időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Kevesen voltak a fakivágás elleni tüntetésen

Molnár János
2022.08.17. 21:21 2022.08.18. 00:24
Kevesen voltak a fakivágás elleni tüntetésen

Nem vonzott túl sok érdeklődőt a zöld civil szervezetek által szervezett tüntetés ma este a Széchenyi István téren. A demonstráción a fakivágások ellen tiltakoztak, mert a szervezetek úgy vélik, súlyos pusztítás lehet a következménye a kivágásokat megengedő kormányrendeletnek. Ezt annak ellenére feltételezik, hogy 

a kabinet egyértelműsítette, továbbra is tiltják a nemzeti parkok és a Natura 2000 területén lévő erdőkben a fakitermelést.

Az egyik felszólaló, Rodics Katalin a Greenpeace képviseletében kijelentette, hogy több résztvevő jelent volna meg, ha keddre szervezték volna a tüntetést, tehát mielőtt a kormány egyértelműsítette környezetvédelmi szándékát. Mikrofon elé állt a baloldali színész, Molnár Áron is, aki szolidaritásra hívott fel a katások, a pedagógusok és a rezsicsökkentés mellett. Ezenkívül felszólított kiállásra is az ország természeti kincseiért, és arra biztatta a hallgatóságot, hogy jelentkezzen mindenki erdőőrnek, majd 

rap stílusra váltva fejezte ki érzéseit a klímakatasztrófáról és az aszályról.

Bojár Iván András művészettörténész, egyben az esemény fő szervezője elégedetlenségének adott hangot, mert szerinte az erdő nem a „földesuraké", hanem a magyaroké és a gyermekeinké. Tudomása szerint már több százan jelentkeztek az országosan szerveződő erdőőrségbe, akiknek a feladata az lesz, hogy vigyázzanak a magyar erdőkre. A politikamentesnek hirdetett megmozdulás, amelyen megjelent Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is, nem sokkal ezután véget ért.

Borítókép: tiltakozik a „tömeg” a fakivágás ellen (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.