Palkovics László: Kiváló meteorológusaink vannak, klímakutatással bővülhet az OMSZ feladatköre

Tudósként nem ítéli meg kollégái tevékenységét, miniszterként azonban egy intézmény megfelelő működéséhez kell biztosítania a feltételeket Palkovics Lászlónak, a technológiai és ipari miniszternek, aki az Országos Meteorológiai Szolgálat működéséről és az augusztus 20-i incidensről is beszélt a Mandinernek.

Forrás: Mandiner2022. 08. 24. 14:06
PALKOVICS László
Budapest, 2022. május 19. Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket

 – fogalmazott Palkovics László a Mandinernek adott interjúban. A miniszter leszögezte: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába. 

Palkovics László a kommunista diktatúrában tapasztalt eljárásról szóló vádakra reagálva elmondta a lapnak, hogy az OMSZ az új kormány megalakulása után azért került a Technológiai és Ipari Minisztérium alá, hogy a tevékenységét tovább erősítsék. A miniszter elmondta: már akkor a továbbfejlesztések megfogalmazásán gondolkoztak, így azon is, hogy maradjon-e a kizárólag időjárással kapcsolatos információszolgáltató funkciója. 

Hangsúlyozta, hogy a kormány számára az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása, ezzel összefüggésben pedig a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

Úgy fogalmazott, hogy bár Magyarországon egyelőre nincs olyan kormányzati háttérintézmény, amely e két területtel együttesen foglalkozna, azonban a jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat tölthetné be ezt a szerepet.

Palkovics László arról is beszélt a Mandinernek, hogy korábban meteorológiával foglalkozó akadémikusokkal, professzorokkal tárgyalt az OMSZ jövőjéről, akik megerősítették: érdemes lenne bővíteni a tevékenységét kutatási feladatokkal, amelyek egyébként csak az elmúlt húsz évben koptak ki a portfólióból. 

Az OMSZ nemcsak meteorológiai-információszolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni. A szakma képviselőinek azt fogom javasolni, hogy jöjjön létre egy országos meteorológiai és klímakutató intézet

 – ismertette a miniszter. 

Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztésével kapcsolatban a technológiai és ipari miniszter elmondta: nem akarja megítélni a munkájukat, azonban 

az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak meg kell teremtenie az energiafüggetlenségét, valamint klímasemlegességet vállalt 2050-re, ezért nyilvánvaló, hogy át kell állni a megújuló energiaforrásokra, úgy, mint a nap-, a szél- és a geotermikus energiára. Palkovics László a napenergia esetében rámutatott, hogy a napsütés nélküli időszakokban nagyon drága – különösen, ha nem itthonról szerezzük be – kiegyenlítő energiaforrásokat kell használni. Hozzátette: mivel a naperőmű-kapacitások kompenzálására fordított villamos energiát külföldről vesszük évi 350 millió euróért, és a naperőművek tulajdonosai jelenleg a hozzájuk befutó OMSZ által kibocsátott információk alapján próbálják eltalálni, mennyi energiát tudnak a hálózatra feladni, ezért pontosabban kell ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. Kiemelte: 

ezt a tevékenységet szeretnék jobbítani és bővíteni újszerű működési stratégiával és az eszközök fejlesztésével.

Arra is kitért a miniszter, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése, továbbá kiértékelik majd az augusztus 20-i előrejelzést is. Hangsúlyozta: nem ez volt a menesztés oka, csupán egy a felsoroltak közül.

– A tévedés benne van a rendszerben – húzta alá Palkovics László, majd utalva a 2006-os eseményekre, emlékeztetett: 

volt már baj abból, hogy nem hallgattak az előrejelzésre, az Orbán-kormány azonban pont azért hozta létre az operatív törzset, hogy egy ahhoz hasonló eset ne ismétlődhessen meg.

Palkovics László arról is beszélt a Mandinernek, hogy az operatív törzs a vihar esélyét számításba véve, jogosan mondta le a rendezvényt, ezért az ő tevékenységüket nem vizsgálják, ellenben azt,

hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni, az OMSZ bevonásával, független szakértők segítségével vizsgálják majd. 

– A vezetők menesztésével kapcsolatos döntésen azonban nem kívánok változtatni, hiszen ahogy mondtam, nem azért váltunk meg tőlük, mert a 20-i előrejelzésük téves volt – húzta alá Palkovics László, hozzátéve, hogy az új vezetők személyéről a meteorológiai szakma véleményének kikérésével hoznak majd döntést. 

– Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe – hangsúlyozta a miniszter. 

Borítókép: Palkovics László innovációs miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.