Újra reményteli a jövője Acsalagnak

Ha fiatal családok költöznek egy addig elöregedő településre, ahol a sok gyermeknek köszönhetően újra tudják nyitni az óvodát, akkor ott valóságos csoda történik. Márpedig Acsalag egy ilyen település. A pozitív változás a köz­ség polgármestere szerint elképzelhetetlen lett volna a Magyar falu program és a csok nélkül, a sok támogatásnak ­köszönhetően azonban lassan minden valósággá válik. S a csoda folytatódik, most éppen bővíteni kell az óvodát.

2022. 09. 12. 6:44
null
20220907 acsalag falu riport illusztracio videk havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr-Moson-Sopron megyei Acsalag lélekszáma a múlt század közepén járt a csúcson, 1941 és 1960 között folyamatosan kilencszáz felett volt a falu népessége, amely 1960-ban 936-on tetőzött. Utána a település lakossága folyamatosan csökkent, 2011-ben már csupán 470-en éltek a faluban. Az azt megelőző évben, a 2010-es önkormányzati választáson Szilágyi Andrásné (Fidesz–KDNP) került a község élére, akit 2014-ben és 2019-ben is újraválasztottak. 

Tragikus helyzetben volt a falu, mert az óvoda 2009-ben, az iskola pedig 2008-ban zárt be. Az óvodát finanszírozási nehézségek és az alacsony gyermeklétszám miatt nem működtették tovább 

– bocsátja előre Szilágyi Andrásné. 

Fotó: Havran Zoltán

A polgármester elmondja, hogy korábban Acsalag egy elöregedett település volt, ahol csaknem kétszáz idős ember lakott. Adósságállománya azonban nem volt a településnek, így amikor az állam átvállalta az önkormányzatok tartozását, Acsalag támogatást kapott. Abból akkor a nagyon leromlott állapotú, elavult községházát újították fel.
Bár Szilágyi Andrásné 2010-es választási programjában szerepelt az óvoda újranyitása, az akkori 20-30 millió forintos – s még 2018-ban is csak negyvenmillió forintos – költségvetés ezt nem tette lehetővé. Új távlatokat a 2019-ben elkezdődött Magyar falu program nyitott, a polgármester szerint a pályázati támogatásokkal valóságos csodát tudtak tenni a településen.


Fejlesztések sorát valósították meg

Addig az épületeink el voltak hanyagolva, akadt, amelyik életveszélyes volt, a falu játszótérrel és sportöltözővel sem rendelkezett. Eleinte kisebb pályázatok segítségével vagy éppen adományokból tudtunk egy-két kisebb fejlesztést megvalósítani

 – emlékezik vissza. 

Először társadalmi munkában és önerőből rendbe tették a temető kerítését, játszóteret építettek, illetve egy vidékfejlesztési pályázat segítségével az életveszélyessé vált volt iskolaépületből közösségi házat alakítottak ki. Ehhez akkor még több millió forint önerőt kellett hozzátennie a falunak.

Amikor azonban 2019-ben megjelentek a Magyar falu program százszázalékos intenzitású pályázatai, új időszámítás kezdődött Acsalag életében.

 A településre három év alatt 230 millió forint fejlesztési pénz érkezett, ami hatalmas lendületet adott a községnek. Rögtön az első évben nyertek támogatást színpadépítésre, orvosi eszközök és bútorok beszerzésére, még a ravatalozó fejlesztésére is, illetve 2019-ben új berendezéseket tudtak vásárolni a kultúrházba. 

A következő évben járdaépítésre és falugondnoki busz beszerzésére kaptak forrást, új óvodai játszóudvart alakítottak ki, és rendbe tették a civilek házát. Tavaly kis traktort, hótoló lapot és pótkocsit vásároltak, bővítették az óvodai játszóudvart, és felújították magát az intézményt is, továbbá közösségszervezéshez szereztek be eszközöket, sörpadgarnitúrákat, rendezvénysátorokat. Erre nagy igény volt a lakosság részéről is. 

Fotó: Havran Zoltán

Idén negyvenmillió forintból bővül az óvoda, tornaszoba épül, illetve közösségszervezéshez is kaptak bértámogatást.

Az egyház is kapott támogatást

Ehhez a rengeteg beruházáshoz jön még hozzá a falusi útalap csaknem nyolcszázmillió forintja, amiből új úttal kötötték össze a falut és a 86-os főutat, ez a négy kilométeres szakasz visszavezette a települést az ország vérkeringésébe.

Ez a mi gyorsforgalmi utunk óriási jótétemény a falunak, ezzel egy nagy álmunk vált valóra. Fontos, hogy a beruházásnak köszönhetően a környékbeli gyárakat is könnyebben, gyorsabban el lehet érni, ami növelte Acsalag versenyképességét. 

Ennek is köszönhető, hogy a település lélekszáma 2018 óta több mint harminc fővel gyarapodott, sokan költöztek ide. Megvásárolták az üresen álló házakat, főleg, amióta elindult a Magyar falu program és megjelent a falusi csok

 – mutat rá Szilágyi Andrásné. 

Ennek köszönhetően tudták tavaly megnyitni az óvodát 17 gyermekkel, az intézménybe ma ­23-an járnak.

Bár az elmúlt évek támogatásainak köszönhetően helyben sok mindent sikerült megvalósítani, de bíznak benne, hogy a falusi útalap folytatódik, illetve kiépítenék a szennyvíz- és csatornarendszert. Ezekhez várják a pályázati kiírásokat. Emellett ugyancsak támogatásból Petőfi-szobrot is állítanának.

A megnövekedett gyermeklétszámnak is köszönhetően hatalmas élet van az óvodában, ahol éppen az 54 négyzetméteres tornaszobát építik. A munkaterületet kordonokkal választották el, így az udvaron a gyermekek biztonságosan játszhatnak. A kis lurkók élvezik a vénasszonyok nyarát, és boldogan hancúroznak a friss levegőn. A játéknak az vet véget, hogy meghozzák az ebédet, így kézmosás után az óvodások asztalhoz ülhetnek.

Fotó: Havran Zoltán


A Magyar falu program keretében a helyi katolikus egyházközség is nyert több ízben támogatást. Wolf Pál Péter atya kifejti, hogy kétszer egy évre egy személy foglalkoztatására kaptak forrást, illetve a templom külső felújítására is kaptak 15 millió forintot. Az év végéig ezt a fejlesztést be kell fejezniük, eddig azért nem haladtak, mert nem találtak kivitelezőt.

 Nagyszerűek ezek a pályázati lehetőségek, hálásak lehetünk a segítségért

 – teszi hozzá a plébános.

Sokat fiatalodott a település

A rengeteg fejlesztésnek, illetve a már korábban is a települést jellemző nyugalomnak és biztonságnak ­köszönhetően sok család vásárolt az utóbbi években házat Acsalagon. Kromperger Lajos és felesége két gyermekével a használt ház vásárlására felvehető csok segítségével hat éve a szigetközi Ásványráróról költözött a faluba, azóta a család tovább bővült. A legkisebb gyermek hároméves. 

Azért költöztünk ide, mert itt találtunk megfizethető ingatlant, és akkor még nagyobb volt a választék is, mostanra már egyre kevesebb az üres ház a faluban. Fontos szempont volt az is, hogy a munkahely megközelíthető legyen, hiszen akkor még Mosonmagyaróváron dolgoztam. Hála Istennek, Csornára már könnyebb bejárnom

 – mondja Kromperger Lajos. 

Szavai szerint az is fontos, hogy Acsalagon a gyermekeik biztonságban vannak, és az utóbbi években a falu is nagyon sokat szépült. 

Nagyon örülünk ennek, mint ahogy annak is, hogy újra van óvoda a faluban

 – teszi hozzá.

A sok fiatal család új lendületet hozott, vérfrissítést jelentett Acsalag életében. 

Maga a csoda, hogy ebben az évben már három gyermek született a faluban, illetve további kettőt a következő hónapokban várnak, emellett újra vannak házasságkötések is a településen. Acsalag újra él.

Borítókép: annyi gyerek van, hogy bővíteni kell a település óvodáját (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.