Négy embercsempész kapott életfogytiglani fegyházat

Összesen 450 fő tölt életfogytiglani szabadságvesztést magyar büntetés-végrehajtási intézetekben, egyikük embercsempészet és minősített emberölés miatt. További adatok szerint 73 főt ítéltek ténylegesen életfogytiglanra, közülük hárman embercsempészet és minősített emberölés miatt kapták a legsúlyosabb büntetést.

2022. 08. 25. 6:18
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak több mint tíz százaléka, több mint kétezer fő embercsempészet miatt tölti a büntetését – közölte minap Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, hozzátéve: egyre több illegális migránst és egyre több a szervezett bűnözői körhöz sorolt embercsempészt fognak el a magyar hatóságok.

A börtönökben fogva tartott embercsempészek egy része letartóztatásban vár a jogerős ítéletére, többségük azonban már büntetésüket töltik. Az első bűntényesek általában két-három év szabadságvesztéssel megússzák, ám a fogvatartottak között vannak négyen, akik életfogytiglani fegyházbüntetést kaptak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától kapott tájékoztatás alapján a vonatkozó statisztika szerint jelenleg 450 fő tölt életfogytiglani szabadságvesztést magyar büntetés-végrehajtási intézetekben, egy emberölés mellett embercsempészet miatt kapta az ítéletet. Hetvenhárom főt ítéltek ténylegesen életfogytiglanra, hárman embercsempészet és minősített emberölés miatt kapták a legsúlyosabb büntetést.

Valamennyi életfogytiglanra ítélt fogvatartott egyéb bűncselekmények mellett minősített emberölés miatt kapta a súlyos büntetését, amit fegyházban tölt.

Az életfogytosok közül 377 fő reménykedhet abban, hogy bár húsz-negyven év letöltése után, de valamikor szabadulhat, ha megéri. Ilyen például Weiszdorn Róbert, akit a móri mészárlásban való részvételért ítéltek életfogytiglani fegyházra azzal, hogy legkorábban negyven év letöltése után vizsgálható felül a feltételes szabadlábra helyezése. Erre még 25 évet kell várnia. (2007-ben fogták el.)

E csoportba tartozik a bolgár Venceszlav Boriszov, aki a parndorfi halálkamion (amiben 71 migráns megfulladt) előfutáraként kapott életfogytiglani fegyházat, és legkorábban harminc év letöltése után szabadulhat feltételesen. A bűntársai által csak „Samsungnak” szólított Lahoo Samsooryamal afgán állampolgár volt a bűnbanda vezetője. A másodrendű vádlott a bolgár Metodi Georgiev, aki a gépkocsivezetőket szervezte a bandának. A negyedrendű vádlott, a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetője, a bolgár Ivajlo Sztojanov. Mellettük Boriszov és még kilencen működtették a bűnbandát. Samsooryamal, Georgiev és Sztojanov szintén életfogytiglani fegyházbüntetést kapott, ám esetükben a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárták.

Borítókép: Lahoo Samsooryamal az első fokon kapott 25 év hallatán még kínosan nevetett (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.