Feketeöves a magyar válságkezelés

Több olyan globális és lokális krízis volt 2010 óta, ami súlyosan érintette Magyarországot, a jobboldali kormánynak az időben meghozott és a nemzetközi trendektől eltérő válságkezelő lépéseivel hazánk azonban rendre sikerrel vette az akadályokat. Jelenleg az orosz–ukrán háború, valamint az emiatt kialakuló háborús infláció és energia-veszélyhelyzet okoz nehézségeket, míg korábban a koronavírus-járvány, az illegális migráció, valamint a 2008-ban kitört gazdasági és hitelválság állította kihívás elé a kabinetet.

2022. 07. 16. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, magyarok feketeöves válságkezelők vagyunk, bármekkora is körülöttünk a zűrzavar, nálunk a fejekben rend, a karokban erő, a szívekben lojalitás uralkodik – ezekkel a szavakkal illette a hazai válságkezelés lényegét Orbán Viktor még 2020 nyarán, miután hazánk sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első hulláma idején. 

A koronavírus-járvány ugyan most kevésbé van a figyelem fókuszában, az idén februárban kitört orosz–ukrán háború bőven kínál új kihívásokat: a fizikai biztonság mellett a gazdasági stabilitás, az eddig elért eredmények megőrzése is szükségessé vált, miután az elhibázott brüsszeli szankciók háborús inflációt, valamint energia-veszélyhelyzetet teremtettek szerte a kontinensen.

Orbán Viktor a magyar álláspontot már a háború első napjaiban egyértelművé tette: ki kell maradni a konfliktusból, segíteni kell azonban azokat, akik a háború elől menekülve el kell hogy hagyják Ukrajnát, és az első szomszédos országként Magyarországon lelnek menedékre.

A baloldal nem osztotta a kormány véleményét, hiszen többször hangoztatták, hogy hazánknak katonákat, de legalább fegyvereket kellene Kijevnek szállítania, a magyarok azonban a Fidesz–KDNP-nek szavaztak bizalmat békepárti politikájuk és válságkezelésük miatt. Mindez nem meglepő, mivel az elmúlt tizenkét évben számos alkalommal kellett szembesülnie Magyarországnak súlyos nemzetközi helyzettel, amit rendre sikeresen kezelt a kormány.

Nem először fordul elő, hogy egy hazánktól független, nemzetközi folyamat Magyarországot is veszélybe sodorja. Ilyen volt a 2015-ben kirobbant migrációs válság, amikor több százezer illegális bevándorló akart egyik napról a másikra belépni az Európai Unióba. A magyar kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt már 2015 júniusában úgy döntött, hogy a Szerbiából beáramló illegális migránsok okozta problémát műszaki határzár létesítésével, valamint egyéb, például az államhatár védelmét szolgáló jogi eszközökkel kezeli. 

Az intézkedéseknek köszönhetően pedig lezárult a magyar határ az illegális bevándorlók előtt. A magyar álláspontot, ami nemet mondott az illegális bevándorlásra, számos támadás érte az Európai Unióból, ám később több ország is átvette a hazánk által alkalmazott megoldásokat. A hazai baloldal már a kezdetektől támadta a kormány válaszát a migrációra, amit álproblémának neveztek, és nemzetközi szinten is támadást indítottak a kormány ellen.
Az illegális migráció után 2020-ban ütötte fel a fejét a koronavírus, amit Magyarország az időben meghozott járványügyi korlátozásoknak köszönhetően sikerrel vészelt át, majd amint rendelkezésre álltak a betegség elleni vakcinák, a kormány a sokrétű oltóanyag-beszerzéseknek köszönhetően rövid idő alatt magyarok millióinak tette elérhetővé a betegség ellen védettséget jelentő készítményeket. Emlékezetes, hogy a baloldal, valamint az EU részéről is számtalan támadás érte a kabinetet, amiért orosz és kínai oltóanyagokat is rendeltek – többször azt állították, hogy az úgynevezett keleti vakcinák hatástalanok – ám valójában mindkét szérum megfelelő védelmet nyújt a megbetegedéssel szemben.

Ugyanakkor Orbán Viktornak és a kormányának már a 2010-es, kétharmados választási győzelem után azonnal súlyos problémával kellett szembenéznie, ez pedig a 2008-ban kitört gazdasági és hitelválság hatásainak, az államcsőd veszélyének elhárítása és a devizahitel-károsult családok százezereinek megsegítése volt. Erre válaszként a korábbinál nagyobb mértékben vonták be a közös teherviselésbe a bankokat és a nagyvállalatokat. Emellett a stratégiai ágazatokban – amiket a baloldali kormányok privatizáltak – ismét megjelent az állam mint tulajdonos. Ez a lépés a közműszolgáltatások esetében lehetővé tette a rezsicsökkentés bevezetését. A gazdasági nehézségek mellett a környezeti katasztrófák is olyan kihívások elé állították a kormányt, ami azonnali megoldást követelt. Ilyen volt a 2010-es vörösiszap-katasztrófa, valamint a 2013-as dunai árvíz is, Orbán Viktor pedig mindkét esetben a helyszínen koordinálta a mentési és helyreállítási munkálatokat.

Dolgoznak a kompenzáción. „Egyeztettünk a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével is a magyar családok érdekében” – jelentette be közösségi oldalán péntek reggel Németh Szilárd. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos megosztotta Kardosné Gyurkó Katalin posztját, amelyben a NOE elnöke köszönetét fejezte ki, amiért a kormánybiztos soron kívül fogadta, és a rezsicsökkentés fenntartásáért létrehozott munkacsoportban a nagycsaládosok által adott visszajelzéseket összefoglalhatta, felvázolhatta javaslataikat. Kardosné Gyurkó Katalin korábban már beszámolt arról, hogy néhány óra alatt több mint háromszáz visszajelzés érkezett a nagycsaládosoktól a rezsicsökkentés változásával kapcsolatban. Németh Szilárd a Hír TV Napi aktuális című műsorában csütörtökön arról beszélt, dolgoznak valamiféle kompenzáción. Leszögezte, a Fidesz mindig is a rezsicsökkentés pártján állt, és a rezsicsökkentéssel eddig is és ezentúl is megvédik a családokat. „Mindenkin segíteni szeretnénk” – hangoztatta. Közölte, ő maga dolgozik ezen, azokkal, akik összefogják az érintett társadalmi csoportokat.

Borítókép: A vörösiszap-katasztrófa után példátlan környezeti károkat kellett felszámolni (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.