„Tiltott kampányfinanszírozás!” feliratú molinóval várták a főpolgármestert

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén tárgyalnak többek között Budapest egyesítésének 150. évfordulójáról szóló programsorozatról.

2022. 09. 28. 9:54
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltott kampányfinanszírozás! Mennyit kaptatok az amerikai júdáspénzből?

– ezzel a feliratú molinóval várták a Fidelitas tagjai a Fővárosi Közgyűlés szerda reggeli ülése előtt Karácsony Gergely főpolgármestert. Az újságírók most is kordonok mögé szorítva várták a képviselőket a Városháza folyosóján. Karácsony Gergely több mint tíz percet késve, nem állt meg az újságíróknak, hogy feltegyék neki a kérdéseiket. 

Sikerült ugyanakkor a Magyar Nemzetnek Déri Tibort, Újpest polgármesterét megszólítani, akitől az íjászbotrány ügyében érdeklődtünk. A politikus ígéretet tett, hogy a későbbiekben válaszolni fog kérdéseinkre.

A képviselők megtárgyalják többek között az M3-as metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukciójáról szóló javaslatot. Sajtóhírek szerint az előterjesztés az áramellátási és biztosítóberendezési rendszerek, valamint a metrószerelvény vezérlési rendszerei közötti műszaki kapcsolatrendszer szabályozásáról szól.

Tárgyaltak a Széll Kálmán tér hulladékgyűjtőinek cseréjével összefüggő döntések meghozataláráról. A vitában Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere szerint az nincs rendben, hogy a főváros munkáját a kerületek végzik el, jelen esetben az, hogy Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere teszi rendbe a Széll Kálmán teret és viteti el a sérült kukákat. 

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere a vitában úgy fogalmazott: Miért van az, hogy a budai ellenzéki vezetésnek megengedi a főváros, hogy helyette dolgozzon, de a XVI. kerületnek nem. – Vannak egyenlők és egyenlőbbek? – tette fel a kérdést Kovács Péter, aki arra utalt, hogy a fővárosi vezetés nem engedi meg a XVI. kerületi önkormányzatnak, hogy fedett buszvárókat helyezzen el a kerületben.

A IV. kerület, Külső Szilágyi út–Székpatak utca csomópontjában meglévő gyalogos-átkelőhely jelzőlámpás nyomógombos átkelőhellyé történő átalakításáról szóló vitában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: szomorú, hogy Újpestnek 29 milliót kell fizetnie egy jelzőlámpás kereszteződésért. Mint mondta, ebből talán jövőre lesz valami, az eset viszont 2019 május óta húzódik. Déri Tibor, a kerület ellenzéki polgármestere úgy fogalmazott: valóban 2019 óta húzódik a kereszteződés felújítása, de szerinte ezzel semmi probléma nincsen. 

Ezek mellett tárgyalnak majd az egyes budapesti ingatlanoknak a magyar állam tulajdonába és Budapest V. kerület önkormányzata vagyonkezelésébe kerülésével kapcsolatos kérdések rendezéséről, amely több közterületet érint, köztük a Vörösmarty és a Podmaniczky teret. 

Tárgyalnak Budapest egyesítésének 150. évfordulójával kapcsolatos programsorozatról is. Úgy tudni, a rendezvények két éven keresztül tartanának, 2022. november 17-e és 2024. november 17-e között, a rendezvénysorozatra a főváros 2022-ben 320 millió forintot különített el. Az programok lebonyolításáért felelős testület vezetője Nyáry Krisztián író lesz.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette: arra törekszenek, hogy ennek a 150 évnek a sokszínűségét megmutassák. Mint mondta, nemcsak élményt akarnak adni, hanem ki is akarják fejezni, hogy Budapest nemcsak a saját polgáraiért, hanem az egész nemzetért felelősséggel tartozik.

Döntött arról is a Fővárosi Közgyűlés, hogy előre hozzák az eredetileg november 15-tel kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat pedig felfüggesztik.
 

 

Borítókép: Molinót feszítenek ki tiltakozásul a Városházán (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.