Rétvári Bence: javult a diákok teljesítménye

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a baloldali kormány idején volt bércsökkentés és pedagógus elbocsájtások.

2022. 10. 10. 12:56
null
Országgyűlés Parlament Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Tímea nemzetárulással vádolta a kormányt

Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalásában elmondta, hogy szerinte Rétvári Bencének, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának és a Belügyminisztériumnak nincs köze az oktatáshoz. Sérelmezte, hogy a kormány csak a GDP-nek a 2.5 százalékát költötte a közoktatásra annak ellenére, hogy folyamatosan nőtt a gazdaság az elmúlt tíz évben. Kijelentette, 2014-hez képest megfeleződött a középiskolák támogatása, amit nemzetárulásnak nevezett. Hozzátette, ez történelmi bűn, mert a saját jövőjét, fiataljait és országát árulja el a kormány. Arról beszélt, hogy nettó 220 ezer forintot keresnek a tanárok, miközben Orbán Viktor öt milliót, amit szintén nemzetárulásnak minősített. Azzal vádolta a kormányt, hogy lepusztítja a közoktatást, ami miatt a magyarok teljesítenek a legrosszabbul a nemzetközi PISA teszten. Úgy vélekedett, a kormány 540 milliárdot akar a „kínai titkosszolgálat” Fudan egyetemére költeni, de emellett a vadászati kiállításra is jut pénz, ami szintén nemzetárulás, hasonlóan ahhoz, hogy a kormány megfenyegeti és kirúgatja a pedagógusokat. Kitért arra, hogy több száz településen tiltakoznak ez ellen, beleértve egyházi iskolákat is. Felhívta a figyelmet, hogy a Párbeszéd béremelést előirányzó törvényjavaslatot nyújtott be a, amit a kormány leszavazott, végül pedig azt követelte, hogy tegyék rendbe az oktatás helyzetét, és fejezzék be a fenyegetést. 

Rétvári Bence elmondta, hogy nem tudja, Szabó Tímea honnan idéz számokat, mert az államtitkár felment az Eurostat honlapjára, ami szerint a GDP 4.7 százalékát fordítjuk oktatásra. Ennek értelmében 

egy szinten vagyunk a német költési aránnyal, de a spanyol, a szlovák, az olasz, valamint az ír ráfordításnál többet költünk oktatásra

– fejtette ki. Felhívta a figyelmet, hogy a PISA mérésekben Magyarország felfelé indult. Eközben Jakab István ülésvezető elnök arra figyelmeztette Szabót Tímeát, hogy ne szóljon közbe az államtitkár felszólalása alatt. Rétvári Bence azzal folytatta, hogy emelkedőben van a magyar diákok teljesítménye, és megjegyezte: Szabó Tímea éles szavakkal, erős érzelmi töltettel beszélt. Az államtitkár szerint az ellenzéki képviselő szavait a szövetséges Gyurcsány Ferencnek kellene címeznie, mivel az ő kormányzása alatt vettek el egyhavi bért a tanároktól, amivel az oktatást építették le. Hozzátette,

 a baloldali kormány idején 15000 pedagógust tettek utcára egyik napról a másikra, 381 helyen zártak be iskolákat, fizetőssé tették a pedagógusképzést és privatizálták a Nemzeti Tankönyvkiadót. 

Rétvári Bence megjegyezte, az oktatás kérdése nem egy szelfizésről szól, hanem komolyabb odafigyelést és nagyobb következetességet kíván. Úgy vélte, Szabó Tímea nem következetes, mert régen még a Jobbik elnök Gyöngyösi Márton lemondását követelte, most viszont tapsol és gratulál neki. Felidézte, hogy a jövő évi költségvetésben megtalálható a pedagógusok béremelésének a fedezete, és régen a baloldal csökkentette a fizetéseket, amíg a mostani kormány emeli. Végül emlékeztetett, hogy az uniós források megérkezésének felgyorsításáról szóló kormányjavaslatot az ellenzék nem fogadta el.

Rétvári Bence: pozitív fordulat történt a PISA-felmérésekben

Ander Balázs (Jobbik) felszólalásában felidézte Benjamin Franklin mondását: „aki szerint a tanulás drága, az próbálja ki, milyen tudatlannak tenni”. Ander pártja nevében azt mondta, hogy az oktatás a jövőbe való legjobb befektetés, és úgy vélte, a kormány el tudná viselni a magyar társadalom tudatlanságra kárhoztatását. Emlékeztetett egy PISA felmérésre, melynek értelmében a 15 évesek 20 százaléka funkcionális analfabéta. Kijelentette, a kormány eltaposta a civil társadalom egészséges megnyilvánulásait, de most megjelentek a polgári öntudat kis lángocskái. Arra kért mindenkit, hogy fejezzék ki a szolidaritásukat, vegyenek részt a demonstráción, de ne telepedjenek rá. Úgy vélekedett, hogy tankerületi csinovnyikok megfélemlítik és megalázzák a diákokat, majd azt kérdezte, mikor lesz új klebersbergi modell hazánkban. Ander megjegyezte, hogy jól felkészült pedagógusokra van szükség, amihez a legjobb fiatalokat kell a pályára vonzani, és hozzátette, szerinte jelenleg egy félfeudális társadalomban élünk autoriter társadalompolitika mellett. Arról panaszkodott, hogy a jelenleginél kevesebbet már nem lehet fogyasztani, a tanároknak pedig nincs másból eredő pluszjövedelme. Végül kritizálta a Vodafone megvételét és kijelentette, hogy a tanárokat erkölcsi és anyagi megbecsülés illeti, amihez klebersbergi fordulatra van szükség.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár elmondta, hogy egyetért az ellenzéki képviselővel a pedagógusok bérének emelésében, valamint abban, hogy a múlt heti megmozdulás nem a Dobrev-árnyékkormány melletti szimpátiatüntetés volt. Emlékeztetett, hogy 

a kormány olyan törvényt fogadott el, melynek értelmében január elsejétől a pedagógusok bére emelkedni fog. 

Kitért arra, hogy ha visszatér az Európai Unió gazdasága a normál menetrendbe, megszűnnek a szankciók és a nem tartják vissza az uniós forrásokat, akkor még további bérfejlesztés is várható. Az államtitkár úgy vélte, a múlt heti tüntetés nem pártpolitikai megmozdulás volt, de megpróbálták pártpolitikusok  kihasználni, mert valaki gazdasági lehetőséget lát benne, mások pedig csak nagyobb tömeg előtt akartak szerepelni, de olyan is volt, aki ruhatermékeket árult ennek segítségével. Hozzátette, Szabó Tímea és Ander Balázs leminősíti a pedagógusok munkáját, mert 

a PISA mérés alapján megállapítható, hogy matematikából, szövegértésből és természettudományokból pozitív fordulat következett be. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2010-ben a családi háttér 26 százalékban határozta meg egy diák előmenetelét, amíg ma már csupán 19.1 százalékban, cáfolva azt, hogy minden rangsorban rosszul teljesít a kormány. Kijelentette, hogy nem tűnt el a magyar oktatásban a színvonal és indokolt a pedagógusok anyagi követelése. Hozzászólását azzal zárta, hogy szeretnék, ha véget érnének a szankciók, a baloldalt pedig kritizálta, amiért Magyarországot „diktatúrázta”. 

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.