időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Karácsony fantomadója súlyos konfliktusokat okozhat

Tarlós István: Végeláthatatlan perek jöhetnek

Baranyai Gábor
2022.10.28. 05:55
Tarlós István: Végeláthatatlan perek jöhetnek

A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége által szerdán elfogadott úgynevezett fantomadó végeláthatatlan pereket eredményezhet Tarlós István szerint. A Karácsony Gergely által jegyzett jogszabály kapcsán a volt főpolgármester úgy látja, sokkal szélesebb kört érinthet az új fővárosi sarc, ami még nehezebb helyzetbe hozhat vállalkozásokat.

– Korábban a lakóingatlanokról és ötszázmilliós értékhatárról volt szó. Ezt úgy látszik, közben módosították, gazdasági társaságokra és egyéb nagy értékű ingatlanokra is kiterjesztették. Amiről most a városvezetők beszélnek, az tulajdonképpen értékalapú adó, ami eleve véleményes, de ki fogja megállapítani az értékeket, amelyek ráadásul állandóan változhatnak?

Az az elképzelés, hogy a tulajdonossal becsültetik fel, kezelhetetlen. Még az sem biztos, hogy a tulajdonost értékbecslésre kényszeríthetik. Ebből még sok-sok végeláthatatlan per keletkezhet

– reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a fantomadóként is ismert új közterhet. A korábbi főpolgármester szerint az új adónem, amit a főváros vet ki, és most még csak a Margit-szigetre érvényes, számos kérdést nyitva hagy.

Mi lesz, ha csak a főváros veti ki az adót, és csak a Margit-szigetre?

Nyilván a két szállodára akarják kivetni, hacsak a főpolgármester nem akarja a saját létesítményeit is adóztatni. Mi lesz, ha egyik kerület majd kiveti, a másik nem? A Novotelnek például több kerületben van szállodája. Az egyikben fizetni fog, a másikban nem? Ez az adó ebben a formában nyilván nem állhat meg a szállodáknál. Mi lesz például az irodaházakkal, sportcentrumokkal, egyes éttermekkel, szórakoztató centrumokkal, plázákkal, bennük a térhatású mozikkal? Sok esetben a tényleges tulajdonos nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kideríthető. Ilyen esetben mi a teendő? – fogalmazott meg több kérdést Tarlós István a most bevezetett új adónemmel kapcsolatban. A volt városvezető álláspontja szerint a mostani gazdasági helyzetben eleve a szállodák sarc típusú adóztatása is vitatható.

A jelenlegi szituáció nehezen értelmezhető, és aligha tűnik súlyos konfliktusok nélkül – de általában is – végrehajthatónak

– tette hozzá. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében jövő év januárjától adót vetnek ki az egymilliárd forintnál többet érő, magántulajdonú ingatlanokra a főváros kezelésében lévő Margit-szigeten. A kötelezettség alapja az építmény korrigált forgalmi értéke lesz, mértéke pedig két százalék.

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslat is elismeri, hogy a szigeten található, „adótárgynak minősülő építmények” száma alacsony, a várható többletbevétel pedig nem lesz kiemelkedő.

A baloldali többség által megszavazott előterjesztésben az olvasható, hogy a Margit-szigeten várható többletbevételeket azért nem lehet megbecsülni, mert „egyfelől jelenleg nem ismert az adótárgyak forgalmi értéke, másfelől annak előzetes meghatározása sem lehetséges jogszerűen, mivel az érintett ingatlanok alacsony száma miatt azok azonosítása az adótitok sérelme nélkül jogszerűen nem lehetséges”. Karácsony szerint a fővárosi szabályozás minta lehet a kerületek számára, ugyanakkor elismeri, a jelenlegi jogszabályi környezetben a városrészeknek „jelentős adminisztrációs terhet” okozna, ha minden egyes építmény korrigált forgalmi értékét kellene meghatározniuk.

Borítókép: Tarlós István (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.