Az igazság órája: Európának kell-e fizetnie egy olyan háború árát, amelyben Európa nem érintett?

Az igazság órájának eheti adásában a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hídon történt robbantás, és az volt a téma, hogy külön utakon jár-e Európában Németország? Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei Demkó Attila, a Matthias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője és Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója voltak.

Forrás: Karc FM2022. 10. 14. 14:53
null
Kercs, 2022. október 8. A Planet Labs mûholdfelvételén füst gomolyog 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötõ Krími híd közúti oldalán, Kercs térségében. Legalább három ember életét vesztette, az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti hídon egy tartálykocsikból álló szerelvény kigyulladt. MTI/AP/Planet Labs Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kiemelt figyelem és a sok fenyegetés a híd ellen nem tette az orosz szolgálatokat elég óvatossá, de egyelőre azt sem tudjuk, hogy a robbantást ki végezte el – kezdte a helyzet ismertetését Demkó Attila. – Egyelőre csak teóriák vannak, hogy az ukránok tették, nyugati szolgálatok vannak benne, vagy éppen az oroszok, azért hogy Oroszország megtehesse azokat a válaszlépéseket, amelyeket megtett Ukrajnában azóta. Egyfajta orosz trehányság szembeötlő ebben az ügyben, mert a teherautót, amelyik felrobbant, nem világították át, pedig megtehették volna. Az biztos, hogy ezzel a háborúnak egy új szakasza kezdődött, de ez már elkezdődött az Északi Áramlat I–II. megrongálásával, illetve bizonyos tekintetben a Dugina-gyilkosság is ebbe a sorba illeszkedik. Vagyis egy jelentős eszkalációnak vagyunk szemtanúi – fogalmazott a geopolitikai műhelyvezető.

Demkó Attila ezt követően elmondta, hogy az orosz taktika, amely a kritikus infrastruktúrát, és azon belül is az áramellátást célozza, azért lehet logikus orosz részről, mert a villamosenergia-ellátásban keltett zavarok egyszerre tesznek rosszat az ukrán iparral és egyszerre kellemetlenek a lakosságnak is. Ne feledjük, az áram végeredményben sokszor fűtés is, márpedig kezdődik a fűtési idény – mondta a szakértő.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ igazgatója az orosz–ukrán háború után kivetett szankciókról azt mondta, „az Európai Uniónak egy alapvetően elhibázott hozzáállása van az ukrajnai konfliktushoz, már ami az energetikai kérdéseket illeti, mert ahogy Orbán Viktor berlini látogatásán mondottakat idézzem, egy energetikai értelemben kiszolgáltatott törpe kontinens – Európa – egy energetikai óriásra vet ki szankciókat. Ez egy rossz irány. Az európai tagállamokkal Brüsszelben elfogadtatott szankciók szemlátomást nem hoznak eredményeket, Oroszországot nem tántorítja el a háborútól, az európai kontinenst pedig érzékenyen érinti.”

Németország éket ver az egységbe?

Kovács Attila szerint Európának, és így benne Németországnak is kerülnie kellene azokat a lépéseket, amelyek megbontják az egységes fellépés lehetőségét és Európa egységét, utalva arra a szerte Európában nyugtalanságot okozó hírre, hogy Németország kormánya tervbe vette, hatalmas hitelfelvétellel segítené meg a saját iparvállalkozásait, hogy azok túléljék a brutális energiaár-emelkedést. Hangsúlyozta: ezt sokan még Brüsszelben is úgy értékelik, hogy Németország egyszerűen kivásárolja magát a részben általa is okozott problémákból.

Kovács Attila feltette a kérdést a szankciós politikákkal kapcsolatosan, hogy vajon Európának kell-e fizetnie egy olyan háború árát, amelyben Európa nem érintett?

Az október 12-i adást itt hallgathatják meg:

Borítókép: A Planet Labs műholdfelvételén füst gomolyog 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő krími híd közúti oldalán, Kercs térségében (Fotó: MTI/AP/Planet Labs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.