Fenyő János igazi ellenlábasa Princz Gábor volt

Izgalmas négy tárgyalási nap várható szeptemberben Fenyő János meggyilkoltatása miatt a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló perben. Egyebek mellett választ kaphatunk arra, hogy a nyomozók szerint miként lett Gyárfás az első számú ellenfele Fenyő Jánosnak. A nyomozati iratok ugyanis Princz Gábort tartották Fenyő legfőbb riválisának, és nem a médiaproducer-sportvezetőt.

2022. 09. 20. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy tárgyalási nap lesz szeptemberben a Fővárosi Törvényszéken, Póta Péter bíró előtt a Fenyő János meggyilkoltatása vádjával zajló eljárásban. Tanúk meghallgatásával folytatódik a per. Mások mellett Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest is beidézte a törvényszék. Ő vezette a Fenyő-gyilkosság ügyében a nyomozást, mert néhány héttel az emberölést követően elvették az ügyet a rendőri vezetők Doszpot Pétertől, a BRFK életvédelmi osztály vezetőjétől.

Bár a tárgyalás tárgya Gyárfás és Portik bűnössége, és a vádon nem terjeszkedhet túl a bíróság, nyilvánvalóan szóba fog kerülni, hogy milyen okból lett Gyárfás az első számú gyanúsítottjelölt. A lapunknak rendelkezésére álló korabeli iratok szerint ugyanis amikor feltérképezték Fenyő János ellenfeleit, üzleti ellenségeit, az első számú ellenfél Princz Gábor, a Postabank vezetője volt. 

Csak a másodikként tartották számon a nyomozók Gyárfás Tamást, a harmadik Fenyő egyik üzlettársa volt, aki tanúként szerepel a perben, a negyedik pedig egy német nyomdagép-kereskedő, akit nem fizetett ki Fenyő.

Visszatérve Princzre, a nyomozati iratok is kitérnek rá, hogy óriási rivalizálás folyt Fenyő és közte. 

Egyes hírek szerint gyakran előszobáztak Horn Gyula miniszterelnöknél, az ellenségeskedés ellenére időnként együtt várakozva. 

Fenyő mindenáron bővíteni akarta a médiaportfólióját egy televízióval, amihez Princz Gábortól, illetve a Postabanktól remélt anyagi támogatást, ám vallomások szerint Princz elutasította a hiteligényt. Fenyő válaszul a Népszava néhány újságíróját, úgymond, ráállította Princzre, és sorra jelentek meg a bankárt befeketítő cikkek. 

Az egyik ilyen volt a Postabank egymillió forintos értékpapír-hamisítási ügye. 

Egy neves zenész testvérének csepeli nyomdájában készült hamisítványok közül majd egytucatnyi került elő, és a Népszava gyakorlatilag minden egyes új hamisítványnak külön vezető vagy éppen oldalas cikket szentelt. Ezekkel a cikkekkel próbálta Fenyő megingatni a bizalmat Princzben és a Postabankban.

Az a mai napig nem tisztázódott teljes egészében, hogy végül miért is vették le Princz Gábort a lehetséges megbízók listájának első helyéről, aminek következtében Gyárfás került a nyomozók látóterébe.

A médiaproducer-sportvezető Fenyővel való ellenségeskedése nyílt titok volt nemcsak üzleti, hanem politikusi körökben is. Fenyő mindenáron meg akarta szerezni a Nap-keltét, hogy saját, már bejáratott televíziója legyen. Első lépésként megszerezte a Gyárfás-érdekeltségű Színes RTV-műsorújságot, majd a Nap TV következett volna. Békítőleg lépett fel a nyomozati iratok szerint Kuncze Gábor akkori belügyminiszter, majd személyesen Horn Gyula is. 

A perben már többször elhangzott: Fenyő és Gyárfás végül kibékültek, erről írás is született, Gyárfás pedig állítja, a bíróság által is szentesített békülés után nem volt már sem ok, sem indok, hogy tovább tartson a háborújuk.

A vád szerint Gyárfás mégis felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost, Portik pedig megbízta Jozef Rohácot, aki likvidálta a Vico urát.

A perben azonban egyebek mellett elhangzott a szintén tagadó Portik szájából: „… Engem nyomatékosan megkért D. Gábor (Az olajozás zászlóshajója, az Energol Rt.-ben Portik vezető társa – a szerző) és a rendőrök, hogy keressem fel Gyárfást, Princzet, Székely Herbertet, és adjak a szájukba olyan mondatot, amelyekben elmondják, hogy közük lenne a bűncselekményhez és legyen hozzá hangfelvétel.” Ezt a Prisztás József megöletéséért jogerősen 15 év fegyházra, illetve a Boros Tamás elleni gyilkosság megrendeléséért jogerősen 13 év szabadságvesztésre ítélt Portik vallotta a börtönből távmeghallgatáson, a 2021. február 25-én megtartott tárgyaláson. Portik vallomásából az is kiderült: az általa megnevezetteket zsarolni akarta az alvilág a Fenyő-gyilkossággal.

Borítókép: Princz Gábor védőjével a Postabank-per során (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.