Gyertya az ostorért

Megélhette-e Attila király a matuzsálemi életkort? Hol született, lelke hol tért vissza a Teremtőhöz? Megannyi talány, ám születésének napjáról a források, elemzések alapján ma is megemlékezhetünk.

Forrás: Magyarságkutató Intézet2022. 07. 12. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árpád-kori magyar hagyomány szerint Attila (Atilla, Etzel, Etele) hun király ugyanaznap született és halt meg, mint Caesar római császár. Mivel a halál dátuma nem csupán a hagyomány, de a kortárs történetírók alapján is szinte bizonyosra vehető, így könnyen előfordulhat, hogy a hagyomány szerinti születésének időpontja is igaz lehet.

A Caesar születésével egybeeső időpontot néhány történetíró július 12-ére vagy 13-ára valószínűsíti. A két dátum közötti bizonytalanság egyik lehetséges oka, hogy bár Caesar tényszerűen július 13-án született, a születésnapját – hogy ne essen egybe egy másik állami ünneppel – július 12-én ünnepelték meg.

Ennél sokkal nagyobb talány Attila életének hosszúsága. Míg a reneszánsz korban ezt többen is 56 évben állapították meg, a magyar krónikaírók egy része extrém hosszú életidőt, 124 évet tulajdonított neki. Kritikus hangok szerint a források azért számolnak 56 évvel, mert Caesar is ennyi ideig élt, ugyanakkor természetesen megkérdőjelezik a 124 éves kort.

Mai tudásunk szerint annyit mindenesetre megállapíthatunk, hogy Isten ostora nagy valószínűséggel ötvenvesnél idősebb volt, amikor meghalt (egyes források az 54-55 éves kort valószínűsítik). Ezt támasztják alá azok a történelmi tények is, hogy Attila közel harminc évig volt hadvezér, majd uralkodó, és halálakor már három felnőtt fia volt. (Ez egy mai férfi élettartamába is „belefér”.)

Mivel azonban hiányoznak az Attila korával foglalkozó hun évkönyvek, sajnos nem mehetünk teljesen biztosra sem születésének, sem halálának pontos idejében. Ha figyelembe vesszük a történetírók következtetését a halál évétől visszafelé, akkor Attila születési évszáma 397 és 399 közé tehető.

Születésének helyéről szintúgy bizonytalan ismereteink vannak. Mivel a korabeli krónikákban szereplő Engaddiról nem tudni, hogy pontosan hol volt, így csak feltételezhetjük, hogy Attila születésének idejében a fejedelmi székhely a Dnyesztertől jóval keletre lehetett.

Sajnos legalább annyira bizonytalan halála helyének megállapítása is. Az Attila halála helyének feltüntetett Sicambria település középkori megnevezés csupán, és csak annyit lehet biztosan megállapítani, hogy ez a hely valahol az Aranka vagy a Maros folyók mentén, tehát a történeti Torontál vagy Csanád vármegyében lehetett, vélhetően közel Nagyszentmiklós településhez.

További részleteket a Magyarságkutató Intézet Facebook-oldalán olvashat.

Borítókép: Gyertya az ostorért (Forrás: Facebook/ Magyarságkutató Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.