, vak Trump vezeti a Dávid-csillagos, Izrael feliratú Netanjahu-kutyát, amely megbélyegzésnek csupán a karikaturista tekintetében lett igazi következménye.

Mindezek fényében bátran osztható az az álláspont, miszerint a politikai baloldal közéleti ámokfutása súlyos károkat okozhat nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának is– állítja a jogi szakértő. – Ezért a hitét gyakorló magyarországi zsidóság számára csak a polgári-konzervatív, jobbközép erők stabil kormányzása jelenthet biztosítékot mindennapi szabadságuk és évezredes hagyományaik értékalapú megőrzéséhez – tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán.

Borítókép: Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is használják a baloldal által most kifogásolt kifejezést (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.