Iránymutatást ad a miniszterelnök

Hamarosan kezdetét veszi a parlament őszi ülésszaka, előtte pedig a kormánypártok a hagyományoknak megfelelően kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a képviselőcsoportok tagjai előtt, továbbá fontos döntésekről is megállapodhatnak a tanácskozáson. A kihelyezett frakcióülést megelőzően a kötcsei pikniken találkoznak a jobboldal meghatározó szereplői, ahol a kormányfő zárt körben beszél a következő időszak kihívásairól.

2022. 09. 06. 5:50
ORBÁN Viktor
Kötcse, 2021. szeptember 4. A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még tart a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének a szervezése, a helyszínről a későbbiekben születik döntés – tudta meg a Magyar Nemzet kormánypárti forrásból. Mint azt lapunk is megírta, szeptember 21–22-én tartja a parlamenti ülésszakot megelőző szokásos frakcióülését a Fidesz és a KDNP, amit a múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentett be a közösségi oldalán.

– Azon dolgozunk az Országgyűlésben is, hogy az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók ellenére is biztos legyen az ország energiaellátása, rezsivédelmet kapjanak a háztartások és megőrizzük a családtámogatásokat – közölte akkor a frakcióvezető.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak megerősítette, hogy a tanácskozáson az orosz–ukrán háború mellett a gazdasági, az energetikai, valamint a védelmi kérdések is szóba fognak kerülni.

A kormánypártoknál már hagyomány, hogy az aktuális parlamenti ülésszak kezdete előtt kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond, és felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait. Legutóbb februárban, Balatonfüreden tartottak kihelyezett frakcióülést, ahol a legfontosabb témák az országgyűlési választás kampányára történő felkészülés, valamint a gyermekvédelmi népszavazás voltak. Ám ezenkívül is rendre fontos bejelentések, döntések kapcsolódtak a kormánypárti képviselőcsoportok kihelyezett tanácskozásához az elmúlt három parlamenti ciklus során.

Egyik ilyen alkalom volt, amikor 2019 februárjában, Balatonalmádiban az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv életbe lépéséhez szükséges törvényjavaslatokat tekintették át.

Emellett 2017 szeptemberében, Velencén arról született döntés, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít, amiben a Soros-tervről kérdezték meg az embereket. A Mezőkövesden 2015 februárjában tartott kihelyezett frakcióülésen szintén egy nemzeti konzultációról döntöttek, ugyanis arról határoztak a kormánypártok, hogy az illegális bevándorlás témájában kikérik az állampolgárok véleményét.

2014 januárjában Balatonszárszón pedig a háromlépcsős rezsicsökkentésről döntöttek a Fidesz és a KDNP parlamenti politikusai.

Sajtóinformációk szerint a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése előtt, szeptember 10-én rendezik a 21. kötcsei polgári pikniket, ahol Orbán Viktor a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben ad helyzetértékelést a politikai folyamatokról. A pikniket a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián. A tavalyi rendezvényen a kormányfő leszögezte, hogy ha szét is esik az EU, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát”.

2020-ban a járvány miatt nem tartották meg a kötcsei pikniket, a pandémia előtti utolsó kötcsei találkozón, 2019-ben a miniszterelnök többek között a családpolitika kiemelt szerepéről, a hazai és nemzetközi, döntően európai politikai helyzet értékelésétől a szomszédságpolitikán és annak gazdasági vetületein át haladva a keresztény szabadság kérdését is érintette. Egy évvel korábban, 2018-ban pedig – többek között – a kereszténydemokrácia megújítása, valamint a nemzeti identitás megőrzése állt a kormányfő beszédének a középpontjában.

A kötcsei beszédek közül nagy hatással bírt a 2009-es, amikor Orbán Viktor a centrális erőtérről beszélt a Megőrizni a létezés magyar minőségét című előadásában.

Borítókép: A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.