Demográfia: Eredményes családbarát fordulat Magyarországon

– Az elmúlt évtizedben Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta is – válaszolt lapunk megkeresésére a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). A szakértőket annak kapcsán kérdeztük, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében öt – a nemzetet és a demográfiát érintő – sürgető kihívást vázolt fel. A miniszterelnök szerint a halálozások száma és a születések száma között még mindig túl nagy a szakadék: „az első és legfontosabb kihívás továbbra is a népesség növekedése, mert továbbra is jóval több a temetés, mint a keresztelő”.

2022. 07. 27. 6:44
null
Nyíregyháza, 2019. május 5. Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem valósult volna meg az elmúlt tíz évben ez a kiterjedt családpolitika Magyarországon, és a gyermekvállalási kedv a 2010-es szinten maradt volna, akkor 136 ezerrel kevesebb gyermek született volna meg ebben az időszakban

 – válaszolt lapunk megkeresésére a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS).

Mint ismert, Orbán Viktor öt – nemzetünket érintő – sürgető kihívást vázolt fel tusnádfürdői beszédében. A miniszterelnök szerint

az első és legfontosabb kihívás továbbra is a népesedés, mert továbbra is jóval több a temetés, mint a keresztelő.

A KINCS-et az elmúlt évek során elért pozitív változásokról kérdeztük.

 

Demográfiai növekedés Magyarországon

Mint írták, Magyarországon a család, a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy. Az általuk elemzett adatok jól mutatják, hogy – részben az Orbán kormány népesedéspolitikájának köszönhetően – demográfiai növekedés figyelhető meg Magyarországon, mivel sokkal többen vállalnak ma gyermeket, mint korábban. 2010-ben még öt kívánt gyermekből csak három született meg, ma már négy.

Összességében tehát nőtt a szülési kedv hazánkban. 

A szakemberek szerint az is egy jelentős mutató, hogy 2010-hez képest annak ellenére is nőtt a születések száma, hogy húsz százalékkal csökkent a húsz és negyven év közötti, gyermekvállalási korban lévő nők száma – vagyis jóval kevesebb nő szült több gyermeket. 

Hozzátették, hogy az abortuszok száma is jelentősen csökkent, csak 1954-ben volt a mostaninál alacsonyabb. 2010 óta körülbelül majdnem felére csökkent a terhességmegszakítások száma Magyarországon. Kifejtették, Magyarországon a családbarát fordulat – ami remélhetőleg hamarosan demográfiai fordulatot is eredményez a népesség számában is – abban is megmutatkozik, hogy 2010 óta duplájára nőtt a házasságkötések száma, emellett pedig hat évtizedes mélyponton van a válásoké. 1986 óta nem kötöttek ennyi házasságot. Az elmúlt évtizedben Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta is.

NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TÕKÉS László
Tusványos 2022: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Mit tesz a kormány Magyarország népességének növekedéséért?

Hozzátették, a Orbán Viktor polgári kormánya – melyet a baloldal folyamatosan támad – következetesen támogatja a fiatalok családalapítási, gyermekvállalási terveit, számos intézkedést vezetett be, amely megkönnyíti azt, hogy ma Magyarországon ne okozzon anyagi hátrányt a gyermeknevelés. Az ilyen típusú, anyagi előnyt biztosító intézkedések, mint például a családi adókedvezmény, a babaváró támogatás, a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége vagy a csok arra ösztönzi a fiatalokat és a szülőket, hogy merjenek családot alapítani és gyermeket, gyermekeket vállalni.

Mint részletezték, 2010 óta átlagosan duplájára nőtt a gyermekes családok egy főre jutó jövedelme.

A családi adókedvezmény ma már egymillió családnak jelent havonta több tízezer forintos megtakarítást. A kétgyermekes családoknál 2016 után megduplázódott az összeg.

A családok otthonteremtési kedvezményét, a csokot már több mint 200 ezer, az otthonfelújítási támogatást pedig már mintegy 150 ezer család vette igénybe. A babaváró támogatást már több mint 225 ezer házaspár igényelte, aminek köszönhetően 2019 júliusa után emelkedett az esküvők és a születések száma is. A házasságokban általánosságban mindenhol több gyermek születik, ezért is fontos, hogy Magyarországon egyszerre nőtt a házasodási és a gyermekvállalási kedv.

Borítókép: Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.